Τελικά το νούμερο 21 πρέπει να έχει σχέση με το DNA των Ελλήνων πολιτικών .
Δεν εξηγείται αλλιώς η μεγαλόστομη ανακοίνωση του Δημάρχου Πειραιά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας : «τελεία και παύλα, είναι οριστικό, την 21η Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά». ( στο παρελθόν είχε δημόσια δεσμευτεί για εγκαίνια πριν το τέλος του 2012, για εγκαίνια στις αρχές του 2013, για εγκαίνια την 21η Μαίου 2013 )
Μάλλον ο Δήμαρχος μιμείται τον κατοχικό πρωθυπουργό ο οποίος εγκαινίασε τους αυτοκινητόδρομους προ καιρού και την επόμενη ημέρα δεν δούλευε κανείς εργάτης σε κανέναν αυτοκινητόδρομο ! Ζήλεψε τη δόξα του Σαμαρά !
Πώς θα λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ; Πώς θα χρηματοδοτηθεί ;
Θυμίζω ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου – Υπουργείου και Περιφέρειας Αττικής προέβλεπε την χρηματοδότηση κατά 950.000 € ετησίως από το Υπουργείο και 250.000 € από την Περιφέρεια για 10 έτη ……… Κι αυτό απερρίφθη !!!! Και επεστράφη η σύμβαση στο Δήμο Πειραιά για διόρθωση και επανυποβολή.
Ο συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» πιστεύει ότι το Δημοτικό Θέατρο μπορεί να αποτελέσει φάρο πολιτισμού για την πόλη μας . Όμως ο φάρος χρειάζεται ενέργεια , χρειάζεται καύσιμο για να λειτουργήσει….. Στην προκειμένη περίπτωση , χρειάζεται εγγυημένη σταθερή χρηματοδότηση κυρίως από κρατικούς φορείς αλλά και από χορηγούς , οι οποίοι ουδεμία συμμετοχή και άποψη θα έχουν στην διοίκηση αλλά και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και χαρακτήρα του θεάτρου. Η χρηματοδότηση αυτή , σε πρώτη φάση, απερρίφθη από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Περιφέρεια Αττικής…….. Κι ο Δήμαρχος δήλωσε, παρ΄όλα αυτά, ότι η χρηματοδότηση είναι εγγυημένη κι έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο Υπουργός Παιδείας !!!
Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης προτείνει την δημιουργία μιας μικρής ( 3 μελούς επιτροπής ) δημοτικών συμβούλων η οποία αποκλειστικό σκοπό θα έχει την εξεύρεση λύσης ως προς την άμεση εύρεση χορηγών και εντός μηνός θα πρέπει να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για την οικονομική αυτάρκεια λειτουργίας του θεάτρου σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας. Επίσης, προτείνουμε την μη παραλαβή του Δημοτικού Θεάτρου από το Δήμο Πειραιά αν δεν υλοποιηθούν τα έργα φωτισμού εξωτερικών χώρων και περίφραξης, όπως έχει ζητηθεί από το Δήμο Πειραιά. Πιστεύουμε ότι πολλές από τις ανελαστικές δαπάνες του θεάτρου μπορούν να καλυφθούν από τον Δήμο Πειραιά με το υπάρχον προσωπικό ( διοικητικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαριότητας , υπηρεσίες τεχνικές ) κι έτσι να μειωθούν κατά πολύ τα ποσά για λειτουργικά έξοδα.
Προτείνουμε τη κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή από Πειραιώτη ( η πόλη μας ευτυχώς διαθέτει πολλούς πνευματικούς ανθρώπους ) , καταξιωμένο στο χώρο του που θα επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαδικασία που δεν θα χωρεί καμιά αμφισβήτηση.
Προτείνουμε την λειτουργία του θεάτρου για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια με έτοιμες παραγωγές άλλων κρατικών φορέων ( βλ. Λυρική Σκηνή , Εθνικό Θέατρο, Κρατικές Θεατρικές Σκηνές κ.λ.π. ) ώστε να περιοριστούν τα έξοδα παραγωγής. Προτείνουμε την άμεση σύνδεση του θεάτρου με την κρουαζιέρα ώστε να το επισκέπτονται οι τουρίστες , παρακολουθώντας μικρά θεατρικά δρώμενα στα πρότυπα άλλων θεάτρων του εξωτερικού ( Όπερα Παρισιού, Λυρικό Θέατρο Βιέννης κ.λ.π).
Προτείνουμε την διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα του θεάτρου της πόλης μας κι όχι την σταδιακή απαξίωση του ( πριν καν λειτουργήσει) ώστε να παραδοθεί πολύ σύντομα σε ιδιώτη επιχειρηματία του χώρου των θεαμάτων.
Σύμμαχος του πολιτισμού δεν είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τελετές εγκαινίων και κόψιμο μεταξωτών κορδελών αλλά αυτός που ενδιαφέρεται για την μακροχρόνια και επιτυχή λειτουργία του Δημοτικού θεάτρου.
Σύμμαχος του πολιτισμού δεν είναι αυτός που προσπαθεί να κάνει «προεκλογική φιέστα» εγκαινιάζοντας θέατρα αλλά αυτός που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Δημοτικού θεάτρου κι όχι την δική του πολιτική επιβίωση ως άλλος Καίσαρας .