<< Για να κάνει κάποιος χρήση του μέτρου το αυτοκίνητό του πρέπει να έχει ταξινομηθεί πριν την 1η Ιουνίου 2009>>.


Δημοσιεύθηκε, επιτέλους, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας ορίζονται η διαδικασία απόσυρσης παλαιών ΙΧ και επαγγελματικών οχημάτων, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνουν οι κάτοχοί τους τα οικονομικά κίνητρα της απόσυρσης αλλά και της αντικατάστασης. Ωστόσο το μέτρο της απόσυρσης με την παρούσα κυβέρνηση θα ισχύει για μόλις 2 ημέρες, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το δημοσίευμα της «Η», καθώς η επίσημη έναρξη του μέτρου γίνεται από σήμερα, ενώ την Παρασκευή οι δημόσιες υπηρεσίες θα υπολειτουργούν λόγω των εθνικών εκλογών.

Από τη Δευτέρα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει εντός 40 ημερών να επικυρώσει το μέτρο της απόσυρσης, αλλιώς κινδυνεύει να ακυρωθεί!

Στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου δηλώνουν ικανοποιημένοι, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επανεξέταση του μέτρου από το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσει τις εκλογές.

Παράλληλα οι πρώτες αντιδράσεις για το χρόνο διεκπεραίωσης των εγγράφων έχουν ήδη διαπιστωθεί από τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών και όπως αναφέρουν στην «Η» δεν μπορούν να εκδίδουν Μηχανογραφημένες Πράξεις Οριστικής Διαγραφής σε 3 ημέρες, αν καθημερινά κατατίθενται περισσότερες από 50 Πινακίδες και Άδειες παλαιών οχημάτων.


Οι προϋποθέσεις....

....<<Οι βασικές προϋποθέσεις για να αποσύρει κάποιος ένα παλιό όχημα είναι ότι πρέπει να οδηγείται προς παράδοση αυτοδύναμα, να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος (αριθμός πλαισίου).

Για να γίνει χρήση του κινήτρου απόσυρσης θα πρέπει το όχημα να έχει ταξινομηθεί εντός της χώρας πριν από την 1/06/2009 δηλαδή μπορούν να αποσυρθούν όλα τα οχήματα που έχουν 1η άδεια κυκλοφορίας πριν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους! Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη ρύθμιση εισήχθη, καθώς υπάρχουν πολλά οχήματα εισαγωγής από χώρες της ΕΕ και παρά το γεγονός πως η άδεια κυκλοφορίας τους μπορεί να έχει εκδοθεί μετά το 2005 η ημερομηνία παραγωγής τους να είναι πολύ παλαιότερη. ΙΧ-φορτηγά έως 3,5 τόνους.

Ο ιδιοκτήτης ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος κάποιου παλιού οχήματος θα πρέπει να το μεταφέρει σε ένα εξουσιοδοτημένο μέλος της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) και αμέσως θα λάβει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής. Το μέλος της ΕΔΟΕ εκδίδει το Πιστοποιητικό Καταστροφής μέσα σε 8 ημέρες από τη χορήγηση της βεβαίωσης Παραλαβής. Μέσα σε αυτό το διάστημα (8 ημερών), αντίγραφο του Πιστοποιητικού Καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία του οχήματος (Αδεια Κυκλοφορίας και Πινακίδες) σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να γίνει η Οριστική Διαγραφή του Οχήματος.

Η υπηρεσία Μεταφορών εκδίδει εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη λήψη του Πιστοποιητικού Καταστροφής τη Μηχανογραφημένη Πράξη Οριστικής Διαγραφής εις Διπλούν υπογεγραμμένη η οποία αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή οικονομικού κινήτρου απόσυρσης στον ιδιοκτήτη. Φορτηγά άνω των 3,5 τόνων

<<Για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων η διαδικασία αλλάζει σε κάποια σημεία, καθώς: Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του καταθέτει ο ίδιος σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών τη βεβαίωση παραλαβής, μαζί με τον κομμένο αριθμό πλαισίου και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για να γίνει η διαγραφή του οχήματος.

Η υπηρεσία Μεταφορών εκδίδει εντός 3 εργάσιμων από την λήψη της βεβαίωσης Παραλαβής το οποίο και παραδίδει στον ιδιοκτήτη ή τον εκπρόσωπο του. Η Μηχανογραφημένη Πράξη Οριστικής Διαγραφής στην οποία αναγράφεται επιπλέον ότι η διαγραφή έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις αποτελεί το Δικαιολογητικό για την Παροχή Οικονομικού Κινήτρου Απόσυρσης.

Και σε αυτή την περίπτωση όπως και στα ΙΧ εως ότου ολοκληρωθεί η μηχανογραφική εφαρμογή η αναγραφή θα γίνεται χειρόγραφα. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μηχανογραφική εφαρμογή της Οριστικής Διαγραφής των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων, αντί της Μηχανογραφημένης Πράξης Οριστικής Διαγραφής θα εκδίδεται ηλεκτρονικά αντίγραφο αυτής και θα τοποθετείται στον φάκελο του φορτηγού.

Στην περίπτωση αυτή οι πινακίδες δεν κατατίθενται. καταβολή κινήτρων

<<Για το οικο­νομικό κίνητρο της απόσυρσης ορίζεται ως τίτλος πληρωμής η Πράξη Οριστικής Διαγραφής.

Για το κίνητρο της αγοράς αυτοκινήτου εκδίδεται τίτλος πληρωμής από την Αρχή που εξέδωσε την Αδεια Κυκλοφορίας, στην οποία αναγράφεται και ο αριθμός του αποσυρθέντος οχήματος, επικυρωμένο αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται στον τίτλο πληρωμής.

Με βάση τους ανωτέρω κατά περίπτωση Τίτλους Πληρωμής, στους οποίους θα αναγράφονται από την εκδίδουσα αρχή η ένδειξη Τίτλος Πληρωμής, το προς πληρωμή ποσό, ο αριθμός φορέα και ο κωδικός αριθμός εξόδου, καταβάλλονται τα ποσά των κινήτρων κατά περίπτωση από την αρμόδια ΔΟΥ χωρικής αρμοδιότητας που διαθέτουν τμήμα εξόδων.

Η αντικατάσταση κάποιου παλιού οχήματος με καινούργιο ή μεταχειρισμένο Euro 4 ή Euro 5 θα αποδεικνύεται από την άδεια κυκλοφορίας του νέου οχήματος, στην οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «Από Απόσυρση του ΙΧ ή Φ.Ι.Χ ή Φ.Δ.Χ.»

Πού ανακυκλώνονται τα οχήματα Προβλήματα σε περιοχές που δεν διαθέτουν Κέντρα Ανακύκλωσης Η Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος διαθέτει αυτή τη στιγμή 68 Κέντρα Επεξεργασίας και 14 Κέντρα Περισυλλογής σε 40 νομούς της χώρας.

Ωστόσο οι νομοί που δεν καλύπτονται από κάποιο επίσημο μέλος της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) είναι τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Σάμος, η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Μεσσηνία, η Λακωνία και ο νομός Λασιθίου στην Κρήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.edoe.gr ή να καλέσουν στα τηλέφωνα 2106899039 ή 2106812620. Ποια οχηματα εξαιρούνται του μετρου Οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Οχήματα που παραδίδονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή σημεία συλλογής τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις (1Α).

Οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτές τους έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας, εκτός εάν άρουν την ακινησία, καταβάλουν τα οφειλόμενα Τέλη Κυκλοφορίας και ανακτήσουν την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας.

 
Top