ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ



Θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Θρύλο που λέγεται Νίκος Γκάλης για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Στον μύθο του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού.

Πριν κάνουμε το αφιέρωμα στον Θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, θα πούμε λίγα λόγια για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Δεν είχε μεγάλη επιτυχία, γιατί η διοργανώτρια χώρα επέτρεψε την συμμετοχή του κράτους των Σκοπίων με αποτέλεσμα οι Σκοπιανοί στις εξέδρες να κάνουν αίσχη, να χρησιμοποιούν την ψευτο-σημαία τους και την ψευτο-ονομασία τους, οι Πολωνοί διοργανωτές να χρησιμοποιούν εσκεμμένα και άκομψα το αισχρό MKD σε όλα και με την έγκριση των ΗΠΑ. Η Πολωνία είναι φιλική χώρα και δορυφόρος των ΗΠΑ που κάνει κουμάντο σε όλα, πως θα λέγεται το κράτος των Σκοπίων και δεν θέλουν εσκεμμένα να λέγεται το κράτος των Σκοπίων VARDARSKA. Μην τα ξεχνάμε αυτά!

Οι Σκοπιανοί αποδείχτηκαν ό,τι είναι ασήμαντοι και θρασύδειλοι, γιατί δεν χρησιμοποίησαν την πραγματική τους ονομασία VARDARSKA στις φανέλες τους, στα πανό τους και στα στατιστικά και αρχεία της διοργάνωσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν ανύπαρκτη και δεν έκανε τίποτα. Το μόνο που την ενδιέφερε είναι πως να μας φορολογεί, να κάνει την ζωή μας ακόμα πολύ χειρότερη και να μας αρπάξει την ψήφο για τις εκλογές. Ήταν από τα χειρότερα Ευρωμπάσκετ όλων των εποχών!

Υποβαθμίστηκε το Ευρωμπάσκετ με την συμμετοχή του κράτους των Σκοπίων. Στο μέλλον το κράτος των Σκοπίων θα δημιουργεί και άλλα προβλήματα και αίσχη εισβάρος της Ελλάδος σε οποιοδήποτε τομέα.

Το επίπεδο του μπάσκετ δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Δεν είδαμε καλό μπάσκετ. Στον αγώνα που έχασε η Εθνική ομάδα με την Ισπανία (82-64) θα πούμε αυτό. Η Ισπανία ήταν η καλύτερη ομάδα στο Ευρωμπάσκετ, δικαίως είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά είχε και υποστήριξη της διαιτησίας όταν βρήκε δυσκολίες σε κάποια σημεία του παιχνιδιού με την Εθνική μας ομάδα. Όλα λειτούργησαν υπέρ της Ισπανίας. Όσο για την Εθνική ομάδα μπάσκετ, συγχαρητήρια εκεί που έφτασαν στην 4άδα και πήρε την 3η θέση παρά τις ελλείψεις που είχε. Αναμένουμε στο μέλλον να πάει καλύτερα. Όσο για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ που μετέδωσαν τα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας μπάσκετ δεν πρόσφεραν απολύτως τίποτα, οι μεταδόσεις τους ήταν βαρετές και χωρίς ουσία. Επιστροφή στο αφιέρωμα για τον Θρύλο του ελληνικού μπάσκετ.

Κάνουμε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα γιατί σαν σήμερα η ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου ήταν ο ερχομός του στην Ελλάδα και το τέλος της καριέρας του Θρύλου Νίκου Γκάλη.

29 Σεπτεμβρίου 1979 ο μεγάλος αυτός παίκτης ήρθε από τις ΗΠΑ να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα.

29 Σεπτεμβρίου 1995 ανακοίνωσε στον Τύπο την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ...

Αν εγώ είμαι ο γιος του Διαβόλου, τότε ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο Διάβολος».

Ντράζεν Πέτροβιτς (παίκτης της εθνικής Γιουγκοσλαβίας και του NBA)

«O Ντράζεν είναι αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη».Aλεξάντερ Πέτροβιτς (προπονητής)

«Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο». Αλεξάντερ Γκομέλσκι (προπονητής της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης)

«Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος». Άρβιντας Σαμπόνις (Λιθουανός παίκτης της εθνικής Σοβιετικής Ένωσης και του NBA)

«Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίχτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα». Μάικλ Τζόρνταν (ο μεγαλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών)

«Είδα τον Γκάλη να κάνει πράγματα, που δεν γινόταν ούτε στους Λέικερς και τους Σέλτικς». Μπομπ Μάκαντου (παίχτης του ΝΒΑ και του ιταλικού πρωταθλήματος)



«Είπα στους παίκτες μου πως θα μαρκάραμε τους 4 παίκτες του Άρη και κάναμε τα σχέδια μας. Για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας».Βόιτσεκ Κραϊόφσκι (προπονητής της Λεχ Πόζναν)

«Ξέρω έναν τρόπο να σταματήσουμε τον Γκάλη: Να τον κλειδώσουμε στο ξενοδοχείο!». Ρουντ Χαρεβάιν (προπονητής της Ολλανδίας)

«Η καλύτερη λύση δεν είναι να κλειδώσεις τον Γκάλη στο ξενοδοχείο. Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις και το κλειδί και να το πετάξεις στην θάλασσα». Μάκης Δενδρινός

«Ο Γκάλης είναι ισορροπιστής και ακροβάτης. Κρατάει την μπάλα στα χέρια του, όταν απογειώνεται. Στηρίζεται στην μπάλα; Μα η μπάλα στον αέρα είναι». Μίμης Παπαϊωάννου

«Είναι φανταστικός. Δεν έχω δει καλύτερο παίκτη ποτέ μου». Ντέιβιντ Στεργάκος

Αυτά είναι κάποια σπουδαία σχόλια για τον Νίκο Γκάλη, τον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ στην Ελλάδα, τον μπασκετμπολίστα που «νίκησε το νόμο της βαρύτητας», τον «γκάνκστερ» που έβαζε τη μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο, αυτός που δίδαξε στο παρκέ ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Όνομα: Νίκος

Επώνυμο: Γεωργαλής (Γκάλης)

Ημερομηνία γέννησης: 23 Ιουλίου 1957

Τόπος: Νιου Τζέρσεϊ (ΗΠΑ)

Ύψος: 1,83μ.

Θέση: Σούτινγκ γκαρντ

Ομάδες: Σίτον Χολ (1975-1979), Άρης (1979-1992), Παναθηναϊκός (1992-1995)

Διεθνής: 168 φορές (5.131 πόντοι)

Τίτλοι: 8 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 7 Κύπελλα Ελλάδος, 1 Ευρωμπάσκετ

8 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991

7 Κύπελλα Ελλάδας: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1993

1 Ευρωμπάσκετ: 1987

Στην ιστορία του αθλητισμού υπήρξαν πολλοί που μπορούν να φέρουν τον τίτλο του μεγάλου παίκτη, αλλά πόσοι από αυτούς μπορεί να θεωρηθούν ότι άλλαξαν την πορεία του αθλήματος τους θέτοντας νέα και αξεπέραστα στο χρόνο δεδομένα;

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Νίκος Γκάλης, ένας αθλητής με ύψος 1.83 που σωματικά έμοιαζε με έναν συνηθισμένο άνθρωπο αλλά κατάφερε να διαπρέψει στο κατεξοχήν παιχνίδι των ψηλών αλλάζοντας καθοριστικά τον ρου της ιστορίας του, δημιουργώντας νέα πρότυπα όχι μόνο αθλητικά αλλά και κοινωνικά.

Ο Νίκος Γεωργαλής (όπως είναι το πραγματικό όνομα του Γκάλη), παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Ρόδο, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης και ήταν το τελευταίο από τα 4 παιδιά του Γιώργου και την Στέλλας Γεωργαλή.

Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια παίζοντας μπάσκετ στις αλάνες της Νέας Υόρκης, έχοντας στο δωμάτιό του κρεμασμένη την αφίσα του ινδάλματός του και πολύ μεγάλου παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου (football) της Νέας Υόρκης του Γουόλτ Φρέιζερ. Ο Νίκος είχε κλίση στον αθλητισμό και ασχολήθηκε αρχικά με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και στην συνέχεια με την πυγμαχία κάτω και από την καθοδήγηση του τσαγκάρη πατέρα του που ήταν πυγμάχος στα νιάτα του.

ΠΩΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Με προτροπή όμως της μητέρας του, που δεν άντεχε να τον βλέπει χτυπημένο και ματωμένο, στράφηκε στο μπάσκετ κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο κολέγιο Σίτον Χολ. Γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του στο γυμνάσιο και το 1975 έγινε δεκτός στο Σίτον Χολ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με περγαμηνές στο μπάσκετ.

Εκεί δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του στο σκοράρισμα ο νεαρός Νίκος Γκάλης έγινε από τα αστέρια της ομάδας και την περίοδο 1978-1979, στο 4ο έτος των σπουδών του, αναδείχθηκε 3ος σκόρερ του NCAA με 27,5 πόντους μέσο όρο πίσω μόνο από τους Μπέρντ και Μπάλντερ.

