Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ  Παντελάκη Ελπίδα, Δεληγιάννης Γιάννης, Μόφορης Γρηγόρης και Σαλπέας Ηλίας σε ανακοίνωση τους, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρουν τα εξής:
«Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά με θέμα το Πρόγραμμα Εξυγίανσης των Δήμων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και αφορά και το Δήμο Πειραιά, ήταν αποκαλυπτική, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη.
Ο δήμαρχος του Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος και σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση εκτός των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης», συμμετέχουν στον πόλεμο που κλιμακώνει η Κυβέρνηση κατά του λαϊκού εισοδήματος  και των λαϊκών δικαιωμάτων και αποδεχόμενοι την «εξυγίανση» των οικονομικών του Δήμου Πειραιά (με μοναδικό τους αίτημα να γίνει από τους ίδιους χωρίς την παρέμβαση του Κράτους), αποφάσισαν να σφίξουν πιο βαθιά τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών.
 Θεωρούν την κατάσταση δεδομένη, δεν αμφισβητούν το χρέος, ρίχνουν σκιά στην αιτία και τους υπευθύνους που είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της φορομπηξίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων και στους δήμους. Αυτήν την πολιτική διαχρονικά υπηρέτησαν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καθώς και αυτοί του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η πολιτική υλοποιείται και στο Δήμο του Πειραιά.
Η Δημοτική Αρχή που στηρίζει η ΝΔ στον Πειραιά άλλωστε έδωσε δείγματα γραφής στον Προϋπολογισμό του 2011 που ψήφισε:
Η σχέση των οικονομικών πόρων στο Δήμο διαμορφώνεται ένα προς πέντε (1/5), ανάμεσα στους ΚΑΠ που δίνει η Κυβέρνηση που και αυτοί προέρχονται από την φορολογία άμεση και έμμεση και από το λαό. Δηλαδή, για να λειτουργήσει ο Δήμος όπως οι «ίδιοι λένε» απαιτούνται 162 εκατ. ευρώ. Το Κράτος μέσω των ΚΑΠ δίνει 32 εκατ. ευρώ και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν 123 εκατ. ευρώ!! (54 εκατ. ευρώ ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, φόρους και εισφορές και 69 εκατ. ευρώ «προσδοκώμενα» με το φοροκυνηγητό έσοδα από πρόστιμα και τέλη παρελθόντων ετών!! Αυτό σημαίνει ελάχιστο κόστος λειτουργίας – οικονομική εξυγίανση, βιωσιμότητα των δήμων! Η λειτουργία του δήμου με «ίδιους πόρους» που προέρχονται από το λαό και επιχειρηματική δραστηριότητα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και έργων για να κερδίζει το κεφάλαιο και να ξαναπληρώνουν οι δυσβάσταχτα φορολογούμενοι εργαζόμενοι και άνεργοι.
Αυτή είναι η διοίκηση του αστικού Κράτους, ο «Καλλικράτης» στις περιφέρειες και στους δήμους, στην υπηρεσία της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων. Να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο δήμο, ότι είναι ταξικά εχθρικό το περιβάλλον που δουλεύουν. Να οργανώσουν την πάλη τους και να επιλέξουν τους δικούς τους συμμάχους, σε κοινό αγώνα μαζί με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, για την αναχαίτιση και την ανατροπή της καπιταλιστικής λαίλαπας. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΛΗΣ

• Να απορριφθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων μαζί και ο «Καλλικράτης» και η αντιλαϊκή πολιτική, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας και του Δήμου Πειραιά. Να βάλουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
• Ο λαός του Πειραιά δε χρωστάει, του χρωστάνε (180 εκατ. ευρώ μόνο από τους παρακρατηθέντες πόρους – έπαιρνε δάνεια με τη συναίνεση των Δημάρχων διαχρονικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του Κράτους σε λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία, προμήθειες. Στη συνέχεια νέα δάνεια για τις ληξιπρόθεσμες τοκοχρεωλυτικές δόσεις). Του χρωστούν υπηρεσίες και έργα που ήδη έχουν ακριβοπληρώσει από τη δυσβάσταχτη έμμεση φορολογία και από τα πιο υψηλά ανταποδοτικά της χώρας.
Ο λαός του Πειραιά πληρώνει για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας. Αυτοί είναι οι μόνιμοι κερδισμένοι, είτε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είτε σε συνθήκες κρίσης, με απευθείας χρηματοδοτήσεις και με νόμους που ξεθεμελιώνουν και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις.
• Χρηματοδότηση των δήμων που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου, από την φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων στο 45%
.• Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
• Είναι υπερώριμο το 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο με αύξηση των αποδοχών και όχι της αύξησης των ωρών εργασίας στο 40ωρο, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ στη Βουλή.
• Όχι στο πλιάτσικο της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, η οποία ανήκει στο λαό και δεν νομιμοποιείται ο Δήμος να την βγάλει στο σφυρί!!  

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χάσουν άλλο χρόνο. Να δώσουν βροντερό παρόν στην Απεργία την Τετάρτη 11/5 και μαζί με το κλαδικό τους συνδικάτο των εργαζομένων στους ΟΤΑ, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10:30 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.»

 
Top