«Η κρουαζιέρα είναι όπως η ορχήστρα: και το παραμικρό φάλτσο που θα ακουστεί, ο πελάτης θα φύγει», δήλωσε...

ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, εγκαινιάζοντας τον νέο διεθνή δεύτερο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στην πύλη Ε12.

Ο υπουργός είπε ότι, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η κρουαζιέρα είναι ένα κλάδος που αναπτύσσεται ταχύτατα και ότι οι διαχειρίστριες εταιρείες, είναι αυτές που επιλέγουν τα κριτήρια για τη χώρα μας, με βαθμολόγηση της παροχής υπηρεσιών, ως προς την αξιοπιστία, την πληρότητα, την ποιότητα, το κόστος και την ταχύτητα.

Ο διεθνής ανταγωνισμός οξύνεται και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα της αγοράς, είπε ο κ. Μουσουρούλης, προσθέτοντας ότι, ως προς το σκέλος της προσφοράς, η χώρα μας υπερτερεί και σε φυσικό κάλλος αλλά και σε πολιτιστικό απόθεμα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η αύξηση των εσόδων από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου είναι πολυπαραγοντική και ότι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι να εξετάζουν το τι ακριβώς προσφέρουν οι ανταγωνιστές μας και πώς εξελίσσουν το προσφερόμενο προϊόν.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του λιμενικού συστήματος που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, είπε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι στόχοι ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου να επιτευχθούν –και ειδικά για την κρουαζιέρα που το όφελος είναι μεγάλο και αναγκαίο προκειμένου χώρα να επιστρέψει ταχύτερα στην ανάπτυξη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης, είπε ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι κόμβος εξαιτίας του αριθμού των θέσεων και του αριθμού των επιβατών και σε αυτό έχουν επενδυθεί πόροι από όλες τις κυβερνήσεις.

«Θέλουμε να υπηρετήσουμε ως οργανισμός την ανάπτυξη τη ναυτικής οικονομίας», είπε ο πρόεδρος του ΟΛΠ και προσέθεσε ότι «με κύριο στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών, την ασφάλεια των επιβατών και τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος και των τελωνειακών αρχών και κυρίως των εταιρειών κρουαζιέρας θα μπορούμε να λειτουργούμε αυτό τον νέο σταθμό».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ, οι επιβάτες homeporting (με λιμάνι εκκίνησης τον Πειραιά) το πρώτο τρίμηνο φέτος σημείωσαν αύξηση 22,05% και ανήλθαν σε 8.120 έναντι 6.653 το 2012.

Αντίστοιχα οι επιβάτες transit (με λιμάνι διέλευσης τον Πειραιά) παρουσίασαν αύξηση 24,94% και έφθασαν το πρώτο τρίμηνο του 2013 στους 88.948 έναντι 71.194 το 2012.

Ο νέος διεθνής, δεύτερος, επιβατικός σταθμός κρουαζιέρας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, συνολικού εμβαδού 5.600 τμ θα μπορεί να εξυπηρετεί ημερησίως μέχρι 25.000 επιβάτες. Είναι ο δεύτερος σταθμός μετά τον κεντρικό σταθμό «Ακτή Μιαούλη» και μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος και ο τρίτος σταθμός του Αγ. Νικολάου για την εξυπηρέτηση των επιβατών κρουαζιέρας.

Το λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης και το πιο μεγάλο σε θέσεις της Μεσογείου. Ο νέος σταθμός, με το παλιό λιθόκτιστο κτίριο (πρώην Κανέλλου) διαθέτει μεγάλους χώρους εισόδου-εξόδου επιβατών και σύγχρονα συστήματα ελέγχου, περιβάλλοντα χώρο για στάθμευση ταξί, τουριστικών λεωφορείων και ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ η είσοδός του θα είναι από την Πύλη Ε12 (Λέοντος).

Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάζουν τμήμα των τειχών του Κόνωνος του αρχαίου λιμανιού, περνώντας από μια γυάλινη γέφυρα. Το τμήμα αυτό αποκαλύφθηκε και συντηρήθηκε πλήρως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά με δαπάνη του ΟΛΠ ΑΕ. Αποτελεί από μόνο του τον πλέον σημαντικό πόλο έλξης σε μια πόλη-λιμάνι με αρχαία ιστορία.

Ο νέος σταθμός κρουαζιέρας θα φέρει το όνομα του Θεμιστοκλή, κοντά στον οποίον, κατά μία εκδοχή, βρίσκεται το ταφικό μνημείο.
 
Top