Περισσότερους από 4.500 υπεράριθμους υπαλλήλους στους δήμους έβγαλε η πρώτη φάση της αξιολόγησης του υπουργείο Εσωτερικών με βάση την οποία θα εφαρμοστεί η κινητικότητα στους ΟΤΑ, αλλά και οι αποχωρήσεις εργαζομένων...
Η μελέτη του υπουργείου φανερώνει τους δήμους εκείνους από τους οποίους «περισσεύει» προσωπικό, αλλά και στα σημεία εκείνα της χώρας όπου χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι, ενώ βασίζεται σε συγκεκριμένους τεχνοκρατικούς δείκτες περιλαμβανομένων και χρηματοοικονομικών δεδομένων.
Η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία της μελέτης, ενώ η επεξεργασία της εν λόγω αξιολόγησης συνεχίζεται από ειδική ομάδα στελεχών του υπουργείου που τρέχει τη διαδικασία και αναμένεται να διαπιστώσει τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στους ΟΤΑ.
Στόχος είναι να καταγραφεί το τελικό αποτέλεσμα για τον αριθμό εκείνων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και εκείνων που θα μπουν σε ενδοδημοτική κινητικότητα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο σύνολο των 16 δήμων που έχουν πληθυσμό παραπάνω από 100.000 το προσωπικό που εμφανίζεται πλεονάζον με βάση τους προσωρινούς πίνακες «παίζει» από 1.263 έως 1.712.
Τι έδειξαν τα πρώτα στοιχεία της μελέτης
Στην πρώτη αποτύπωση – αξιολόγηση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως την παρουσιάζει το «Βήμα», παρατηρούνται ενδιαφέροντα στοιχεία.
Για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων επί του συνόλου 7.522 υπαλλήλων εμφανίζεται πλεονάζον προσωπικό 752 – 1.918, ενώ στο Δήμο Πειραιά από τους 1.553 εργαζόμενους ο αριθμός εκείνων που «περισσεύουν» κυμαίνεται μεταξύ 155 και 186.
Στη Θεσσαλονίκη οι υπεράριθμοι υπολογίζονται στους 367 – 934 σε ένα σύνολο 3.673 εργαζομένων, ενώ από τους μητροπολιτικούς δήμους (άνω τον 100.000 κατοίκων) εκείνοι που χρειάζονται ενίσχυση προσωπικού είναι του Βόλου, Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας,Κορδελιού,Πατρέων,Περιστερίου και Χανίων.
Πάντως, στην πρώτη μελέτη, παρουσιάζονται και αρκετές αντιφάσεις όπως η περίπτωση του δήμου Χαλκιδέων όπου όταν περιλαμβάνεται στους δήμους της διοικητικής περιφέρειας εμφανίζεται με πλεονάζον προσωπικό 37 εργαζομένων, ενώ όταν περιλαμβάνεται στους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων εμφανίζεται με ανάγκες επιπλέον προσωπικού.
Η μελέτη αυτή, ουσιαστικά, προετοιμάζει το έδαφος ώστε να δώσουν οι δήμοι λίστες υπαλλήλων με βάση στοιχεία που θα προκύψουν από την fast track αξιολόγηση, με την υπόσχεση ότι θα γίνουν κυρίως μετακινήσεις και όχι απολύσεις.
Υπολογίζεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό του πλεονάζοντος προσωπικού θα κληθεί να υπηρετήσει σε διαφορετικό δήμο και μόνο ένα μικρό μέρος αυτών θα βρεθεί σε διαθεσιμότητα.
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης οι ΟΤΑ
Ενα μεγάλο τμήμα των υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βρεθεί άλλωστε στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά και απολύσεις.
Μετά τους 2.234 σχολικούς φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και τους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς η κυβέρνηση θα ρίξει και άλλους εργαζόμενους σε ΟΤΑ στη δεξαμενή της κινητικότητας, καθώς, πέραν των 12.500 χιλιάδων διαθεσίμων αναζητούνται ακόμη 12.500 έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα το κυνήγι των απολύσεων θα συνεχιστεί καθώς η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τρόικα πως θα προχωρήσει σε 4.000 απολύσεις έως το τέλος του 2013 και άλλες 11.000 ως το τέλος του 2014.
iefimerida