Aπέδειξε πως είναι καλύτερος
Η σημασία της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδος από τον Ολυμπιακό είναι πολύτιμη κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Οι ερυθρόλευκοι τα τελευταία χρόνια στα κρίσιμα παιχνίδια που έκριναν τίτλο απέναντι στον Παναθηναϊκό αποχωρούσαν από το γήπεδο με σκυμμένα τα κεφάλια. Φέτος όμως ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν στο τέλος νικώντας δίκαια το "τριφύλλι", ήταν εκείνοι που ανέβηκαν τα σκαλιά για να σηκώσουν το τρόπαιο και να φορέσουν στον λαιμό τους τα χρυσά μετάλλια του νικητή και ήταν εκείνοι που παράλληλα έβλεπαν τους πράσινους απογοητευμένους και το κυριότερο ηττημένους στον 35ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Το κοντράστ των συναισθημάτων

Η αίσθηση αυτή έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση στους παίκτες του Ολυμπιακού και πλέον όλη η ομάδα έχει αποκτήσει μεγάλη σιγουριά για τις ικανότητες της. Το κοντράστ συναισθημάτων στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα, με τους ερυθρόλευκους να πανηγυρίζουν και τους πράσινους να είναι περίλυποι τόνωσε το ηθικό των Πειραιωτών. Η ψυχολογία πλέον έχει αλλάξει καθώς οι νέοι Κυπελλούχοι Ελλάδος κατάφεραν να αποκολλήσουν από πάνω τους την ρετσινιά του "λούσερ" και ταυτόχρονα κέρδισαν την στήριξη του κόσμου τους. Η γκρίνια και η αμφισβήτηση έδωσαν πλέον την θέση τους στο χειροκρότημα και στην εμπιστοσύνη.

Καθαρές νίκες σε ΣΕΦ και Ελληνικό

Οι ερυθρόλευκοι φέτος έχουν κερδίσει δίκαια δύο φορές τo "τριφύλλι" και το σημαντικότερο είναι πως απέδειξαν ότι "τον έχουν" τον Παναθηναϊκό. Τόσο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (87-76) αλλά και στο Ελληνικό (68-64) ήταν καλύτεροι και πήραν καθαρές νίκες. Ο προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης μαζί με τους παίκτες χτύπησαν στα αδύναμα σημεία των πρασίνων ενώ με την εξαιρετική τους άμυνα εξολόθρευσαν άψογα το κορεσμένο pick 'n' roll του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Στην επίθεση ο Ολυμπιακός διαθέτει πλουραλισμό και ποικιλία με τους Κλέιζα, Τσίλντρες, Τεόντοσιτς, Παπαλουκά, Μπουρούση και Σχορτσανίτη να αναλαμβάνουν τον ρόλο του "εκτελεστή" εναλλάξ σε κάθε ματς. Οι "ειδικοί" σχολίαζαν πριν τον τελικό πως οι Πειραιώτες θα κερδίσουν το Κύπελλο μόνο αν το το ματς πήγαινε σε υψηλό σκορ. Τελικά η κούπα ήρθε και με χαμηλό σκορ. Στα μεγάλα παιχνίδια τη νίκη την δίνει η άμυνα και οι ερυθρόλευκοι ξέρουν άριστα να κάνουν και τα δύο.
Σταύρος Λιλόγλου