Επόμενο βήμα το NBA στο οποίο και επιλέχθηκε μόλις στον 4ο γύρο και το No 68 από τους Μπόστον Σέλτικς λόγω κάποιον ατυχιών, τραυματίστηκε στο πόδι και έμεινε εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας για 2 εβδομάδες, και κυρίως της μικρής ενασχόλησης του μάνατζερ του Μπιλ Μάνον που εκείνη την εποχή ήταν απασχολημένος με το μεγάλο του αστέρι την Νταιάνα Ρος που έκανε την πρώτη της προσπάθεια για σόλο καριέρα.

Πάντως μετά από χρόνια, ο σπουδαίος προπονητής Νταν Πίτερσον που συνεργαζόταν με τους Μπόστον Σέλτικς τότε και είχε βάλει και αυτός την υπογραφή του προκειμένου να κοπεί ο Γκάλης, δήλωσε ότι «Δυστυχώς είχαμε κάνει μεγάλο λάθος και τον αδικήσαμε».

Το καλοκαίρι του 1979 αφού έχει απορριφτεί από το NBA, ο 22χρονος πλέον Νίκος Γκάλης ψάχνει ένα μέρος να παίξει μπάσκετ. Η πρώτη ομάδα που μαθαίνει γι’ αυτόν είναι ο Παναθηναϊκός που όμως δεν καταφέρνει τίποτα αφού το μυαλό του Γκάλη είναι ακόμα στο NΒΑ. Αφού οι «πράσινοι» βλέπουν πως δεν καταφέρνουν τίποτα, παρατάνε τον Γκάλη με αποτέλεσμα λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος να ενδιαφερθεί και ο Ολυμπιακός για την απόκτηση του, αλλά όπως και ο ΠΑΟ χωρίς επιτυχία.

Αφού και οι Μουρούζης, Γιαντζόγλου του Ολυμπιακού απέτυχαν να φέρουν τον Γκάλη στην Ελλάδα φτάνει και η σειρά του Άρη. Ο γενικός γραμματέας της ΑΕΚ, Νίκος Βρεττάκος διαβάζει το όνομα του Γκάλη σε ένα ιταλικό περιοδικό και μιλάει σχετικά μ’ αυτόν με τον τότε πρόεδρο του Άρη Μενέλαο Χατζηγεωργίου.

Αυτός στην συνέχεια εισηγείται την απόκτηση του στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας και μετά από ψηφοφορία 6-5 υπέρ της απόκτησης του, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Όμως στην αρχή και αυτές, όπως και του ΠΑΟ και Ολυμπιακού, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα μέχρι την στιγμή που δυο παράγοντες του Άρη, οι Αλέκος Μιχαηλίδης προσποιούμενος τον πρόεδρο του Άρη και ο έφορος της ομάδος Γιώργος Τσιλιγγαρίδης αποφασίζουν να ενεργήσουν διαφορετικά. Να πάνε προσωπικά στο Νιου Τζέρσεϊ για να πείσουν τον Γκάλη να έρθει στην Ελλάδα και να παίξει στον Άρη.

Εφοδιασμένοι με πλαστά χαρτιά αφού τα πραγματικά είχαν καεί μαζί με την εκκλησία και για να βγουν νέα πρέπει να τα υπογράψει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, που αποδεικνύουν την ελληνικότητα του Γκάλη και με 10.000 δολάρια που μάζεψαν με βοήθειες από οικογενειακούς φίλους φτάνουν στο σπίτι του Γκάλη και καταφέρνουν να πείσουν πρώτα τους γονείς του και στην συνέχεια και τον ίδιο.

Ο Γκάλης δέχθηκε την πρόταση του Άρη αν και μικρότερη από αυτή των δύο αιωνίων, θα λάμβανε 46.000 δραχμές, ένα σπίτι και αμάξι για τις μετακινήσεις. Στο μυαλό του είχε ότι θα καθόταν στην Ελλάδα 1-2 χρόνια προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τους γονείς του και ειδικά την δυστυχώς από τότε κατάκοιτη μητέρα του.

29 Σεπτεμβρίου 1979. Ο ερχομός του Νίκου Γκάλη στην Ελλάδα. Κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Θεσσαλονίκη παρέα με τον Γιώργο Τσιλιγκαρίδη

Στις 16 Οκτωβρίου 1979 ο Νίκος Γκάλης υπογράφει στον Άρη. Καθοριστική ήταν η βοήθεια του Άγη Κυνηγόπουλου ώστε ο Γκάλης να παίξει στην Ελλάδα και στην Εθνική ομάδα μπάσκετ.

Στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους παρακολουθεί τη νέα του ομάδα να κερδίζει το μεγαθήριο της Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ με 104-103 σε ένα δραματικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση.

Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ



Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 το ελληνικό μπάσκετ γνωρίζει τον μεγαλύτερο Έλληνα παίκτη όλων των εποχών. Ο Νίκος Γκάλης κάνει την πρώτη εμφάνισή του στο τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή όπου ο Άρης κερδίζει με 79-78 με 30 πόντους του Νίκου Γκάλη.

Τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή. Οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι περίμεναν να δουν έναν παίκτη ύψους 1.91 έτσι όταν διαπίστωσαν στην πρεμιέρα του ότι έχει ύψος 1.83, αλλά μέτρια ποσοστά έλεγαν ειρωνικά ότι «μάζεψε στο πλύσιμο» και «μπήκε στο ταξίδι»!

Όμως ο Ανέστης Πεταλίδης που είχε ήδη δει τον Γκάλη να διασύρει στην προπόνηση τον «μετρ» της άμυνας Βαγγέλη Αλεξανδρή. Στην μέση της προπόνησης είπε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής στον Ανέστη Πεταλίδη: «Δεν βλέπεις; Αυτός είναι από άλλο ανέκδοτο. Δεν πιάνεται. Μου έβγαλε την γλώσσα».

Παρά τους 30 πόντους ο Γκάλης δείχνει ιδιαίτερα τρακαρισμένος και σε δηλώσεις του μετά το παιχνίδι τονίζει μεταξύ άλλων «Ο κόσμος του Άρη ας κάνει λίγη υπομονή. Υπόσχομαι πως θα παίξω μεγάλο μπάσκετ και μαζί θα πανηγυρίσουμε μεγάλες νίκες». Οι ειρωνείες δεν έχουν τελειωμό από τους δημοσιογράφους. Εκνευρισμένος ο Ανέστης Πεταλίδης κάνει δήλωση προς τους δημοσιογράφους: «Γράψτε ό,τι θέλετε. Προσέξτε γιατί αύριο θα γλύφετε εδώ που σήμερα φτύνετε γιατί αυτός θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί και κερδίζει τους πέντε. Αυτός θα κερδίζει μόνος του τα παιχνίδια».

Ο Γκάλης άρχισε να χτίζει τον μύθο του. Αναδείχθηκε κατ’ αρχάς 11 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της πρώτης εθνικής κατηγορίας, από το 1980 μέχρι το 1991.

Η σχέση του Γκάλη με την Εθνική ομάδα αρχίζει σχεδόν με τον ερχομό του στην Ελλάδα το 1980 όταν με αστραπιαίες ενέργειες του τότε εφόρου της Εθνικής μπάσκετ Άγη Κυνηγόπουλου έβγαλε, μέσα σε μια νύχτα, ελληνικό διαβατήριο.

6 Μαΐου 1980. Στο πλαίσιο του Προολυμπιακού Τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας και με προπονητή τον Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ, κάνει την πρώτη του εμφάνιση με τα γαλανόλευκα στον αγώνα Σουηδία–Ελλάδα (79-71) σημειώνοντας 25 πόντους και φυσικά έχει αφήσει τους καλύτερους οιωνούς για τη μελλοντική πορεία.

Το 1984 ο Άρης κάνει μια σπουδαία μεταγραφή. Παίρνει τον Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Ιωνικό Νικαίας. Γεννιέται το θρυλικό δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη στον Άρη και σαρώνει τα πάντα στο διάβα του. Το δίδυμο υπήρχε πριν στην Εθνική ομάδα μπάσκετ.

1985-1991 Στο ελληνικό πρωτάθλημα κυριαρχεί ο Άρης και ο νόμος του Γκάλη. Σαρώνουν τα πάντα γύρω τους. Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα το 1984 και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι έτοιμος.



1985 Ο Άρης κατακτά τον τίτλο εύκολα με 25 νίκες και 1 ήττα από τον Πανιώνιο στην παράταση σε παιχνίδι που επαναλήφτηκε. Ο Γκάλης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 891 πόντους έναντι του 624 του Απόστολου Κόντου. Σε αυτή την χρονιά ο Άρης κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας το Παναθηναϊκό και κάνοντας το νταμπλ.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή στα ευρωπαϊκά σαλόνια έρχεται το 1985. Στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κόρατς ο Άρης μετά από εντυπωσιακή πορεία φτάνει στα ημιτελικά όπου αντιμετωπίζει την περίφημη ιταλική ομάδα Τσάο Κρεμ Βαρέζε. Ο Άρης νίκησε 83-80 με ένα καλάθι του Γιαννάκη στο τέλος. Ο Γκάλης φεύγει για την Γερμανία ελπίζοντας σε ένα θαύμα να γίνει καλά το σπασμένο χέρι του. Στους διπλούς αγώνες που ακολουθούν η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αποκλειστεί από την Βαρέζε με 95-71, χάνει τον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς, αλλά μνημειώδης θα μείνει η παρουσία του στον επαναληπτικό της Ιταλίας όταν και αγωνίστηκε με σπασμένο δάχτυλο μετά από σύγκρουση που είχε με τον Νίκο Φιλίππου στην προπόνηση παραμονή του πρώτου αγώνα, στον οποίο και δεν αγωνίστηκε. Έστω και μ’ ένα χέρι έβαλε 17 πόντους.

