Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2009



Σημεία συνέντευξης του

Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4»




Δημοσιογράφος: Α. Σιδηροκαστρίτου – Γ. Τασιόπουλος



ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και υποψήφιο Βουλευτή Β’ Πειραιά. Καλημέρα σας.


Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.


ΔΗΜ: Πως πάνε τα πράγματα στη Β΄ Πειραιά καταρχήν;


Γιάννης Τραγάκης: Στους δρόμους είμαστε....

ΔΗΜ: Ο κόσμος σας ακούει;


Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, σε κάθε εκλογή ο κόσμος ζεσταίνεται τις τελευταίες 15 μέρες. Τώρα, είναι στη φάση της αναζήτησης.


ΔΗΜ: Πόσο δύσκολο είναι, για έναν υποψήφιο της Ν.Δ., να συνομιλήσει σήμερα με τον κόσμο;


Γιάννης Τραγάκης: Όσο ήταν πάντοτε και όσο είναι για όλους τους υποψήφιους. Αρκεί να ξέρεις σε ποιο κοινό απευθύνεσαι και με ποιο τρόπο.


ΔΗΜ: Θέλω να πω, με μια κυβερνητική πορεία πέντε ετών, με ένα δυσμενές πολιτικό κλίμα και σε μια περιφέρεια στην οποία είστε, που είναι κατά παράδοση δύσκολη για την Ν.Δ., υπάρχει με αυτά τα δεδομένα μια δυσκολία στην επικοινωνία με τον κόσμο. Έτσι δεν είναι;


Γιάννης Τραγάκης: Δεν νομίζω. Απλά, όπως έχει διαμορφωθεί το δημοσκοπικό πεδίο είναι λογικό να δημιουργεί ορισμένες ανησυχίες στον κόσμο της Ν.Δ. Πράγματι, η περιφέρεια μου, η Β’ Πειραιά, είναι από τις περιφέρειες με το χαμηλότερο ποσοστό για τη Ν.Δ.. Αλλά παλεύουμε, δίνουμε τον αγώνα μας και είμαστε αισιόδοξοι. Διότι, αλίμονο εάν μας έλειπε η αισιοδοξία. Πιστεύω, ότι θα πάμε καλά.


ΔΗΜ: Είστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τουλάχιστον όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν κάποιες κινήσεις, και ποιες είναι αυτές, που μπορεί να κάνει η Ν.Δ. σήμερα για να ανατρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα;


Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να μην αφήσει γωνία της χώρας που να μην την επισκεφθούν οι υποψήφιοι. Χαίρομαι, γιατί όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας οργώνουν τις περιφέρειες τους. Το ίδιο θα κάνει και ο Πρωθυπουργός. Νομίζω, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να περάσουμε στην κοινωνία τα μηνύματα που θέλουμε. Επειδή, μιλήσατε για τις δημοσκοπήσεις, θα ήθελα να αναφέρω δύο στοιχεία τα οποία θεωρώ καταλυτικά. Το πρώτο και σπουδαιότερο, είναι ότι βρισκόμαστε, ακριβώς, 23 μέρες προ των εκλογών και δυόμισι εκατομμύρια έλληνες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν. Και όχι μόνο αυτό. Διενεργώντας μια ποιοτική έρευνα σε αυτούς τους αναποφάσιστους πολίτες, έχουμε δει ότι το 62% προέρχεται από τη Ν.Δ. Επομένως, υπάρχει λαμπρό πεδίο, για εμάς, να τους πείσουμε να γυρίσουν κοντά μας. Διότι, εάν είχαν αποφασίσει να αλλάξουν κόμμα, θα το είχαν κάνει ήδη. Το δεύτερο στοιχείο, είναι ο πολύ χαμηλός βαθμός συσπείρωσης που έχουμε.


ΔΗΜ: Υπάρχει και ο Καρατζαφέρης όμως.


Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω, ότι ο Καρατζαφέρης έπιασε την «οροφή», στα ποσοστά του, στις ευρωεκλογές. Άλλο, όμως, ευρωεκλογές και άλλο εθνικές εκλογές. Διότι, στις εθνικές εκλογές υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Ο κόσμος δεν ψηφίζει μόνο για κόμμα, αλλά ψηφίζει και για Πρωθυπουργό. Αντιλαμβάνεστε, ότι ο Καραμανλής με πρωθυπουργικά στοιχεία, πάντοτε καλύτερα από τον Γιώργο Παπανδρέου και με το πρόγραμμα που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για μια ακόμα φορά την γλώσσα της αλήθειας, έχει πολλές δυνατότητες να αναστρέψει το κλίμα.


