Υπέρ του διαχωρισμού της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές τάσσεται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
«Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος οι ευρωεκλογές διά νόμου να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές.
Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτισή τους λειτουργεί παραμορφωτικά για την Αυτοδιοίκηση. Επομένως, μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει» δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές, λέει: «Η απλή αναλογικήείναι μια σημαντική παράμετρος της προωθούμενης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη», ωστόσο δεν είναι η μοναδική, όπως αντιληφθήκατε και από την προηγούμενη απάντησή μου.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια βιώνουμε μια αντιπροσωπευτική υστέρηση, που είναι αναντίστοιχη με το πραγματικό επίπεδο πολιτικής ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και, θα έλεγα, εύλογες οι λύσεις τους σε αρκετές περιπτώσεις. Η απλή αναλογική αποτυπώνει με γνήσιο τρόπο τους λαϊκούς συσχετισμούς και στους δήμους και στις περιφέρειες.
Θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά, να φέρει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο, να συντελέσει στην κοινωνική χειραφέτηση περισσότερων δυνάμεων με πολύ θετικά αποτελέσματα για τον τόπο τους.
Προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη.
Επίσης, δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τα Τοπικά Συμβούλια – αντιθέτως, μελετούμε την ενδυνάμωσή τους. Τα υπόλοιπα, μαζί με τις δικλίδες ασφαλείας για τη διακυβέρνηση των δήμων, που μπορεί, για παράδειγμα, να αφορούν στην εξασφάλιση έγκρισης του προϋπολογισμού, θα είμαστε έτοιμοι να τα αναπτύξουμε λίγο πιο μετά».
Σχετικά με το θέμα της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές τονίζει: «Η απλή αναλογική για τις βουλευτικές εκλογές είναι ήδη νόμος του κράτους.
Δυστυχώς, δεν θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, επειδή δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία λόγω της στάσης συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αν έχουν μετανιώσει για τη στάση τους, ας το δηλώσουν κι εμείς εδώ είμαστε».
Ερωτηθείς εάν η απλή αναλογική θα μπορούσε να είναι ένα σχέδιο που θα φέρει πιο κοντά την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, απαντά:
«Η απλή αναλογική είναι ένα απόλυτα δημοκρατικό σύστημα που διευκολύνει τις ισότιμες συνεργασίες σε προγραμματική βάση. Άρα δεν αρκεί μόνο η ύπαρξή της για να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας, προϋποτίθενται προγραμματικές συμπτώσεις και συγκλήσεις.
Βλέπετε όμως πως, ενώ κινούνται για την ανάδειξη νέου προέδρου, δεν δεσμεύονται ότι θα ενοποιηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν έχουν διαμορφώσει ένα στοιχειώδες προγραμματικό πλαίσιο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιου κόμματος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα εκλεγεί.
Αν όλα αυτά δεν είναι βαθιά απολιτικά και υποτιμητικά, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο χώρο, τότε τι είναι; Πρόκειται για την αποθέωση της μεταδημοκρατίας και της μεταπολιτικής ή απλώς για μια αστεία υπόθεση».