Γολγοθάς το Champions League

Δυσκολεύει η πρόκριση του πρωταθλητή Ολυμπιακού και του δευτεραθλητή Ελλάδος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ποιους αντιπάλους θα αντιμετωπίσουν φέτος.

γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωφής Σταυρος Λιλόγλου




Η υποχρέωση των δύο ομάδων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Champions League να δώσουν δύο προκριματικούς γύρους (ο πρώτος στα τέλη Ιουλίου και ο δεύτερος στα μέσα Αυγούστου) προκαλεί ερωτήματα για το αν το ελληνικό ποδόσφαιρο θα εκπροσωπείται και του χρόνου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από δύο, από μία ή από… καμία ομάδα! Το νέο σύστημα του Μισέλ Πλατινί είναι προφανές ότι πριμοδοτεί μόνο τα ισχυρά πρωταθλήματα και κυρίως τις ομάδες που παίρνουν το πρωτάθλημα.

Και το ελληνικό δεν ήταν ποτέ ανταγωνιστικό για να απολαμβάνει προνόμια και διακρίσεις. Ισως το νέο UEFA (που στο εξής θα ονομάζεται Europa League) να είναι πιο εφικτό για τα… κυβικά των ελληνικών ομάδων.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά το επόμενο Champions League είναι απλή όσο και δύσκολη.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο δύο παιχνίδια με αντιπάλους τις πρωταθλήτριες των χωρών που βρίσκονται στη βαθμολογία της UEFA μεταξύ των θέσεων 16 έως 47, δηλαδή με ομάδες από χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Σερβία, η Κροατία και η Κύπρος. Πιο συγκεκριμένα, μία εκ των Κοπεγχάγης, Κάλμαρ, ο ΑΠΟΕΛ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Σάλτσμπουργκ ή μία μικρότερης δυναμικότητας από την Αλβανία, τη Γεωργία, το Καζακστάν ή το Αζερμπαϊτζάν.

Στον επόμενο γύρο οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν δυσκολότερες ομάδες, από το Βέλγιο (Αντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης), την Τσεχία (Σλάβια Πράγας) και ανάλογης δυναμικής πρωταθλήματα. Το ευνοϊκότερο σενάριο είναι να κληρωθούν με την πρωταθλήτρια από τη Βοσνία, τη Λιθουανία, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία.

Οσοι αποκλειστούν θα πάνε στο ΟΥΕΦΑ.O δεύτερος του ελληνικού πρωταθλήματος που θα αναδειχθεί μέσα από τα πλέι οφ (μεταξύ Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Λάρισας ή Αρη) θα έχει δυσκολότερο έργο. Στον πρώτο γύρο (τον τρίτο προκριματικό) αντίπαλος θα είναι ένας εκ των τρίτων της Ρωσίας (η Ντιναμό Μόσχας) και της δευτεραθλήτριας από τη Ρουμανία, την Πορτογαλία (Σπόρτινγκ ή Μπενφίκα), την Ολλανδία (Τβέντε ή Αγιαξ), τη Σκοτία (Σέλτικ ή Ρέιντζερς), την Τουρκία (Μπεσίκτας), την Ουκρανία, το Βέλγιο και την Τσεχία.

Αν προκριθεί θα πάει στον τέταρτο προκριματικό, όπου θα αντιμετωπίσει μία εκ των ομάδων που θα τερματίσουν στην τέταρτη θέση στην Αγγλία (…η Αρσεναλ με τα σημερινά δεδομένα), στην Ισπανία (Βαλένθια), στην Ιταλία (Τζένοα) και από την τρίτη θέση της Γερμανίας (Αμβούργο ή Μπάγερν), της Γαλλίας (Μπορντό ή Μαρσέιγ), και όποιος αποκλειστεί θα πάει στο ΟΥΕΦΑ.

Με απλά λόγια, ο Παναθηναϊκός (για παράδειγμα) βρήκε τη Βιγιαρεάλ στη φάση των «16» φέτος και του χρόνου μπορεί να την πετύχει στον προκριματικό για τους ομίλους!

Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑΣτο νέο ΟΥΕΦΑ η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τρεις ομάδες, όσες δηλαδή συμμετέχουν στα πλέι οφ, εκτός από την ομάδα που θα τερματίσει πρώτη.

Ο πέμπτος θα δώσει τρεις προκριματικούς, ο τέταρτος δύο προκριματικούς και η ΑΕΚ θα δώσει έναν ως κυπελλούχος ή φιναλίστ, από τη στιγμή που αντιμετωπίζει στον τελικό τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που έχει κερδίσει την έξοδό του στο Champions League.

ΠΗΓΗ:palo.gr
 
Top