Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2010 και θα αφορούν μόνο τους νέους

γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου


Αλλάζει το σύστημα προσλήψεων, αποσπάσεων, μεταθέσεων στη δημόσια εκπαίδευση. Πλέον οι προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα γίνονται μόνο μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Οσοι θα προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές δεν θα παίρνουν μόρια προϋπηρεσίας, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για μελλοντική πρόσληψη, όπως ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της διετούς δοκιμασίας για τους νεοπροσληφθέντες. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2010 και θα αφορούν μόνο τους νέους εκπαιδευτικούς. Για τους σημερινούς εκπαιδευτικούς, που περιμένουν να προσληφθούν με βάση την προϋπηρεσία τους -υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 50.000- το σύστημα δεν αλλάζει και θα εφαρμοστεί μεταβατικό στάδιο. Το νέο σύστημα θα συνδυαστεί με την καλύτερη διαχείριση και κατανομή του σημερινού προσωπικού, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα με τα κενά σε προσωπικό που παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε σχολεία. «Ξεκινάμε από αυτό και όχι τυχαία. Εχουμε διεθνείς έρευνες, με πιο χαρακτηριστική αυτήν του ΟΟΣΑ, που δείχνουν ότι κάτι πάει στραβά με την κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού. Αλλά και η καθημερινή εμπειρία αποδεικνύει πως το υφιστάμενο σύστημα οδηγεί σε ανορθολογικές καταστάσεις. Πάμε για «καρδιακή ανακοπή», ανέφερε χθες η υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου
Οι προτάσεις του ΥΠΕΠΘ θα τεθούν σε διάλογο για τρεις μήνες, και είναι οι εξής:
- Οι προσλήψεις στο εξής θα γίνονται στο εξής μόνο με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Οι πίνακες με βάση την προϋπηρεσία σταματούν να τροφοδοτούνται. Σήμερα οι προσλήψεις γίνονται κατά 60% από τους πίνακες των επιτυχόντων (κατατάσσονται με βάση τον βαθμό) στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τον πίνακα των εκπαιδευτικών που έχουν προϋπηρεσία ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι (κατατάσσονται με βάση τα μόρια προϋπηρεσίας). Από την κατηγορία του 60% ετησίως προσλαμβάνονται περί τους 4.000 εκπαιδευτικούς, ενώ από την κατηγορία του 40% περίπου 3.000. Στους πίνακες των αναπληρωτών και των ωρομισθίων (για το 40% των διορισμών) είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 50.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές.
- Επανέρχεται ο θεσμός του Δόκιμου Εκπαιδευτικού (προβλέπεται, αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί ώς τώρα). Εξετάζεται το γερμανικό μοντέλο, κατά το οποίο οι νεοπροσληφθέντες θα περνούν από διετή επιμόρφωση, στο τέλος της οποίας θα αξιολογείται εάν θα διδάξουν σε σχολείο ή θα υπηρετήσουν σε διοικητική θέση.
- Επανεξετάζεται το σύστημα της μοριοδότησης. Π.χ., εάν ο εκπαιδευτικός μετακινηθεί από δυσπρόσιτη σε κεντρική περιοχή, δεν θα παίρνει τα μόρια που θα είχε εάν έμενε στη δυσπρόσιτη περιοχή.
- Κανείς δεν θα παίρνει απόσπαση, εάν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε την περίπτωση της Σάμου, όπου υπάρχουν ακόμη ελλείψεις εκπαιδευτικών. Σε 14 γυμνάσια και λύκεια έχουν τοποθετηθεί 516 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς, στα σχολεία υπηρετούν 291. Οι υπόλοιποι είναι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, αποσπασμένοι εκτός νομού, μητέρες σε μακροχρόνια άδεια (ανατροφή, λοχεία κ.ά.). Αλλά και οι 291 έχουν περίσσευμα 1.291 ωρών κάθε εβδομάδα. «Εχουμε περίπου 50% πάνω από τις αναγκαίες προσλήψεις. Την ίδια ώρα, η υπηρεσία αναφέρει 30 κενά. Απόλυτη έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού και ασύλληπτη σπατάλη πόρων», τόνισε.
- Θα δημιουργηθεί τμήμα για την εκπαίδευση στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και θα καταρτισθεί νέο σύστημα επιλογής στελεχών.
Πάντως, οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών παρουσιάστηκαν επιφυλακτικές. «Θέλω να τονίσω ότι οι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν τη ζωή τους με βάση τον ισχύοντα νόμο και δεν είναι πειραματόζωα. Γι' αυτό και μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους όποια σκέψη για κατάργηση των υπαρχόντων πινάκων προϋπηρεσίας. Εξάλλου, η εμπειρία διδάσκει ότι βίαιες αλλαγές στο σύστημα (π.χ. το 1997 επί υπουργίας Γ. Αρσένη) οδήγησαν σε κοινωνικές συγκρούσεις που ζημίωσαν την εκπαίδευση», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δ. Μπράτης. «Πρόκειται για αδικία για τους εκπαιδευτικούς. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έχει υποστεί μεγάλη κριτική για την ουσία του -εάν επιλέγει τους καλύτερους- και το περιεχόμενό του, καθώς αμφισβητεί τις πανεπιστημιακές σπουδές», συμπλήρωσε το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ, κ. Θ. Κοτσυφάκης.
 
Top