ΔΗΜ: Λένε πολλοί, ότι η αλήθεια αυτή έπρεπε να ειπωθεί πολύ πριν.


Γιάννης Τραγάκης: Ειπώθηκε και πριν τις ευρωεκλογές, μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ο Καραμανλής, είχε και τότε το θάρρος να πει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ληφθούν μέτρα και μάλιστα δυσάρεστα. Να σας πω την αλήθεια, μου θυμίζει τον θείο του, τον αείμνηστο εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος, από το μπαλκόνι στο Βόλο είπε όχι στους αγρότες, που τους φώναζαν από κάτω να τους χαρίσει τα αγροτικά χρέη. Και τελικά τον ψήφισαν.


ΔΗΜ: Ναι, αλλά ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε και πράγματα τα οποία είχε ξαναπεί το 2004 και τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Δηλαδή, το πρόγραμμα σας δεν υλοποιήθηκε, στα πεντέμισι χρόνια της θητείας σας.


Γιάννης Τραγάκης: Δεν υλοποιήθηκαν όλα και είναι λογικό. Υλοποιήθηκαν, όμως, πάρα πολλά. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος μας έχει υλοποιηθεί. Να σας θυμίσω την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και όλα τα άλλα κοινωνικά μέτρα που πήραμε. Σκεφτείτε, ότι σε αυτή την περίοδο, αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες κατά εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ.


ΔΗΜ: Χθες, ο κ. Παπανδρέου άφησε εκτός ψηφοδελτίων πολλούς. Αυτό οδηγεί τον Καραμανλή να πάρει οδυνηρές αποφάσεις;


Γιάννης Τραγάκης: Όσοι έμειναν έξω από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ήταν και από την προηγούμενη φορά έξω. Πλην του κ. Βερελή, ο οποίος έκανε μια πολύ αιχμηρή δήλωση για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τη Ν.Δ., είδατε ότι αρκετά στελέχη από μόνα τους δεν βάζουν υποψηφιότητα. Ας περιμένετε μέχρι την Κυριακή που θα δημοσιοποιηθούν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Νομίζω, ότι στη χθεσινή του συνέντευξη, ο Κώστας Καραμανλής έβαλε για μια ακόμα φορά τα πράγματα στη θέση τους.


ΔΗΜ: Έχω μια απορία κ. Τραγάκη. Είστε Γραμματέας της Κ.Ο. τα τελευταία χρόνια και είστε ο άνθρωπος που χειριστήκατε πολλές δύσκολες αποστολές, μεταξύ των οποίων και τον κ. Παυλίδη. Έτσι δεν είναι;


Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, η πιο δύσκολη αποστολή ήταν ότι κατάφερα να φέρω εις πέρας 85 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, χωρίς καμία, απολύτως καμία, απώλεια από την πλευρά της Ν.Δ. Αυτό ήταν το δυσκολότερο έργο.


ΔΗΜ: Σωστά. Ωστόσο, πως δεν καταφέρατε να πείσετε τον κ. Παυλίδη να αποχωρήσει; Ένα κόμμα μεγάλο, εξουσίας, όπως είναι η Ν.Δ., δεν έχει τον τρόπο ή τα επιχειρήματα να πείσει ανθρώπους σαν τον κ. Παυλίδη ότι η παρουσία τους ενδεχομένως δημιουργεί θέμα;


Γιάννης Τραγάκης: Το τοποθετήσατε σωστά. Αντιλαμβάνεστε, ότι ο κάθε πολιτικός – ιδιαίτερα οι έμπειροι πολιτικοί – έχουν την ευθύνη των λόγων, των πράξεων και των αποφάσεων τους. Οπότε, όλοι κρινόμαστε.


ΔΗΜ: Βλέπω τις τελευταίες μέρες μια επιχείρηση κατά του κ. Καρατζαφέρη και του κόμματος του, με στόχο τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων σας. Λογικό και θεμιτό είναι. Γιατί, όμως, να ξαναγυρίσουν σε εσάς, από τη στιγμή που δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας;


Γιάννης Τραγάκης: Έχουμε πολλά επιχειρήματα να πείσουμε όλους τους φίλους που έχουν μετοικήσει, προσωρινά, στο ΛΑ.ΟΣ. Έχω την αίσθηση, ότι σκεπτόμενοι το συμφέρον του τόπου, ότι η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η Ν.Δ. και ότι η κοιτίδα τους είμαστε εμείς, θα αντιληφθούν ότι κάθε ψήφος στο ΛΑΟΣ είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.


 
Top