Στις απολύσεις από τον Δημόσιο τομέα που επιβάλλει η τρόικα αναφέρεται... με σημερινό της δημοσίευμα η Αργεντίνικη εφημερίδα La Capital.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την πρώτη έκκληση για βοήθεια από την Ευρώπη, η Ελλάδα σπάει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της μετά την πίεση των πιστωτών, αφού συμφωνήθηκε η απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων πριν από το τέλος του 2014. Η κυβέρνηση συνεργασίας (η οποία περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος, εκτός από τα άκρα), δεν ήξερε πώς να διατάξει την απόλυση χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, έως ότου ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, έδειξε το δρόμο λέγοντας ότι ο υπάλληλος μπορεί να απολυθεί εάν η υπηρεσία στην οποία εργάζεστε παύει να υφίσταται.

Εκτός από την κακοδιαχείριση, οι Ευρωπαίοι πιστωτές δείχνουν υπερμεγέθη κρατικό μηχανισμό. Από την πρώτη "διάσωση" της Ευρώπης το 2010 δεν έχει σταματήσει να ζητά τη μείωση των υπαλλήλων. Τότε η Ελλάδα είχε 768.009 δημόσιους υπαλλήλους, σε σύνολο σε 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά κανείς δεν ήθελε να αγγίξει την "ιερή αγελάδα", διότι σε αυτή την υπερμεγέθη γραφειοκρατία, υπάρχουν πολλοί "φίλοι" του κάθε κόμματος.

Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρώπης, η Αθήνα πρέπει να απολύσει 150.000 έως το 2015. Σε πρώτη φάση έγιναν προσπάθειες με ήπια μέτρα, όπως η πρόσληψη ενός υπαλλήλου ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις αλλά η "τρόικα" ζητούσε πιο αποφασιστικά μέτρα".

imerisia.gr
 
Top