9 Μαΐου 1985. Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος Άρης-Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ. Το δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη είναι αχτύπητο. Είναι τρομερό και φοβερό. Σημειώνουν μαζί 70 πόντους. Ο Γιαννάκης 37 πόντους και ο Γκάλης 33 πόντους από τους 86 πόντους της ομάδας και ακριβώς όσους όλος ο Παναθηναϊκός.

25 Νοεμβρίου 1985. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κερδίζει στο Εκεντρεβίλ ύστερα από 3 παρατάσεις την Γαλλία με 130-126 (κανονικός αγώνας 92-92, α΄ παράταση 104-104, β΄ παράταση 117-117). Ο Γκάλης σημειώνει 43 πόντους. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ εξασφαλίζει την πρόκρισή της στο Μουντομπάσκετ 1986 της Ισπανίας.

1986 Ο Άρης και πάλι πρωταθλητής. Ο Γκάλης και πάλι πρώτος σκόρερ με 994 πόντους. Ο Άρης χάνει στον ημιτελικό του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό που είναι μετέπειτα ο Κυπελλούχος Ελλάδος. Ο Άρης δεν κάνει το νταμπλ.

Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ο Άρης περνάει 2 γύρους. Ο Γκάλης βάζει 42 πόντους από τους 89 του Άρη στο Γκέτιγκεν.

Στον 3ο γύρο ο Άρης βρίσκει μπροστά του την Λιμόζ του Μπίλι Νάιτ και αποκλείεται από την συνέχεια της διοργάνωσης.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ συμμετέχει για πρώτη φορά σε Μουντομπάσκετ. Το Μουντομπάσκετ γίνεται στην Ισπανία. Ο Γκάλης δίνει τα ρέστα του. Σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις. Πρώτη θέση στους σκόρερς με 338 πόντους σε 10 αγώνες. Χρειαζόταν 20 πόντους να περάσει τον Βραζιλιάνο Όσκαρ και έβαλε 49 πόντους στο παιχνίδι με την Κίνα που έχασε η Εθνική ομάδα μπάσκετ με 112-111.

Σημειώνει ατομικό ρεκόρ στην εθνική με 53 πόντους εναντίον του Παναμά. Ανακηρύσσεται ο καλύτερος παίκτης στην διοργάνωση. Είναι η πρώτη του διάκριση.

Τον Δεκέμβριο η Εθνική ομάδα παίρνει το χρυσό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες στην Σόφια. Ο Γκάλης και πάλι πρώτος σκόρερ με 117 πόντους.

Έχει όμως και την τιμητική του ο Νίκος Γκάλης. Πρώτος Έλληνας αθλητής από τον ΠΣΑΤ με 587,5 ψήφους, 4ος καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης στο δημοψήφισμα της εφημερίδας Γκαζέτα ντε λο σπορτ, 5ος καλύτερος αθλητής στο δημοψήφισμα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων.

1987 Ο Άρης σαρώνει τα πάντα. Παίρνει το πρωτάθλημα με 21-0 στην πρώτη χρονιά της Α1 και των Play Off. Ο Γκάλης πρώτος σκόρερ στην Α1 με 808 πόντους. Στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος συντρίβει τον Πανελλήνιο 110-70 στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Γκάλης σημειώνει 52 πόντους.

Στην Ευρώπη ο Άρης κερδίζει εύκολα την Σουνέρ Οστάνδης. Ο Γκάλης σημειώνει 52 πόντους. Είναι το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ της καριέρας του μετά τους 54 πόντους στον αγώνα με την Καρέρα Βενετίας την περίοδο 1980-1981.

Το 1987 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και στην αναμέτρηση Άρης-Τρέισερ Μιλάνου κάνει τον μεγάλο Μπομπ Μάκαντου να υποκλιθεί στο ταλέντο του, με τους 44 πόντους του και την γενικότερη εμφάνιση όλης της ομάδας, στην νίκη με το εντυπωσιακό 98-67. Βέβαια τον θρίαμβο ακολούθησε η καταστροφή και ο αποκλεισμός στον επαναληπτικό με το εφιαλτικό και αρκετά «πονηρό» 83-49.

Ευρωμπάσκετ Αθήνας 1987. Ο Γκάλης πετάει από παιχνίδι σε παιχνίδι. Κάνει πράγματα και θαύματα. Οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να τον σταματήσουν με τίποτα. Είχε καταργήσει τους νόμους της βαρύτητας. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες και προπονητές υποκλίθηκαν στον μεγάλο παίκτη που λέγεται Νίκος Γκάλης. Στο τέλος η Εθνική ομάδα μπάσκετ γίνεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Συμφιλιώνεται με τον Γιαννάκη. Μιλούσαν μόνο στο γήπεδο. Κανείς δεν ξέρει τι είχε γίνει ανάμεσα στον Γκάλη και τον Γιαννάκη και δεν μιλιόντουσαν εκτός γηπέδου. Άγνωστο. Ο Γκάλης στο βάθρο κρατούσε την ελληνική σημαία στα χέρια του.

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του Νίκου Γκάλη στην Εθνική, ήταν το ανεπανάληπτο πεντάλεπτο της παράτασης στον τελικό του 1987, που χόρεψε τη πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια χρονιά ψηφίζεται κορυφαίος αθλητής στην Ελλάδα και δέκατος αθλητής σε όλο τον κόσμο.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296 πόντους με μέσο όρο 37 πόντους. MVP με 81 ψήφους. Μέλος της allstar πεντάδας με τον Μαρτσουλιόνις, τον Βολκόφ, τον Χιμένεζ και τον Φασούλα.

Τον Δεκέμβριο έρχονται και άλλα. Στο δημοψήφισμα του ΠΣΑΤ ψηφίζετε ως ο καλύτερος αθλητής με 730 ψήφους. 10ος καλύτερος αθλητής του κόσμου στην κατάταξη της εφημερίδας Γκαζέτα ντε λο σπορτ. Κορυφαίος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας με 156 ψήφους στο EUROSCAR της ίδιας αθλητικής εφημερίδας. Καλύτερος μπασκετμπολίστας της Μεσογείου στο δημοψήφισμα του περιοδικού Ντον Μπαλόν. Δεύτερος αθλητής της Μεσογείου μετά τον Αουίτα στο δημοψήφισμα του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων Ταγιούγκ.



Προσφέρει την τιμή της συμμετοχής σε 3 παιχνίδια στην Μικτή Ευρώπης. 16-18-19 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη για τον Γκούμα, στο Τελ Αβίβ για το Σίλβερ και στην Σόφια για τον Γκολομέεφ.

1988 Η αυτοκρατορία του Άρη συνεχίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α1. Περίπατος στο πρωτάθλημα με 21 νίκες και 0 ήττες. Ο Γκάλης πρώτος σκόρερ με 756 πόντους.

Στο Κύπελλο Ελλάδος νικά την ΑΕΚ. Η βραδιά του τελικού ανήκε στον Γιαννάκη που σημείωσε 35 πόντους. Ο Γκάλης έπαιξε τραυματίας και σημείωσε 14 πόντους, αναγγέλλοντας εκείνη την περιπέτεια που μόλις άρχισε για την εθνική ομάδα.

Στην Ευρώπη έχει σημάνει η ώρα για την πρώτη επιτυχία. Ο Γκάλης οδηγεί τον Άρη από νίκη σε νίκη. Η στιγμή του Final Four της Γάνδης στο Βέλγιο έφτασε. Ο Άρης πληρώνει την υπεροψία του και χάνει από την Τρέισερ. Ήταν από τα χειρότερα παιχνίδια του Άρη. Ο Γκάλης σημειώνει 28 πόντους. Στον μικρό τελικό χάνει από την Παρτιζάν. Ο Γκάλης σημειώνει 21 πόντους αλλά δεν έφτασαν να πάρει την νίκη.

Εθνική ομάδα. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ ύστερα από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Ευρωμπάσκετ 1987 της Αθήνας, δεν μπαίνει κατά παράδοξο τρόπο επικεφαλής ομίλου. Πρώτη ρήξη του με τον προπονητή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ Κώστα Πολίτη. Οι μέρες περνούν και η προετοιμασία για το Προολυμπιακό Τουρνουά του Ντε Μπος στην Ολλανδία συνεχίζεται. Ο Γκάλης λείπει. Όταν ενσωματώνεται στην Εθνική ομάδα είναι αργά. Το όνειρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ χάθηκε οριστικά λόγω διαφοράς πόντων. Ο Γκάλης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του Προολυμπιακού Τουρνουά με 254 πόντους με μέσο όρο 28,2 πόντους.

Παίρνει την Πέμπτη θέση στο δημοψήφισμα της Γκαζέτα ντε λο σπορτ.

1989 Ο Γκάλης οδηγεί τον Άρη σε ένα ακόμη πρωτάθλημα με 21 νίκες και 1 ήττα. Πρώτος σκόρερ με 780 πόντους.

