Δύο εκατομμύρια δέντρα, ή σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές συνολικά 313.680 στρέμματα, εκ των οποίων τα 212.710 στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, κάηκαν από τις πυρκαγιές του τετραημέρου. Κι αυτό όταν από το 1981 έως σήμερα, είχαν καταστραφεί από πυρκαγιές περί τα 300.000 στρέμματα.
Στην Πεντέλη, από τα 52.000 στρέμματα της κοινότητας, κάηκαν τα 30.000. Από αυτά, τα 5.000 αποτελούσαν παλαιό δάσος και τα υπόλοιπα 25.000 το «αναγεννημένο» δάσος του ΝΑ Πεντελικού. Επιπλέον –και σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) - ο απολογισμός της φωτιάς στην Κάρυστο ανέρχεται σε 54.740 στρέμματα. Επιπλέον, 23.970 στρ. Κάηκαν στο δήμο Πλαταιών (Εύβοια), 14.100 στρ. στο δήμο Ελατίων (Ζάκυνθος), 5.050 στρ. στο δήμο Χαιρώνειας (Βοιωτία) και 1.110 στρ. στο δήμο Σκύρου (Εύβοια).

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έκαναν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας, ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα σπίτια της Ανατολικής Αττικής από σήμερα. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΧΩΔΕ καλεί τους πληγέντες να υποβάλλουν αιτήσεις για τη διενέργεια αυτοψίας. Με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα καθορίζονται η πυρόπληκτη ζώνη και τα κριτήρια για την καταβολή αποζημιώσεων.

Από αύριο αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρουν πως θα εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Υγείας ώστε να διατεθούν αμέσως και χωρίς δικαιολογητικά χρήματα για τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων - όπως έγινε το 2007 στην Ηλεία, όπου μοιράστηκαν τα τριχίλιαρα.

Οι μέχρι σήμερα διαδικασίες προβλέπουν την καταβολή 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και έως 120 τ.μ. για την ανακατασκευή σπιτιών, ενώ υπάρχουν και διάφορες άλλες διευκολύνσεις για τους πληγέντες, όπως για παράδειγμα χορήγηση άτοκων δανείων ή μη πληρωμή φόρων όσον αφορά τις επιχειρήσεις.

Από τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ εξαιρούνται οι πληγέντες στους Δήμους Πεντέλης και Νέας Πεντέλης, καθώς η Νομαρχία Αθηνών δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο νομάρχης Αθηνών ετοιμάζει επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών για να περιληφθούν και οι περιοχές αυτές στις πυρόπληκτες. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική νομοθεσία ορίζει πως εάν το κτίσμα που καταστράφηκε ήταν αυθαίρετο εντός δασικής περιοχής, τότε δεν δικαιούται αποζημίωση.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Βήμα, Τα Νέα, Ημερησία, Καθημερινή
 
Top