Ο υπουργός δικαιολογεί την απουσία του απαριθμώντας τις υψηλού επιπέδου επαφές που είχε στο Λονδίνο - Κατηγορεί το Πρώτο ΘΕΜΑ, αποσιωπώντας ότι ο ίδιος προέτρεπε τον κόσμο να κάνει μπάνιο στο πετρέλαιο


Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Πρώτο ΘΕΜΑ. Σε αυτήν καταφέρεται εναντίον της εφημερίδας για δημοσίευμα που κατέγραφε τις κινήσεις και τις επιλογές του, ιδιαίτερα τις πρώτες, κρίσιμες ώρες, μετά από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».


Ο κ. Κουρουμπλής, χωρίς να αποφεύγει ορισμένες οξύτατες και προσβλητικές εκφράσεις, αναφέρει με πάσα λεπτομέρεια τις επαφές που είχε στη Βρετανία, τις οποίες ουδείς και ουδέποτε αμφισβήτησε. Εξάλλου, όπως σημειώνεται και στην απάντηση από το Πρώτο ΘΕΜΑ στην επιστολή Κουρουμπλή, το ζήτημα δεν ήταν ποιον συνάντησε στο Λονδίνο ο κ. Υπουργός. Το ζήτημα είναι ότι εκείνος επέλεξε να βρίσκεται στη Βρετανία και όχι στην Ελλάδα ενώ η πετρελαιοκηλίδα απλωνόταν ταχύτατα ρυπαίνοντας τη Σαλαμίνα και κάποιες από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής. Γι' αυτή του την επιλογή είναι υπόλογος ο κ. Υπουργός και όχι το Πρώτο ΘΕΜΑ που αποτύπωσε την πραγματικότητα.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς το Πρώτο ΘΕΜΑ:

«Κύριε Διευθυντά

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως διαστρεβλώνετε σκόπιμα την αλήθεια και δημιουργείτε γεγονότα δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με την παρουσία μου στο Λονδίνο, πριν από μερικές μέρες.

1. Συναντήθηκα ή δεν συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών της Βρετανίας και ειδικότερα με τον Βρετανό Υπουργό Μεταφορών κ. C. Grayling (Secretary of State for Transport) στις 12/09 και ώρα 12:00;

2. Συναντήθηκα ή δεν συναντήθηκα με τον αρμόδιο για την Ναυτιλία Υφυπουργό κ. J. Hayes (Minister of State at the Department of Transport) στις 12/09 και ώρα 18:00. ;

3. Συναντήθηκα ή δεν συναντήθηκα με τη διοίκηση του UK P & I Club (Hugo Wynn-Williams Chairman, Andrew Taylor, Chief Financial Officer και Paul Knight, Head of Compliance & Secretariat) στις 13/09 και ώρα 10:00;

4. Συναντήθηκα ή δεν συναντήθηκα με τη διοίκηση του Britannia P & I Club (Andrew
Cutler, CEO, Jo Rodgers, CFO, Dan Wilkinson, CFO) στις 13/09 και ώρα 16:00;

5. Συναντήθηκα ή δεν συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας Kitack Lim στα γραφεία του IMO (International Maritime Organization), στις 13/09 και ώρα 18:00;

Και ενώ είχα ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα, η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες συναντήσεις για τις 14/09, αφενός με τη διοίκηση του London P&I Club (Ian Gooch,CEO και Anthony Jones, Director) στις 11:00 και αφετέρου με τη διοίκηση του North of England P&I (Paul Jennings, Joint Managing Director και Savraj Mehta, Head of Global Underwriting) στις 15.30. Σημειωτέον ότι εκκρεμεί η συνάντησή μου με τις διοικήσεις των δύο τελευταίων P&I Clubs που θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Μάλιστα οι επαφές αυτές ανακοινώθηκαν με δύο Δελτία Τύπου του Υπουργείου (13/9 & 22/9) που καταγράφουν λεπτομερώς τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης. Αν δεν πιστεύετε τα Δελτία Τύπου, όπως είναι δικαίωμά σας, μπορείτε να ρωτήσετε τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και τις επαφές σας στο Committee του Λονδίνου, όπως είναι στοιχειώδης δημοσιογραφική σας υποχρέωση, η οποία λέγεται διασταύρωση των πληροφοριών, πριν από τη δημοσίευσή τους.

Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής ενημερώθηκα από τον Αρχηγό και έδωσα σαφείς εντολές να έχει ο ίδιος την ευθύνη.

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον είναι γιατί αποκρύπτετε επιμελώς την αλήθεια και το κυριότερο γιατί γράφετε ψευδείς ειδήσεις, κάνοντας λόγο για ταξίδι αναψυχής στο Λονδίνο; Σε ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς σας, εκφράζω τη θλίψη μου. Προφανώς γνωρίζετε ότι όλοι, όπως και εγώ βέβαια, κρινόμαστε και ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Κατόπιν όλων αυτών ζητώ τη δημοσίευση του παρόντος στην ίδια θέση με το σημερινό σας ρεπορτάζ, όπως ορίζει ο νόμος, ως απάντησή μου στο σημερινό σας δημοσίευμα.

Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής»


Απάντηση από το Πρώτο ΘΕΜΑ στον υπουργό ΥΝΑΝΠ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή:

«Ο κ. Υπουργός της Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι εθίγη από δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο ΘΕΜΑ που τον αφορούσε, το οποίο και περιλαμβανόταν στο φύλλο της Κυριακής, 24/09/2017. Προφανώς δεν έχει νόημα να ανασκευάσουμε τις παντελώς αβάσιμες κατηγορίες που ο κ. Υπουργός εξαπολύει εναντίον της εφημερίδας μας. Μια απλή ανάγνωση του κειμένου στο οποίο αναφέρεται αρκεί για να καταρρίψει τις αιτιάσεις του.

Έχει όμως νόημα να υπενθυμίσουμε ότι είναι ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής εκείνος που φέρεται σαν θιγμένος, ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή, ο οποίος, ως εκ της υπευθύνου θέσεώς του στην κυβέρνηση, προέτρεπε τους λουόμενους να συνεχίσουν τα μπάνια τους κανονικά στον Σαρωνικό, απολαμβάνοντας την κολύμβηση μέσα στο μαζούτ. Είναι ο ίδιος που με κάθε τρόπο αποπειράθηκε να υποβαθμίσει το μέγεθος της ζημιάς, με δηλώσεις του τύπου «μη φέρνουμε την καταστροφή» κ.λπ., φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμη και τους συνεργάτες του.

Έχει σημασία, επίσης, να επισημάνουμε ότι ο κ. Υπουργός που στρέφεται ενάντια στο Πρώτο ΘΕΜΑ, μάλλον αντέδρασε με υπερβολική ταχύτητα -αυτή ακριβώς που έλειψε στην έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών του ναυαγίου. Διότι το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Υπουργός, δεν κάνει λόγο για ταξίδι αναψυχής. Και φυσικά δεν περιέχει ούτε ψευδείς ειδήσεις, ούτε χαρακτηρισμούς. Περιέχει και παραθέτει γεγονότα -και μάλλον γι' αυτό δυσαρέστησε τον κ. Υπουργό της Ναυτιλίας.

Ο κ. Υπουργός της Ναυτιλίας διαμαρτύρεται για ένα κείμενο που δεν έκανε τίποτε άλλο πέραν της λεπτομερούς καταγραφής, κατά την αληθινή χρονική τους ακολουθία, των κινήσεων και των ενέργειών του.

Η προτεραιότητα και η σημασία που (δεν) δόθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό στο ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν το αντικείμενο του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα Πρώτο ΘΕΜΑ. Το κείμενο καταδεικνύει, βάσει γεγονότων και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, το πώς ο υπουργός δεν αντελήφθη εγκαίρως το μέγεθος της καταστροφής η οποία άρχισε να εξελίσσεται στον Σαρωνικό ενόσω εκείνος βρισκόταν μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λονδίνου.

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε μια πολιτική επιλογή, απολύτως συνειδητά μάλιστα, εφόσον έφυγε για Λονδίνο έχοντας προηγουμένως λάβει γνώση περί του ναυαγίου. Με τις οδυνηρές συνέπειες αυτής του της επιλογής ως υπουργού βαρύνεται ο κ. Κουρουμπλής, δηλαδή με την απόφασή του να βρίσκεται κάπου αλλού και όχι εκεί όπου θα όριζε ο κατεπείγων και ιδιαζόντως σοβαρός χαρακτήρας της περίστασης. Και αυτή είναι η αλήθεια, πλήρως διασταυρωμένη και ουδόλως διαστρεβλωμένη.

Ουδείς αμφισβήτησε τις εγγραφές στην ατζέντα του κ. Υπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία. Είναι όμως σαφές ότι ο κ. Υπουργός ήταν αυτός που όφειλε να δώσει τις προβλεπόμενες εντολές, κατά τις πρώτες κρίσιμες στιγμές ύστερα από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ο κ. Κουρουμπλής, όμως, προτιμά να ασχολείται εκ των υστέρων με την απαρίθμηση των συναντήσεών του στο Λονδίνο και όχι π.χ. με το πώς και γιατί δεν εφαρμόστηκε το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.

Ολόκληρη η σειρά των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων που αγνοήθηκαν στην περίπτωση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» παρουσιάστηκε αναλυτικά από το Πρώτο ΘΕΜΑ στο φύλλο της Κυριακής. Η απλή λογική ορίζει ότι η καίρια αντιμετώπιση ναυτικών ατυχημάτων όπως αυτό που δημιούργησε την πετρελαιοκηλίδα και την πρωτοφανή ζημιά στο περιβάλλον του Σαρωνικού, δεν μπορεί να γίνει μεταξύ τυρού και αχλαδιού, εκ του μακρόθεν.

Εν τέλει η αλήθεια, πέρα από δικαιολογίες, απόψεις κλπ, βρίσκεται ακόμη εκεί έξω. Είναι μαύρη, δύσοσμη, δηλητηριώδης και, από ό,τι φαίνεται, δυστυχώς δύσκολα μαζεύεται».
 
Top