Ο Άρης κατακτά και τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος νικώντας τον ΠΑΟΚ. Ο Γκάλης πρώτος σκόρερ του τελικού

Το 1989 στο Μόναχο ο Άρης και κατ’ επέκταση ο Γκάλης χάνει την μεγαλύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει τον Ευρωπαϊκό τίτλο. Χάνει τον ημιτελικό από την Μακάμπι, μετά από τον καυγά Γιαννάκη-Μαγκί, και φεύγει με την γλυκόπικρη γεύση της 3ης θέσης αφού στον μικρό τελικό κερδίζει την Μπαρτσελόνα.

2 μήνες αργότερα ο Γκάλης οδηγεί την Εθνική ομάδα μπάσκετ σε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία. Στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.

Ο ημιτελικός με την Σοβιετική Ένωση θα γραφτεί στην ιστορία. Ο Γκάλης έκανε μια φοβερή και καταπληκτική εμφάνιση. Όλα τα αμυντικά συστήματα των Σοβιετικών δεν έπιασαν. Ο Γκάλης συνέχιζε να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο. Στο παιχνίδι αυτό σημείωσε 45 πόντους. Και αποκορύφωση το τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Γκάλης μαντεύοντας την τροχιά της μπάλας πανηγύριζε πριν μπει η μπάλα στο καλάθι.

Για ακόμα μια φορά πρώτος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου με 178 πόντους με μέσο όρο 36,5 πόντους. Μέλος της allstar πεντάδας με Πέτροβιτς, Πάσπαλιε, Ντίβατς, Σαμπόνις.

1990 Η χρονιά δεν ξεκινά καλά. Στον πρώτο αγώνα του Άρη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με την Μπάλκαν στην Σόφια, ο Γκάλης τσακώνεται στα αποδυτήρια με τον Ιωαννίδη. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Ο Ιωαννίδης φεύγει από τον Άρη.

Ο Γκάλης έπαιζε σαν πλέι-μέηκερ. Δίνει ρεσιτάλ στις πάσες. Στην πρεμιέρα του ομίλου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σημειώνει 52 πόντους κόντρα στην Λεχ Πόζναν. Στο επόμενο παιχνίδι ο Άρης χάνει από την Μπαρτσελόνα με συντριβή με 90-56.

Final Four στην Σαραγόσα. Το 1990 ίδια γεύση με το 1988 με 4η θέση μετά τις ήττες από Μπαρτσελόνα και Λιμόζ.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Άρης είναι και πάλι πρωταθλητής. Και πάλι είναι πρώτος σκόρερ με 1.041 πόντους με μέσο όρο 40,1 πόντους. Στο Κύπελλο Ελλάδος ο Άρης νικά τον ΠΑΟΚ και κάνει το νταμπλ. Ο Γκάλης σημειώνει 35 πόντους.

Εθνική ομάδα. Ανήμερα των γενεθλίων του στις 23 Ιουλίου πρεμιέρα του Τουρνουά Ακρόπολις στην Γλυφάδα, στο 12ο λεπτό του αγώνα με την Τσεχοσλοβακία αρχίζει να κουτσαίνει και αποχωρεί. Η απάντηση ήταν ό,τι είχε πάθει διάστρεμμα. Η πραγματικότητα ήταν ο Γκάλης δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε μεγάλη διοργάνωση. Δεν μπορούσε να αντέξει όλη την προετοιμασία. Δεν μπορούσε να πατήσει το πόδι του καλά. Ύστερα από 10 χρόνια δεν έπαιξε σε μεγάλη διοργάνωση και δεν πήγε στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής.

1991 Η χρονιά αρχίζει με προπονητή τον Λάζαρο Λέσιστς στον πάγκο του Άρη. Στα μέσα της περιόδου αλλάζει προπονητή ο Άρης. Έρχεται ο Μιχάλης Κυρίτσης στην θέση του Λάζαρου Λέσιτς.

Χάνει για λίγο την πρόκρισή του στο Final Four του Παρισιού ο Άρης στο Πέζαρο.

Μένει εκτός Κυπέλλου Ελλάδος από την ΑΕΚ.

Κατακτά ο Άρης το πρωτάθλημα αφού το 0-2 το έκανε 3-2 στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Πριν είχε ισοφαρίσει σε 2-2 στην σειρά των παιχνιδιών με ήρωα τον Γιαννάκη. Κατακτά το πρωτάθλημα για τελευταία φορά.

Αυτή την περίοδο ο Γκάλης σημειώνει 504 πόντους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα πρώτος σκόρερ με 813 πόντους. Κάνει ατομικό ρεκόρ με 112 ασίστ, 48% τρίποντα.

Στον τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος έρχεται στα χέρια με τον Μπάνε Πρέλεβιτς. Οι 2 τους γι΄ αυτό το επεισόδιο τιμωρούνται με 3 αγωνιστικές από το επόμενο πρωτάθλημα.

Εθνική ομάδα. Ο Γκάλης είναι παρών στην Εθνική ομάδα μπάσκετ. Η Εθνική ομάδα περνάει σε περιπέτειες λόγω της απεργίας του ΠΣΑΚ. Είναι παρών στο τουρνουά του Ιωβηλαίου στο ΣΕΦ και σκοράρει από 14 μέχρι 27 πόντους. Η Εθνική μπάσκετ χάνει στον τελικό του Ιωβηλαίου από την Ιταλία με 102-78.

Παρών και στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης. Η Εθνική μπάσκετ δεν μπόρεσε να κάνει πολλά λόγω της μικρής προετοιμασίας. Γίνεται και το απίστευτο. Χάνει η Εθνική μπάσκετ από την Τσεχοσλοβακία από τα τρίποντα του Σβόβοντα που είχε 13/13. Κανείς δεν κατάλαβε πως χάθηκε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια τους. Η απονομή στον Γκάλη με τιμητική πλακέτα έγινε κατά την διακοπή του παιχνιδιού. Ο Γκάλης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 162 πόντους της διοργάνωσης. Ρεκόρ με την Εθνική ομάδα με 5.130 πόντους και σπάει το φράγμα των 5000 πόντων.

12 Νοεμβρίου 1991. Η ΕΟΚ ανακοινώνει το τέλος του Γκάλη από την Εθνική ομάδα. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εφηύρε ένα τέχνασμα τον ισόβιο αποκλεισμό του από την Εθνική ομάδα, ώστε να αποφευχθούν τέτοια παρόμοια κρούσματα στο μέλλον.

1992 Είναι το τέλος της καριέρας του στον Άρη. Ο Άρης πραγματοποιεί τα χειρότερα αποτελέσματα. Η πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών δεν είναι η καλύτερη. Τα προβλήματα μεγαλώνουν. Ο Γκάλης δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα.

Ο Γκάλης παίζει σε 16 αγώνες στην Ευρώπη. Ξεπερνάει 3 φορές τους 40 πόντους. Κάνει ένα απίστευτο παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη εναντίον της Φίλιπς Μιλάνου. Το παιχνίδι έληξε στην παράταση με 108-111 υπέρ της Φίλιπς Μιλάνου. Ο Γκάλης σημειώνει 46 πόντους, αλλά ο Άρης δεν περνά στο Final Four της Κωνσταντινούπολης. Ο Γκάλης στην Ευρώπη σημειώνει 4.306 πόντους σε 125 αγώνες με την φανέλα του Άρη.

Στο πρωτάθλημα ο Άρης έχει προπονητή τον Λάζαρο Λέσιτς στην θέση του Μιχάλη Κυρίτσης ο οποίος αντικατέστησε τον Φίσερ. Ο Άρης δεν ήταν η ομάδα που ξέραμε στο παρελθόν.

Ο Άρης μένει έξω από τελικό του πρωταθλήματος. Πρωταθλητής Ελλάδος αναδεικνύεται ο ΠΑΟΚ.



Για πρώτη φορά ο Γκάλης δεν είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. 465 πόντους σε 15 της κανονικής περιόδου και 142 στους 6 αγώνες των Play Off.

Στο Κύπελλο Ελλάδος ο Άρης κατακτά το κύπελλο νικώντας την ΑΕΚ με 74-62. Ο Γκάλης σημειώνει 18 πόντους. Για τελευταία φορά ο Γκάλης κατακτά τρόπαιο με την φανέλα του Άρη με τον αριθμό 6.

Είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στον Τάφο του Ινδού με υπηρεσιακό προπονητή τον Μέμο Ιωάννου και η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ.

Στον Άρη αγωνίστηκε για 13 χρόνια, μέχρι το 1992. Ο Άρης τότε βρισκόταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και ο τότε πρόεδρός του, Θεόφιλος Μητρούδης θέλοντας να κάνει περικοπές των δαπανών, μεγάλο μέρος των οποίων καταλάμβανε το υψηλό συμβόλαιο του Γκάλη, του πρότεινε μείωση των αποδοχών του, κάτι όμως που ο Γκάλης δεν δέχθηκε.

Μετά το αναπόφευκτο «διαζύγιο», ο Νίκος Γκάλης κατηφόρισε για την Αθήνα και το ίδιο έτος εντάχθηκε στην ομάδα του Παναθηναϊκού, δεύτερου και τελικού προορισμού της καριέρας του. Εκεί αγωνίστηκε για 3 χρόνια, κερδίζοντας ένα Κύπελλο Ελλάδος, ενώ είχε και μια συμμετοχή σε Final Four.

