Μια ημερίδα διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ώστε να συζητηθεί το επίκαιρο θέμα του προσφυγικού ζητήματος και να αναλυθούν οι πολλές και διαφορετικές του προεκτάσεις.
Την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 11.30 π.μ. έως τις 3μ.μ, η ημερίδα με θέμα «Αναγνώσεις για το Προσφυγικό. Ιστορική και κοινωνική διάσταση» παρουσιάζει το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη της ιστορικής προσφυγικής μνήμης. Ιστορικοί και αρχιτέκτονες αναλύουν το προσφυγικό αποτύπωμα στις γειτονιές του Πειραιά, ενώ εκπρόσωποι θεσμών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα το χαρτογραφούν έτσι όπως βιώνεται σήμερα και συζητούν για τους τρόπους αντιμετώπισης του αντιπροσφυγικού –ρατσιστικού λόγου.

Πρόγραμμα Ημερίδας

11.30 – 12.00: Χαιρετισμοί
12.00-13.00: «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά - Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης» 
Αναζητώντας τα ίχνη της ιστορίας των προσφύγων στον Πειραιά (Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ ) 
Από θύματα πρωταγωνιστές: πρόσφυγες στις γειτονιές του Πειραιά (Ελένη Κυραμαργιού, Ιστορικός, Συντονίστρια Έρευνας για τον Προσφυγικό Πειραιά ΕΙΕ-ΕΜΠ-Περιφέρειας Αττικής ) 
Γεωγραφία της προσφυγιάς στον Πειραιά (Νίκος Μπελαβίλας, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ )
13.00-15.00: «Χαρτογραφώντας το προσφυγικό ζήτημα σήμερα» 
Στη συζήτηση συμμετέχουν: Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης (Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας ), Έλλη Βαρχαλαμά (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ), Απόστολος Βεΐζης (Ελληνικό Τμήμα Γιατρών Χωρίς Σύνορα ), Ελένη Πετράκη (Υπηρεσία Ασύλου ), Γιώργος Τσαρμπόπουλος (Ελληνικό Τμήμα Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ )
Περισσότερες πληροφορίες στο 2104143356 και στο artisticdirector@dithepi.gr
Δημοτικό θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 2104143310.
 
Top