"ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου




Tην ώρα που τα ταμεία βουλιάζουν στα ελλείμματα η κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως φιλολαϊκές εξαγγελίες για να προσελκύσει εν δυνάμει ψηφοφόρους, στους οποίους ωστόσο θα στείλει τον λογαριασμό μετά τις εκλογές.

Ουσιαστικά χρησιμοποιεί το «μαστίγιο και το καρότο», προσδοκώντας να δελεάσει ή έστω να ξεγελάσει όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλισμένους.

Ενδεικτικό της... τρικυμίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως τις τελευταίες είκοσι μέρες άλλαξαν τρεις φορές οι ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στις συντάξεις. Τελικά... πέρασε η γνώμη του υπουργού Οικονομίας και τα ταμεία κάνουν αγώνα ταχύτητας, προκειμένου να προλάβουν να δώσουν τα βοηθήματα στα τέλη Μαϊου (δηλαδή τελείως συμπτωματικά λίγο πριν από τις ευρωεκλογές).

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση προωθεί τρεις ακόμη ευνοϊκές ρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν το φιλολαϊκό της προφίλ.

Στο «πακέτο» με τα δώρα θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μια νέα ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία, η αναπροσαρμογή των κλιμακίων του ΕΚΑΣ αλλά και η άρση των ανισοτήτων όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση.

Κερδισμένοι θα βγουν 300.000 κακοπληρωτές που έχουν το δικαίωμα να μπουν στη ρύθμιση χρεών και περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα πάρουν το ΕΚΑΣ.

Ωστόσο το βασικό «ατού» της κυβέρνησης είναι οι προωθούμενες αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, που αφορούν στο 40% των ασφαλισμένων που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο ταμεία.

Η επιτροπή -που έχει πρόεδρο τον Δ. Μπούρλο-προχωρεί με ταχύτατες διαδικασίες και αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στις 10 Μαϊου (βέβαια στη συνέχεια πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει).

Σήμερα όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση είναι οι μεγάλοι χαμένοι του συστήματος, καθώς όχι μόνο περιμένουν έως δύο χρόνια για την έκδοση της σχετικής απόφασης, αλλά καλούνται να «συμβιβαστούν» ακόμη και με 30% χαμηλότερη σύνταξη (σε σχέση με το αν είχαν όλα τα χρόνια στο ίδιο ταμείο).

Ωστόσο το «φλερτ» της κυβέρνησης με τους ασφαλισμένους θα λάβει τέλος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με δύο κατηγορίες -τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στα βαρέα- να βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η καταδίκη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφέρει άλλοθι στο κυβερνητικό στρατόπεδο να ανοίξει το ασφαλιστικό του δημοσίου.

Το θέμα είχε παγώσει πέρσι το φθινόπωρο, όταν έκαναν την εμφάνισή τους δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται.

Τώρα το νομοσχέδιο -που ρύθμιζε μια σειρά θεμάτων- αναμένεται να ξεθαφτεί από τα «συρτάρια» και να... εμπλουτιστεί με τις ρυθμίσεις για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών.

Από τις αλλαγές απειλούνται 140.000 γυναίκες, που θα δουν τις «πόρτες εξόδου» να κλείνουν και εκτός ειδικών περιπτώσεων η συνταξιοδότηση θα γίνεται στο 65ο έτος. Παράλληλα αναμένεται να «ξεπαγώσει» και το θέμα της αναμόρφωσης της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαιρέσει μεγάλο μέρος των επαγγελμάτων από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς.
 
Top