Τον πλησιάζουν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ να τον εντάξουν στις ομάδες τους. Ο ΠΑΟΚ τα είχε βρει σε όλα με τον Γκάλη, αλλά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν ήθελε με τίποτα. Δεν συμπαθούσε πολύ τον Νίκο Γκάλη, προτίμησε τον Τζον Κόρφα και ήθελε να ο ΠΑΟΚ να παίζει ομαδικό μπάσκετ και όχι έναν παίκτη να νικά όλους. Στον Ολυμπιακό τα είχε βρει σε όλα, ο Γιάννης Ιωαννίδης συμφώνησε, αλλά ο Γιώργος Σαλονίκης είπε στον Γκάλη αυτό που δεν λέγεται ότι «Ο Ολυμπιακός δεν σε χρειάζεται αλλά εσύ χρειάζεσαι τον Ολυμπιακό». Ο Γκάλης δεν σήκωσε καμιά κουβέντα και ορθά έπραξε. Χαλάει η μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Ο πραγματικός ενδιαφερόμενος για την απόκτηση του Γκάλη είναι ο Παναθηναϊκός.

Ο ΠΑΟ εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να ξαναβρεί την χαμένη αίγλη υπό την καθοδήγηση των Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλου. Η χρυσή εποχή του Άρη είχε τελειώσει και στις εγχώριες διοργανώσεις κυριαρχούσε ο Ολυμπιακός με πρόεδρο τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Τρίτη 15 Ιουλίου. Ο Γκάλης τρώει ψάρι με τον Παύλο Γιαννακόπουλο στην Ρέμβη της Νέας Κρήνης. Ο Γκάλης στο τέλος πληρώνει το ποσό για λογαριασμό τεσσάρων ατόμων που ήταν 42.580 δραχμές. Μεγάλη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό που επισημοποιείται με μια πρόποση. Προπονητής στον Παναθηναϊκό είναι ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς. Ο Παναθηναϊκός παίρνει ακόμα τους Στόγιαν Βράνκοβιτς και Άριαν Κόμαζετς.

15 Νοεμβρίου. Ο Γκάλης αντιμετωπίζει την παλιά του ομάδα τον Άρη. Ένιωθε περίεργα που έπαιξε εναντίον της παλιάς του ομάδας. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 82-70 τον Άρη. Ο Γκάλης σημειώνει 26 πόντους, 11 ασίστ.

1993 Ο Γκάλης στο πρωτάθλημα είχε μέσο όρο 21,8 πόντους. Τρίτος σκόρερ πίσω από τους Ρέλφορντ και Πάσπαλιε και 5,8 ασίστ. Οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του πρωταθλήματος, στην πρόκριση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Παναθηναϊκός κάνει μεταγραφή τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο Ντράζεν Πέτροβιτς συμφωνεί σε όλα με τον Παναθηναϊκό. Το δίδυμο Γκάλη-Πέτροβιτς θα ήταν αχτύπητο στην Ευρώπη. Όμως το τροχαίο δυστύχημα του κόβει το νήμα της ζωής του Ντράζεν Πέτροβιτς. Το δυστύχημα γίνεται έξω από το Μόναχο. Μαζί του στο αυτοκίνητο ήταν μια ωραία παρουσία, η Μις Γερμανία 1987 που διέφυγε τον κίνδυνο.

Ο Παναθηναϊκός αποσύρθηκε από τον τέταρτο τελικό του πρωταθλήματος. Ήταν 2-1 τα παιχνίδια υπέρ του Ολυμπιακού.

Στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ο Παναθηναϊκός είναι αντιμέτωπος με τον Άρη. Ο Άρης είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο Τορίνο. Ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το τελευταίο του κύπελλο το 1986. Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος με τον Άρη είναι συγκλονιστικός και επεισοδιακός. Νικητής ο Παναθηναϊκός με 96-89. Ο Γκάλης ως αρχηγός του Παναθηναϊκού πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση. Πέτυχε 36 πόντους και 24 στις 29 βολές.

1994 Ο Γκάλης επιστέφει στα παλιά και γνώριμα λημέρια, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οδηγεί τον Παναθηναϊκό από νίκη σε νίκη. Προπονητής στο Παναθηναϊκό είναι ο Κώστας Πολίτης στην θέση του Ζέλικο Παβλίσεβιτς. Είναι επιλογή του Νίκου Γκάλη, αλλά παρ΄ όλο που δεν ήθελε ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Έκανε το χατίρι στον Γκάλη.

Το 1994 ως παίκτης του Παναθηναϊκού πλέον, μετέχει και σε τέταρτο Final Four στο Τελ Αβίβ εξίσου όμως άτυχο καθώς χάνει στον ελληνικό εμφύλιο του ημιτελικού από τον Ολυμπιακό, για χρόνια προπονητή του στον Άρη, Γιάννη Ιωαννίδη. Η λάμψη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μένει απλώς ένα όνειρο.

Απολογισμός. Τρίτη θέση στο Final Four στο Τελ Αβίβ, αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδος από τον Πανιώνιο. Τελειώνει την χρονιά 21,4 πόντους και 5,1 ασίστ.

Το καλοκαίρι του 1994 ο Παναθηναϊκός φλερτάρει τον Ντομινίκ Ουίλκινς, παίρνει τον Πάσπαλιε και τον Βράνκοβιτς. Ο Γκάλης έχει βάλει στόχο το Final Four την Σαραγόσα. Προλαβαίνει να παίξει 5 αγώνες.

18 Οκτωβρίου 1994. Η σύγκρουση του Γκάλη με τον Κώστα Πολίτη είναι γεγονός. Ο Γκάλης δεν είναι στην πρώτη πεντάδα. Ο Πολίτης στο 10ο λεπτό του αγώνα Αμπελόκηποι-Παναθηναϊκός στο Μετς, του ζητά να παίξει. Ο Γκάλης επικαλείται πόνο στο στομάχι. Στα αποδυτήρια τσακώνονται και ο Γκάλης φεύγει από το γήπεδο μόνος του. Αυτή ήταν η τελευταία παρουσία του στον Παναθηναϊκό και στο μπάσκετ.

Ο σπουδαίος αυτός παίκτης λοιπόν δεν κατάφερε να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο αλλά άφησε την παρακαταθήκη του ως μεγάλος σκόρερ καθώς σε σύνολο 148 αγώνων στην Ευρώπη πέτυχε 4.846 πόντους που μεταφράζετε σε ένα μέσο όρο 32,7 πόντων.

Ο μεγάλος αυτός παίκτης άφησε το στίγμα του και στο πλαίσιο των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων που έλαβε μέρος (Κύπελλο Πρωταθλητριών, Κύπελλο Κόρατς) κατά κύριο λόγο με τον Άρη και προς το τέλος την καριέρας του με τον Παναθηναϊκό.

Μάλιστα οι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης την περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μέχρι και την έναρξη αυτής του 1990 ανήκαν στην ελίτ των μπασκετικών ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου.



ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ

Η περίοδος 1993-1994 κύλησε χωρίς πολλές εντάσεις. Όμως η παραμονή του Πολίτη στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη χρονιά έμελλε να αποδειχθεί μοιραία.

Στις 18 Μαΐου του 1994, ο Γκάλης στην χειρότερη αγωνιστικά μέρα του, στο κλειστό της Νέας Σμύρνης στην αναμέτρηση Πανιωνίου–Παναθηναϊκού 93-71 στον δεύτερο μικρό τελικό στη φάση των Play Off. Για πρώτη φορά στην καριέρα του δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε έναν πόντο. Παίζει 24 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα τον μαρκάρει ο Γιαννάκης, κάνει 4 άστοχα δίποντα και δίνει 5 ασίστ.

Νωρίτερα ο Γκάλης στον αγώνα με την ΑΕΚ ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ρόι Τάρπλεϊ που είχε στον αγώνα Άρης Πειραϊκός με 13/13 δίποντα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ραμπότα (συνεργάτης, φίλος και κουμπάρος του Νίκου Γκάλη), ο άνθρωπος που εισηγήθηκε την πρόσληψη του Πολίτη στον Παναθηναϊκό ήταν ο ίδιος ο Γκάλης, καθώς ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν ήθελε να βλέπει ούτε ζωγραφιστό τον Πολίτη.

Ο Γιώργος Ραμπότας αναφέρει πως ο Πολίτης επισκέφτηκε το καλοκαίρι στο Πευκοχώρι τον Νίκο Γκάλη και προσπάθησε να πείσει τον Γκάλη να πει το «ΟK» για την μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Παναθηναϊκό (καθώς υποστηρίζει πως ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε πει στον Πολίτη να προχωρήσει στην μεταγραφή, μόνο εάν συμφωνεί ο Γκάλης).

Η νέα περίοδος ξεκινάει και είναι φανερό από το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας, πως ο Γκάλης προορίζεται για δεύτερους ρόλους (αγωνίζεται από την δεξιά πλευρά, πλάγια και κοντά στο καλάθι), γεγονός το οποίο είναι γνωστό και στους κύκλους της ομάδας.

