Μπορεί ο κύριος όγκος των 500 και πλέον κτηρίων που σχεδίασε ο Έρνστ Τσίλλερ στην Ελλάδα να βρίσκεται στην Αθήνα όμως ένας μεγάλος όγκος της δουλειάς του είχε δώσει αέρα καλαισθησίας και στον Πειραιά. Εδώ βρίσκονταν άλλωστε και η μόνη συνοικία που έφερε το όνομα του. Στην Καστέλλα κοντά στην σημερινή πλατεία Αλεξάνδρας, είχε δημιουργήσει την "Συνοικία των Επαύλεων" - σήμερα γνωστότερη ως "Συνοικία Τσίλλερ" - με σκοπό την πώληση των ακινήτων. Από τα κτήρια της συνοικίας πλέον διασώζονται ελάχιστα όπως και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Ένα από αυτά είναι και το εμβληματικό ακίνητο επί της λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη 101 και Βασιλέως Γεωργίου, γνωστό στους Πειραιώτες και ως οικία Μεταξά.

Το διατηρητέο κτήριο μοναδικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και εξαιρετικής προβολής , στην πιο κεντρική τοποθεσία του Πειραιά αποκτήθηκε από την εταιρεία ακινήτων Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ έναντι 4,14 εκατ. ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε είχε σχεδιασθεί από τον Έρνστ Τσίλλερ στα τέλη του 19ου αιώνα και μαζί με τις μεταγενέστερες προσθήκες το ακίνητο διαθέτει σήμερα συνολική επιφάνεια περίπου 1.530 τ.μ.

Η έπαυλη του Σπυρίδωνα Μεταξά - του πλέον διάσημου Έλληνα ποτοποιού - οικοδομήθηκε την περίοδο 1897 - 1899 και σε αυτή πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων και ο κορυφαίος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης αφού η σύζυγος του Σπυρίδωνα Μεταξά ήταν αδελφή της μητέρας του.

  

Κατόπιν πέρασε στους κληρονόμους του επιχειρηματία ενώ την δεκαετία του '70 στεγάζονταν εκεί οι ναυτικές σχολές "Αναξαγόρας" και το ιδιωτικό νηπιαγωγείο "Birds". Στην συνέχεια πέρασε στα χέρια της οικογένειας Γλου η οποία αφού το συντήρησε και το αναπαλαίωσε δημιούργησε το ανδρικό πολυκατάστημα Glou Premium Store. Παρέμεινε ανοικτό για δέκα περίπου χρόνια έως το καλοκαίρι του 2015 και έκλεισε με την οριστική κατάρρευση της Glou.

Το γνωστό και ως «νεοκλασικό του Γλου» (επειδή στεγαζόταν εκεί η ομώνυμη ιστορική οικογενειακή επιχείρηση ενδυμάτων) πουλήθηκε αντί 4-5 εκ. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η αξία του θεωρείται ανεκτίμητη καθώς βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Πειραιά, στη συμβολή των λεωφόρων Γρηγορίου Λαμπράκη και Βασιλέως Γεωργίου στο Πασαλιμάνι.

Αγοραστής είναι η εταιρία Grivalia Properties.
 
Top