Μνημόσυνο για τους πνιγέντες και φονευθέντες ναυτικούς του Εμπορικού Ναυτικού τέλεσε σήμερα ο Δήμος Πειραιά στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ρίψεις στεφάνων στη θάλασσα, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας δήλωσε: «Η θάλασσα και η ελληνική ναυτοσύνη είναι μια εποποιία δημιουργίας και θυσίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί έχουν δώσει τη ζωή τους και έχουν δημιουργήσει το ναυτιλιακό θαύμα. Ανάμεσα σε αυτούς, διαλεκτά στελέχη της ναυτικής εργασίας έπεσαν είτε την ώρα της μεγάλης μάχης τους με τη θάλασσα είτε στους πολέμους που συμμετείχε το Εμπορικό Ναυτικό  σε κρίσιμες αποστολές και δράσεις είτε από άλλες αιτίες. Τιμούμε τους νεκρούς και θεωρούμε ότι αυτή η τιμή, είναι τιμή διαρκείας, τιμή ζωής και ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφεραν και όσα συνεχίζουν να προσφέρουν. Η ελληνική ναυτιλία είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της».


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, τόνισε: «Σήμερα για μια ακόμη χρονιά, τιμάμε τους ναυτικούς μας που χάθηκαν, στις απέραντες θάλασσες. Ως ένα από  τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, νιώθουμε την ανάγκη αλλά και την ευγνωμοσύνη να τιμήσουμε τους ναυτικούς μας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους. Είμαστε πόλη - λιμάνι, με μεγάλη ευαισθησία για τους ναυτικούς μας και για τη ναυτιλία μας. Ως εκ τούτου, τιμήσαμε σήμερα τη μνήμη τους. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

Στεφάνια έρριψαν στη θάλασσα: Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας. Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κ. Γιάννης Χαλάς. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν. κ. Γιώργος Δεωνάς. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν. κ. Θεμιστοκλής Δασκαλάκης. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Μηχανικών Ε.Ν. κ. Αντώνης Ευγένιος.

Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν: Η Βουλευτής Β΄ Πειραιά κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.  Ο πρώην Βουλευτής κ. Παναγιώτης Μελάς. Ο Γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ. και Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά κ. Γιάννης Μοίρας. Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων κ. Βασίλης Θεολογίτης. Ο Διοικητής της Τροχαίας Πειραιά κ. Σπύρος Λάσκος. Ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Κυριάκος Σιγαλάκος. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για τον Πειραιά» κ. Ηλίας Κατσαφάδος. Ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αλιφραγκής. Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Αναστασία Παλούμπη, εκπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων και άλλων φορέων της πόλης.

Στην τελετή παιάνισε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.
 
Top