Μετά από ένα παιχνίδι με το Περιστέρι, όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα, ο Πολίτης ανακοίνωσε στους παίκτες πως η ομάδα θα παίζει πλέον με τους ψηλούς και τους σουτέρ. Ο Γκάλης προβληματίστηκε και ζήτησε από τον Πολίτη να του εξηγήσει που ακριβώς θα παίζει, για να εισπράξει την εξής απάντηση: «Καλά, δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι δεν χωράς στην ομάδα; Δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι πρόβλημα για την ομάδα και πρέπει να δηλωθείς να φύγεις;».

Ο Γκάλης εξήγησε στον Πολίτη ότι έπρεπε να του ανακοινώσει κάτι τέτοιο πριν ξεκινήσει η προετοιμασία, αλλά αφού το θέλει ο προπονητής της ομάδας θα του κάνει το χατίρι και θα φύγει. Το συμβάν φτάνει στα αυτιά του Παύλου Γιαννακόπουλου και ορίζεται συνάντηση στο ξενοδοχείο Χίλτον με τους εξής παρόντες: Παύλος Γιαννακόπουλος, Νίκος Γκάλης, Γιώργος Ραμπότας, Κώστας Πολίτης και Μάνος Παπαδόπουλος. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος με το που ακούει την διήγηση του περιστατικού από τον Γκάλη, εκνευρίζεται και στεναχωριέται. Από την άλλη, ο Πολίτης λέει: «Νίκο μου, δεν είναι έτσι και το ξέρεις. Ήταν μια κακιά στιγμή και σε παρακαλώ, δεν θα στο ξανακάνω».

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού αρκείται στην φράση «Το θέμα λήγει εδώ». Στη συνέχεια ακολουθεί ένα ακόμα επεισόδιο μεταξύ Πολίτη και Ραμπότα που έχει ως αποτέλεσμα την παραίτηση του δεύτερου, για να φτάσουμε στις 18 Οκτωβρίου του 1994. Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται με τους Αμπελοκήπους στο Μετς και στην αρχική πεντάδα δεν βρίσκονται ούτε ο Γκάλης, ούτε ο Γιαννάκης. Σε κάποια στιγμή του παιχνιδιού ο Πολίτης καλεί τον Γιαννάκη να μπει στο παιχνίδι. Όταν η διαφορά στο σκορ φτάνει τους 24 πόντους έρχεται η σειρά του Γκάλη. Ο Γκάλης είναι σε άσχημη κατάσταση, αρνείται να μπει να παίξει.

Πριν από την μοιραία Τρίτη της 18ης Οκτωβρίου 1994, ο Γκάλης πρόλαβε να παίξει σε 5 επίσημα παιχνίδια του Παναθηναϊκού.

2 με την Μπουντιβέλνικ Κιέβου, 2 Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και το Περιστέρι και 1 της Α1 με την Δάφνη.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 82-60 και ο Γκάλης έπαιξε 35 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα και σημείωσε 8 πόντους με 3/3 δίποντα, 2/2 βολές, 2 αμυντικά ρημπάουντ, 1 κερδισμένο φάουλ, 3 ασσίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη και 0,341 στο TENDEX. Αυτή ήταν η τελευταία παράσταση του μεγάλου παίκτη Νίκου Γκάλη.

Παρά την επέμβαση του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος τον παίρνει με το αυτοκίνητο του και τον πηγαίνει στο σπίτι του. Ο Γκάλης ήταν είναι ανένδοτος. Μόλις φεύγει ο Γιαννακόπουλος, μαζεύει τα πράγματά του και αναχωρεί για την Θεσσαλονίκη.

Στα μέσα του Νοεμβρίου του 1994 ο Παναθηναϊκός προχωράει σε διακοπή συμβολαίου του Γκάλη. Λίγο μετά αποτελεί παρελθόν από τον «πράσινο» πάγκο και ο Κώστας Πολίτης.

Στην θέση του Κώστα Πολίτη ήρθε ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου. Δεν ήθελε να συνεχίσει να παίζει ο Γκάλης στον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός δέσμευσε έτσι τον Νίκο Γκάλη, καθώς έπρεπε να δοθεί η συγκατάθεση της ομάδας για να μείνει ελεύθερος ο παίκτης (είχε έναν χρόνο ακόμα συμβόλαιο), κάτι που δεν έγινε ποτέ με αφορμή και κάποια χρήματα που φέρεται να είχε λάβει προκαταβολικά ο Γκάλης. Οι πληροφορίες της εποχής λένε πως ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού» Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν τον ήθελε ούτε στην ομάδα, αλλά ούτε ως αντίπαλο.

Οι ομάδες που ενδιαφέρθηκαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους ήταν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ξανά. Ο Γκάλης αρνείται τις προτάσεις και των 2 ομάδων.

Ο Γκάλης το παίρνει απόφαση και στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995 στέλνει στα έντυπα μέσα την ανακοίνωση όπου γνωστοποιεί το οριστικό τέλος της καριέρας του. Κατάλαβε ο Γκάλης, με όλα αυτά που έγιναν, δεν ήθελαν να συνεχίζει να παίζει μπάσκετ.

Ο Κώστας Πολίτης, σε δήλωση που έκανε αρκετά χρόνια αργότερα στην εφημερίδα «Πράσινη», ουσιαστικά παραδέχθηκε τα γεγονότα κι αρνήθηκε να «χρυσώσει το χάπι», λέγοντας: «Πάλι τα ίδια; Όλο τα ίδια θα λέμε; Ποιος είναι ο Γκάλης; Θα έπρεπε να ξεκινάω στην πεντάδα έναν 37χρονο; Εγώ είμαι προπονητής, όχι τροχονόμος. Εγώ θα πω ποιοι θα παίξουν. Ο Γκάλης είναι ο Γκάλης και ο Πολίτης είναι ο Πολίτης».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 1994. Επεισόδιο Γκάλη-Πολίτη στο κλειστό του Μετς στο 10ο λεπτό του αγώνα Αμπελοκήπων-Παναθηναϊκού. Ήταν η αρχή του τέλους.

19 Οκτωβρίου. Η κόντρα αποδεικνύεται πολύ σοβαρή. Ο Γκάλης ζητάει 30 μέρες άδεια για την Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Παύλος Γιαννακόπουλος αρνείται και ο Γκάλης φεύγει από μόνος του για την Θεσσαλονίκη.

20 Οκτωβρίου. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού καλεί σε απολογία τον Γκάλη.

21 Οκτωβρίου. Τιμωρείται μέσα από την ανακοίνωση του συλλόγου με επίπληξη για το επεισόδιο στο παιχνίδι με τους Αμπελόκηπους.

4 Νοεμβρίου. Παραίτηση του Κώστα Πολίτη και έντονη φημολογία για επιστροφή του Γκάλη στην ενεργό δράση.

5 Νοεμβρίου. Ο Γιαννακόπουλος τηλεφωνεί στον Γκάλη στην Θεσσαλονίκη και του ζητάει να γυρίσει και να καθίσει στον πάγκο με τα πολιτικά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Γκάλης αρνείται.

7 Νοεμβρίου. Το ΤΑΚ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί την απόφασή του για διακοπή συμβολαίου στον Γκάλη.

14 Νοεμβρίου. Ο Γκάλης δεν έρχεται στην Αθήνα, αλλά προτιμάει να απολογηθεί εγγράφως. «Έφυγα για το καλό της ομάδας», υποστηρίζει.

16 Νοεμβρίου. Με βαριά καρδιά ανακοινώνει ο Παύλος Γιαννακόπουλος την διακοπή του συμβολαίου του Γκάλη για 4 μήνες.

22 Νοεμβρίου. Κατατίθεται στην ΕΕΟΔΑΚ η αίτηση διακοπής του συμβολαίου.

6 Δεκεμβρίου. Ο Γιαννακόπουλος ψάχνει τον Γκάλη να του ευχηθεί τα χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή. Το έκανε τηλεγραφικά. Δίνει το δικαίωμα να αρχίσουν οι φήμες για επιστροφή του Γκάλη.

24 Ιανουαρίου 1995. «Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα τον Γκάλη να είναι μαζί μας όπως παλιά». Οι δηλώσεις του προέδρου του Παναθηναϊκού σε τηλεοπτικό κανάλι. Αποδεικνύεται λάθος συναγερμός αφού ο Γιαννακόπουλος μπερδεύτηκε με την ημερομηνία λήξης της ποινής.

28 Ιανουαρίου. Μέσα σε 13 λεπτά εκδικάζεται η υπόθεση από την νεοσύστατη ΕΕΟΔΑΚ και οριστικοποιείται το διαζύγιο. Ο εκπρόσωπος και επιστήθιος φίλος του Νίκου Γκάλη, Γιώργος Ραμπότας δηλώνει: «Δεν ξέρω, Μπορεί να σταματήσει το μπάσκετ ο Νικ. Ήδη αισθάνεται μακριά».

15 Ιουνίου. ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Η επικοινωνία Γιαννακόπουλου-Γκάλη είναι άκαρπη και το χάσμα μεγαλώνει. Ο Παναθηναϊκός προσφέρει 100.000.000 δραχμές, ο Γκάλης (σύμφωνα με τον Παναθηναϊκό) 350.000.000 δραχμές. Όλα σταματούν εδώ.

