ΠΕΙΡΑΙΑΣ  2  ΜΑΡΤΙΟΥ   2017

Ο Πειραιάς μέσω του ψυχολόγου και προπονητή Δημήτρη Πετρούνια, στηρίζει έμπρακτα την Εθνική Ελλάδος Ακρωτηριασμένων ατόμων. Παρακάτω θα ακολουθήσει μια μικρή συνέντευξη έτσι ώστε να ενημερωθούμε πλήρως για την φύση και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας.

Πότε δημιουργήθηκε και τυπικά η εν λόγω Εθνική;

Τυπικά η αρχή έγινε όταν τα στελέχη της ομάδας ταξίδεψαν στη Πολωνία και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ακρωτηριασμένων Ποδοσφαιριστών (European Amputee Football Federation) έφεραν το άθλημα στη χώρα μας. Κατά αυτότον τρόπο η Ελλάδα κατέστη η 14η χώρα με εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων στην Ευρώπη ενώ παγκοσμίως οι ομάδες έχουν ξεπεράσει τις 40.
Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στόχευση για την δημιουργία της ?
Η βασικότερη στόχευση είναι να δώσει μια διέξοδο σε όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιροαλλά λόγω του ακρωτηριασμού τους καθηλώθηκαν σπίτι νιώθοντας παροπλισμένοι. Η Εθνική ομάδα είναι μια πρόκληση για όλους μας, οπότε προσδοκούμε να έρθουν νέα μέλη για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στα προκριματικά του Εuro.

Υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες παιχνιδιού ;

Στο άθλημα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό, είτε με εκ γενετής ανωμαλία στο ένα κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίκτες γηπέδου, εκτός του τερματοφύλακα) ή στο ένα άνω άκρο (τερματοφύλακες).
Σε κάθε ομάδα αγωνίζονται 7 βασικοί παίκτες (12 παίκτες απαρτίζουν την αποστολή της ομάδας, οι δυο είναι αναγκαστικά τερματοφύλακες).
Η διάρκεια του αγώνα είναι δυο ημίχρονα των 25 λεπτών το καθένα, με μεσοδιάστημα ξεκούρασης 10 λεπτών.
Απαγορεύεται η εσκεμμένη επαφή με τις πατερίτσες: σ΄αυτή την περίπτωση δίνεται πέναλτι εις βάρος της ομάδος που υπέπεσε στην παράβαση.

Θα επιθυμούσες να μας πεις λίγα λόγια για το τεχνικό επιτελείο ;

Η αρχή έγινε με τον Άρη Μαυρόπουλο ο οποίος είναι ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας όπου αν και 30 ετών δραστηριοποιείται χρόνια στον χώρο των ΑΜΕΑ. Άξιος συνοδοιπόρος είναι ο Παναγιώτης Καδδάς ο οποίος έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της εκπροσώπησης μας .Επίσης η ομάδα αποτελείται από τον νυν προπονητής της ομάδας μας , Αποστόλη Μπαλτούμα, ο οποίος διαθέτει πολυετή πειρα. Άξιο αναφοράς είναι να αναφερθεί και ο Γεώργιος Ιορδανίδης όπου ξεκίνησε προπονητικά αυτή την ομάδα αλλά λόγω στράτευσης έπρεπε να αποχωρήσει. Τέλος η δική μου θέση αφορά την ψυχολογική προετοιμασία των παικτών ως ψυχολόγος πριν τους αγώνες αλλά και την τακτική προσέγγιση των αντιπάλων ως βοηθός προπονητή.Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι όλο το επιτελείο «εργάζεται» ανιδιοτελώς.

Κάτι που θα επιθυμούσες να συμπληρώσεις ;

Η ομάδα είναι νεοσύστατη οπότε έχουμε αρκετές ελλείψεις ακόμα και στα αυτονόητα. Σε λίγους μήνες θα πρέπει να αποχωρήσουμε για το εξωτερικό ώστε να εκπροσωπήσουμε την χώρα μας όμως εκτός του ότι πρέπει να καταβάλουμε ένα ποσό στην αρμόδια ποδοσφαιρική επιτροπή της Uefaγια την συμμετοχή μας, δεν έχουμε ακόμα ούτε επίσημες εμφανίσεις . Αναζητούμε μικρές χορηγίες ώστε το όνειρό μας για ένταξη αυτών των ατόμων ξανά στον αθλητισμό να πραγματωθεί .
Επιμέλεια: Κλαίρη Παπαγεροθέου
 
Top