Και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση. Μέχρι τότε, όμως, θα έχει ...
διεξαχθεί μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση από το βήμα της Βουλής με πρωταγωνιστές τον Αλέξη Τσίπρα και τους Αντώνη Σαμαρά-Ευάγγελο Βενιζέλο που θα μοιραστούν το ρόλο του εγγυητή της ομαλότητας.
Στο τραπέζι θα μπουν όλα: Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η υπόθεση της ΕΡΤ, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά/υποβρύχια, η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο Γιάννος Παπαντωνίου, η απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή για την οποία τον εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πλειστηριασμοί, οι απολύσεις, η θεωρία των δύο άκρων.
Διαρροές δεν πρόκειται να υπάρξουν από τη συμπολίτευση, ούτε βέβαια από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ που τηρεί στάση "και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ". Διαφωνεί με την πρόταση μομφής αλλά δεν θέλει και να καταψηφίσει, οπότε στρέφεται στην αποχή ή στο λευκό, αποφεύγοντας να επιλέξει καθαρά στρατηγικό προσανατολισμό. Αντίθετα, το ΚΚΕ, παρόλο που κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι θα υπερψηφίσει και έτσι θα αποφευχθεί η δημιουργία ενός μετώπου του "όχι" μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη Χ.Α, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον στρέφεται εκ των πραγμάτων στους 11 ανεξάρτητους βουλευτές γιατί εντυπώσεις θα δημιουργηθούν και με βάση τη δική τους στάση.
Το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη από χθες βράδυ διαδίδουν ότι η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολιτικό δώρο για την κυβέρνηση που θα συσπειρώσει τους βουλευτές της και ότι αποφασίστηκε με το βλέμμα στο εσωκομματικό ακροατήριο, για να συγκρατηθούν δηλαδή εσωτερικές αντιθέσεις και φυγόκεντρες τάσεις. Η Κουμουνδούρου αντιτείνει ότι υποχρεώνει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και τους υπουργούς να απολογούνται για ένα τριήμερο, ανοίγει μια πολιτική συζήτηση απολύτως αναγκαία και φέρνει προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές.
Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει επιτακτικά εκλογές εδώ και τώρα και με αυτό το αίτημα θα πορευτεί μέχρι τις ευρωεκλογές, εάν δεν υπάρξουν ως τότε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ώστε αμέσως μετά -εάν το αποτέλεσμα είναι όπως το προβλέπουν στην Κουμουνδούρου- να θέσει θέμα έλλειψης νομιμοποίησης για την κυβέρνηση και να προκαλέσει κάλπες, αφού άλλωστε το απώτατο όριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας την άνοιξη του 2015.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη συζήτηση στη Βουλή για να αναδείξουν εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες τους μιλούν ήδη για "πρόβλημα ευρωδραχμής" που ταλανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα δεσμευτούν και πάλι ότι αποκλείονται νέα μέτρα και θα υποσχεθούν καλύτερες μέρες το 2014 χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν λόγους να προτιμούν μια εφόλης της ύλης αντιπαράθεση σε σχέση με μια σύγκρουση πάνω στα συγκεκριμένα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα: Ασφαλιστικό, φόροι, συρρίκνωση του Δημοσίου, πλειστηριασμοί. Το ραντεβού των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ορίστηκε για την Κυριακή. Και η στρατηγική Σαμαρά-Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης (αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητες) και να ζητηθεί να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2014 χωρίς νέα μέτρα, με ορίζοντα επανεξέτασης (άρα κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού) τον Απρίλιο του 2014.
Το σκεπτικό είναι ότι αν μετατεθούν για την άνοιξη οι μειώσεις των συντάξεων, η αύξηση του αριθμού των απολύσεων κ.ο.κ θα μπορέσουν ίσως να εγκλωβίσουν τους βουλευτές της συμπολίτευσης στην αναμονή της μεγάλης λύσης για το χρέος, αφού τότε θα ξεκινά η σχετική συζήτηση. Θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η ελληνική προεδρία της ΕΕ, μπορεί σε επίπεδο δεικτών να καταγράφεται έξοδος από την ύφεση για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, επομένως θεωρούν ότι θα υπάρχουν τότε πιθανότητες να περάσουν ένα νέο μνημόνιο που θα λέγεται κάπως αλλιώς. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση δεν θέλει να καταγραφούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου ούτε τα μέτρα για τη διετία του 2015-2016, αλλά να συμφωνηθεί μόνο το ποσό το οποίο η Τρόικα ανεβάζει στα 4 με 5 δισ ευρώ και η κυβέρνηση κατεβάζει στα 2 το πολύ.
Η επίταση της πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται δεδομένη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Θα ακουστούν βαριές κουβέντες και θα γίνει φασαρία. Το θέλουν και οι δύο πλευρές γιατί επιδιώκουν αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όσο μακρινό και αν φαντάζει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή. Αλλωστε, ο πολιτικός χρόνος έχει γίνει πια πολύ πυκνός και το αδιανόητο έχει γίνει μέρος της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ρουτίνας...
Αγγελική Σπανού
tvxs.gr