Ιούνιος-Σεπτέμβριος. Η ΑΕΚ και ο Άρης δείχνουν ενδιαφέρον για τον Γκάλη. Δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στο κενό πέφτει η πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη (19-20 Σεπτεμβρίου για την επανασύνδεση Γκάλη-Άρη).

29 Σεπτεμβρίου. Στο κατάστημα αθλητικών ειδών που έχει στην οδό Παπαναστασίου στην Θεσσαλονίκη, γράφει την επιστολή του που στέλνει στον Τύπο ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.

30 Σεπτεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος του Άρη Πέτρος Ρασόγλου προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη, Ενώ σε όλα τα γήπεδα της Α1, παίκτες και προπονητές μιλούν γι΄ αυτόν.

2 Οκτωβρίου. Η είδηση της αποχώρηση του Νίκου Γκάλη δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα του αθλητικού ένθετου USA TODAY.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ ΕΙΠΑΝ



Γιάννης Ιωαννίδης (πρώην προπονητής και τωρινός Υφυπουργός Αθλητισμού): «Εθνικό πένθος»

Κώστας Διαμαντόπουλος (προπονητής): «Φυλακίσαμε τον Κολοκοτρώνη, θα χαριζόμασταν στον Γκάλη;»

Βλάντο Τζούροβιτς (προπονητής): «Κανέναν δεν τιμά αυτή η ιστορία»

ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ


Ο μόνος που ενδιαφέρθηκε πραγματικά να ονομαστεί το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ σε Νίκος Γκάλης ήταν ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης. Ήταν η επιθυμία του τότε Πρωθυπουργού, προέδρου και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Γκάλης είχε δεχτεί την επιθυμία του τότε Πρωθυπουργού. Ο απλός κόσμος είχε ανταποκριθεί θετικά για την ονομασία του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του ΟΑΚΑ σε Νίκος Γκάλης.

Όμως μια μειοψηφία ανθρώπων δεν ήθελε να ονομαστεί το γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ σε Νίκος Γκάλης. Πέρασε το δικό τους. Μιλάμε για με μεγάλη αχαριστία και αλαζονεία. Δεν αναγνώρισαν την προσφορά του μεγάλου αυτού παίκτη. Ευτυχώς μιλάει η Ιστορία ακόμα.

Το ελληνικό κράτος θα ενδιαφερθεί να ονομάσει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ ή το Παλαί ντε σπορ στην Θεσσαλονίκη σε Νίκος Γκάλης; Θα κάνεις κάτι Υφυπουργέ Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη; Θα γίνει τελικά αυτό ή θα δεν θα αφήσουν «κάποιοι»; Το σίγουρο είναι ένα. Δεν θα γίνει απολύτως τίποτα.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Στις 28 Μαΐου 1988 και ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε βράβευση στο εξωτερικό, η πρώην σύντροφός του, Τζένη Γκάλη σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Εθνική οδό Λαμίας-Θεσσαλονίκης.

Λόγω του ότι είχε προηγηθεί ένας σχετικά επεισοδιακός χωρισμός με υπαιτιότητα του Νίκου Γκάλη (όπως λέγεται λόγω του χαρακτήρα της Τζένης Γκάλη, στο πρόσωπο της οποίας γινόταν λόγος για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία είχε πριν γνωριστεί με τον Γκάλη), κυκλοφορούσαν διάφορα υπονοούμενα για ενδεχόμενη ευθύνη του Νίκου Γκάλη στον θάνατο της τέως συζύγου του. Για την υπόθεση διεξήχθησαν δικαστικές έρευνες, οι οποίες όμως δεν διαπίστωσαν καμία εμπλοκή του Γκάλη, στο δυστύχημα.

Ο Γκάλης είχε γνωρίσει την Τζένη σε μια εκδήλωση των Λάιονς Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκαν στις 13 Φεβρουαρίου του 1985 με κουμπάρο τον πρόεδρο του Άρη Χρήστο Μηχαϊλίδη.

11 Απριλίου 1994. Χάνει τον πατέρα του Γιώργο σε ηλικία 95 ετών. Πριν 3 χρόνια είχε χάσει την μητέρα του Στέλλα.

Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

4 φορές συμμετείχε σε Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Γάνδη, Μόναχο, Σαραγόσα, Τελ Αβίβ.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ

5 Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (Ευρωμπάσκετ) 1981 Μπρατισλάβα (Τσεχοσλοβακία), 1983 Νάντ (Γαλλία), 1987 Αθήνα (Ελλάς), 1989 Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία), 1991 Ρώμη (Ιταλία).

1 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μουντομπάσκετ) το 1986 στην Ισπανία.

3 Προολυμπιακά Πρωταθλήματα Βεβέ (Ελβετία 1980), Παρίσι (Γαλλία 1984), Ντέν Μπός (Ολλανδία 1988) χωρίς ποτέ να καταφέρει να κερδίσει την πρόκριση για μια Ολυμπιάδα.

Τσάλεντζ Ράουντ και Βαλκανιάδες



ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ

Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στα Ευρωμπάσκετ που έλαβε μέρος.

Ο Νίκος Γκάλης μάγεψε στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας όπου η Εθνική μας ομάδα κατέλαβε την 10η θέση και παρά την παρουσία του Όσκαρ Σμιτ τερμάτισε και εκεί πρώτος σκόρερ με 337 πόντους με μέσο όρο 33.7 πόντους. Χρειαζόταν πάνω από 20 πόντους για ξεπεράσει τον Όσκαρ Σμιτ που τελικά τον ξεπέρασε γιατί ο Γκάλης έβαλε τους διπλάσιους πόντους στον αγώνα με την Κίνα.

Τότε οι σεΐχηδες του έκαναν φοβερές προτάσεις για να παίξει στην Σαουδική Αραβία ενώ του πρόσφεραν συμβόλαιο οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς στο NBA, αλλά ο Γκάλης προτίμησε να μείνει στον Άρη με το αστρονομικό για την εποχή ποσό τον 35 εκατομμυρίων στο οποίο όμως πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα χρήματα που έβαλαν εταιρείες διαφημιζόμενες από τον Άρη προκειμένου να μείνει ο Γκάλης, ενώ ήδη είχε απορρίψει την πρόταση 60 εκατομμυρίων της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ έναν χρόνο αργότερα απορρίπτει μία πρόταση-μαμούθ της Φόρουμ Βαγιαδολίδ, ομάδα που απέκτησε τελικά τον Σαμπόνις.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αλησμόνητο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987 μαζί με τον Γιαννάκη, τον Φάνη, τον Φασούλα και τα άλλα χρυσά παιδιά. Σε όλη την διοργάνωση σημείωσε 296 πόντους (φυσικά 1ος σκόρερ) με μέσο όρο 37 πόντους ανά αγώνα.

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του Νίκου Γκάλη στην Εθνική, ήταν το ανεπανάληπτο πεντάλεπτο της παράτασης στον τελικό του 1987, που χόρεψε τη πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια χρονιά ψηφίζεται κορυφαίος αθλητής στην Ελλάδα και δέκατος αθλητής σε όλο τον κόσμο.

Στο «χειρότερο» του παιχνίδι κόντρα στην Ισπανία έβαλε μόνο 35 πόντους!

Το 1989 κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ χάνοντας στον τελικό από την Γιουγκοσλαβία έχοντας όμως προλάβει να δώσει μια ανεπανάληπτη παράσταση στον ημιτελικό όταν σχεδόν μόνος του κέρδισε την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Από πολλούς αυτό θεωρείται το καλύτερο παιχνίδι του.

Το 1991 στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης τα δυο παιχνίδια κόντρα στην Τσεχοσλοβακία αναδεικνύονται γι’ αυτόν τον μεγάλο παίκτη σημαδιακά. Στον πρώτο όπου η Εθνική γνωρίζει αναπάντεχη ήττα με πρωταγωνιστή τον παγκοσμίως άγνωστο Σβόμποντα ο Γκάλης συμπληρώνει 5.000 πόντους και παράλληλα γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης που συμπληρώνει 1000 πόντους σε τελικές φάσεις Ευρωμπάσκετ.

Είναι η μοναδική φορά που η FIBA δέχεται να διακοπεί ένας αγώνας για την βράβευση ενός παίκτη. Ο δεύτερος που γίνεται για την 5η-6η θέση της κατάταξης είναι ο τελευταίος του με τα γαλανόλευκα χρώματα.

Συνολικά ο Νίκος Γκάλης με την Εθνική Ελλάδος είχε 168 συμμετοχές (99 νίκες–69 ήττες), πέτυχε 5.131 πόντους κάτι που μεταφράζεται σε έναν μέσο όρο 30,5 πόντων.

Η ημερομηνία 29η του μηνός είναι η αγαπημένη του ημερομηνία του Νίκου Γκάλη. Αναλυτικά:

29 Σεπτεμβρίου 1979. Κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Θεσσαλονίκη παρέα με τον Γιώργο Τσιλιγκαρίδη.

29 Ιουνίου 1991. Έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική ομάδα μπάσκετ.

29 Φεβρουάριου στον αγώνα Παγκράτι-Άρης στο Μετς, ο Γκάλης με 11.047 πότους γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών ξεπερνώντας το Βασίλη Γκούμα με 11.030 πόντους. Αυτό ήταν το τρίτο μεγάλο γεγονός της καριέρας του στην περίοδο 1991-1992 μετά το τέλος της καριέρας του στην Εθνική και πριν το τέλος του με τον Άρη.

