Μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων, αλλά και την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνομολογήσουν στη ρύθμιση-πρόκληση για την κάλυψη των ενσήμων... άνεργων βουλευτών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Δημήτρης Σιούφας, έπειτα από σύσκεψη με συνεργάτες του, ανέλαβε και πάλι προσωπικά το πολιτικό κόστος, αποσύροντας τη διάταξη πριν αυτή συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής, ανταποκρινόμενος ουσιαστικά σε ένα αίτημα με υποστηρικτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, εισήγαγε τη σχετική ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να την αποσύρει, αδειάζοντας και τον επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκη, που επέμενε μέχρι χθες το μεσημέρι ότι η διάταξη θα συζητηθεί στη Βουλή.
Αιτία για την υπαναχώρηση αυτή της κυβέρνησης, που επωμίστηκε προσωπικά για λόγους πολιτικού τακτ ο κ. Σιούφας, ήταν οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης, στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών. Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν οι δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή και Γιάννη Μανώλη, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Παπουτσής, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν βοηθούν τέτοιες ρυθμίσεις».
Σε ανακοίνωσή του το Κομμονιστικό Κόμμα Ελλάδας δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση, αναφέροντας ότι «την ώρα που στοιχειώδη και αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων καταργούνται, θεωρούμε ότι χρειάζεται συνολική επανεξέταση της βουλευτικής αποζημίωσης και του συνταξιοδοτικού των βουλευτών».
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι «προκαλεί τους πολίτες τη στιγμή που το κράτος τους καλεί να κληρώσουν έκτακτες εισφορές».
Αντίθετος με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ προέβλεψε ότι «πολύ δύσκολα θα "περάσει" όταν συζητηθεί στη Βουλή».