29 Σεπτεμβρίου 1995. Ανακοίνωσε με μια επιστολή στον Τύπο το τέλος της καριέρας του.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ

Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεύτερος στην Α1 με 12.714 πόντους.

Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Κύπελλο Ελλάδος με 1.485 πόντους.



4896 πόντους σε Κύπελλα Ευρώπης, 1ος σκόρερ όλων των εποχών.



148 παρουσίες σε Κύπελλα Ευρώπης.



99 συνεχόμενες παρουσίες στο ελληνικό πρωτάθλημα.



Είναι ρέκορντμαν πόντων σε Final Four Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.



Ρέκορντμαν πόντων σε τελικούς Κυπέλλων Ελλάδος πάνω από 200 πόντους.



Καλύτερο ρεκόρ σκοραρίσματος σε έναν τελικό με 52 πόντους το 1987, στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος Άρης-Πανελλήνιος.



Ρεκόρ 62 πόντων στο πρωτάθλημα το 1981 στο παιχνίδι Άρης-Ιωνικός.



Ρεκόρ 52 πόντων στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος το 1987, Άρης-Πανελλήνιος.



Ρεκόρ 57 πόντων σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, Άρης-Καρέρα.



Ρεκόρ 53 πόντων με την Εθνική Ελλάδος κόντρα με τον Παναμά.



Έχει συμμετάσχει σε 4 Final Four.



Σε κάθε πεντάδα αγώνων με τον Άρη, έχει δύο που σημείωνε πάνω από 40 πόντους.



Μέσος όρος καριέρας με τον Άρη, περίπου 37 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Πραγματικά ασύλληπτο ρεκόρ για το παγκόσμιο μπάσκετ.



Σε 105 αγώνες με τον Άρη έχει σημειώσει πάνω από 40 πόντους.



Αναδείχθηκε 11 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με τον Άρη.



Το καλοκαίρι του 1992 έπαψε να είναι παίκτης του Άρη, μετά από 9 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα Ελλάδος.



Στα πρώτα του 70 παιχνίδια με την Εθνική Ελλάδος σκοράρει σταθερά πάνω από 10 πόντους, σε 48 από αυτά έχει περάσει τους 30 πόντους και σε 23 από αυτά έχει περάσει τους 40 πόντους.



Στις 29-06-1991 εναντίον της Τσεχοσλοβακίας σκόραρε 37 πόντους για 168η και τελευταία φορά με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.



Σε κανένα από τα 168 αυτά παιχνίδια δεν έμεινε άποντος.



Έχει ξεπεράσει τους 100 πόντους σε τελική φάση ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.



Έχει 5.131 πόντους με την Εθνική Ελλάδος



30,5 πόντοι μέσος όρος σε κάθε αγώνα με την Εθνική Ελλάδος.



Πολυτιμότερος παίκτης του Προολυμπιακού Τουρνουά του 1980 στο Βεβέ με 80 πόντους σε 4 παιχνίδια.



Το 1981 στο Τσάλεντζ Ράουντ της Κωνσταντινούπολης σημείωσε 225 πόντους σε 9 μέρες και οδήγησε την Εθνική στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Μπρατισλάβα αήττητη.



Είναι 1ος σκόρερ του ομίλου του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ευρωμπάσκετ) της Μπρατισλάβας του 1981.



Πολυτιμότερος παίκτης στο Τσάλεντζ Ράουντ της Πορτογαλίας το 1982, και πρώτος σκόρερ με μέσο όρο 27 πόντους.



Είναι 1ος σκόρερ στο Ευρωπαϊκο Πρωτάθλημα (Ευρωμπάσκετ) της Ναντ το1983 με 231 πόντους



Μέλος της allstar ομάδας του Ευρωπαϊκου Πρωταθλήματος (Ευρωμπάσκετ) της Ναντ το 1983 στην Γαλλία με Κορμπαλάν, Μενεγκίν, Σαν Επιφάνιο και Σαμπόνις.



Πολυτιμότερος παίκτης και 1ος σκόρερ του Προολυμπιακού Τουρνουά του 1984 με 186 πόντους.



Είναι 1ος σκόρερ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (Μουντομπάσκετ) του 1986 με 337 πόντους σε 10 αγώνες.



Πέμπτος καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Μουντομπάσκετ) της Μαδρίτης.



Έχει ψηφιστεί αμέτρητες φορές πρώτος στα δημοψηφίσματα εφημερίδων και περιοδικών (όπως η Γκαζέτα ντε λο Σπορτ) και σε ψηφοφορίες αθλητικών συντακτών (ανάμεσα σε αυτές: 1ος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη, 10ος αθλητής στον κόσμο για όλα τα σπορ και 4 φορές καλύτερος Έλληνας αθλητής.



Πολυτιμότερος παίκτης και 1ος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987 με 296 πόντους.



Πρωταθλητής Ευρώπης το 1987 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας.



Μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ευρωμπάσκετ 1987 της Αθήνας μαζί με τους Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ, Χιμένεθ και Φασούλα.



Καλύτερος μπασκετμπολίστας στο Ευρω-Όσκαρ της Γκαζέτα ντε λο σπορτ με 156 ψήφους το 1987.



Πολυτιμότερος παίκτης και 1ος σκόρερ του Προολυμπιακού Τουρνουά του 1988 του Ντε Μπος με 254 πόντους.



1ος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου το 1989 με 178 πόντους.



Δευτεραθλητής Ευρώπης το 1989.



Μέλος της allstar πεντάδας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Ευρωμπάσκετ) του Βελιγραδίου το 1989 με Πέτροβιτς, Πάσπαλιε, Ντίβατς και Σαμπονις.



1ος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης το 1991 με 158 πόντους.



Αγωνίστηκε πέντε φορές στη Μικτή Ευρώπης.



Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, κρατώντας την Ολυμπιακή Φλόγα.



Το 2007 τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής στην Euroleague.



12 Σεπτεμβρίου 2007 βρίσκεται στο Hall of Fame της FIBA.



Το 2008 συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους 35 μεγαλύτερους παίκτες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όλων των εποχών.



Ο Νίκος Γκάλης ήταν ο κορυφαίος σούτιγκ-γκαρντ στην Ευρώπη και ήταν μια ασταμάτητη καλαθομηχανή. Αγωνιζόταν στη θέση του σούτιγκ-γκαρντ και σκόραρε με μεγάλη ποικιλία κινήσεων. Ήταν πονοκέφαλος για κάθε προπονητή, που προσάρμοζε την όλο το σύστημα της ομάδας πάνω του και πάλι χωρίς επιτυχία. Εκτός από δεινός σκόρερ, υπήρξε καλός πλέι-μέικερ και πασέρ. Σπεσιαλιτέ του ήταν θεαματικές και αποτελεσματικές του διεισδύσεις. Αγαπημένη του κίνηση το τζαμ-σουτ από μέση απόσταση ή το λέι-απ με σπάσιμο στον αέρα και πολλές φορές με ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα να αμύνεται μπροστά του. Ο Νίκος Γκάλης με την παρουσία του άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ, τόσο αγωνιστικά, όσο και επαγγελματικά και το έφερε στις πρώτες θέσεις του κόσμου.

Τρομερή εντύπωση έκαναν τόσο οι αθλητικές του ικανότητες όσο και η αφοσίωση του να προπονείται μόνος του επί ώρες, δείγμα του επαγγελματισμού που τον διέκρινε σε όλη του την καριέρα.

Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Νίκος Γκάλης μετά από διάφορες σχέσεις, ξανάφτιαξε τη ζωή του και νυμφεύθηκε την δημοσιογράφο Ελένη Παναγιώτου, έχοντας ένα παιδί, μια κόρη, την Στέλλα. Απολαμβάνει τις οικογενειακές του στιγμές.

Ασχολείται με τον επιχειρηματικό τομέα και δημιούργησε αθλητικές κατασκηνώσεις στην Χαλκιδική, οι οποίες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με την προπονητική, ενώ οι δημόσιες εμφανίσεις του και οι συνεντεύξεις του ήταν ελάχιστες.

Για την προσφορά του Θρύλου Νίκου Γκάλη το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας ονόμασε το πρωτάθλημά του σε Νίκος Γκάλης. Ένα πρωτάθλημα που μετέχουν απλοί άνθρωποι που αγαπούν το μπάσκετ. Είναι παίκτες που δεν παίζουν επαγγελματικά και ούτε το παιχνίδι τους είναι εντυπωσιακό και θεαματικό.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ

Τελειώνοντας το αφιέρωμα, εμείς θα πούμε αυτό. Σε ευχαριστούμε πολύ Νίκο Γκάλη. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Εσύ Νίκο Γκάλη άλλαξες την μοίρα του ελληνικού μπάσκετ, που βγήκε από την αφάνεια και έχει επιτυχίες και διακρίσεις σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο. Εσύ Νίκο Γκάλη έκανες τον κόσμο να ασχοληθεί και να βγει να παίξει μπάσκετ στα ανοικτά γήπεδα. Μας έκανες να έχουμε καθαρό μυαλό, σκέψη και μας έμαθες να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία που υπάρχει στην ζωή. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Σε ευχαριστούμε πολύ!
 
Top