Δανειολήπτες: Ανοίγει «ΚΕΠ» στον Πειραιά για να τους βοηθήσει – Πού προτάθηκε να στεγαστεί – Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει

Έρχεται στον Πειραιά το ΚΕΠ για «κόκκινα» δάνεια ή αλλιώς ΚΕΥΔ (Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών) και μάλιστα βρέθηκε και ο «φυσικός» χώρος του, καθώς προτάθηκε να στεγαστεί εντός του κτιρίου ΕΒΕΠ, κοντά στον ΗΣΑΠ. Συγκεκριμένα, με επιστολές του προς τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΟΙΚ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης πρότεινε την παραχώρηση δωρεάν χώρου, εντός του κτιρίου του ΕΒΕΠ για τη λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας για την αντιμετώπιση του μείζονος σημασίας ζητήματος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ιδιωτών και επιχειρήσεων, πρόκειται να δημιουργηθούν 30 αντίστοιχα Κέντρα ανά την Ελλάδα. Στα ΚΕΥΔ θα απευθύνονται οι δανειολήπτες για υποστήριξη ( π.χ. υποβοήθηση στη συμπλήρωση εντύπων/ αιτήσεων κ.λπ.) αλλά και για ενημέρωση, αναφορικά με τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία για τη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, τα σημεία που πρέπει να προσέξουν, τις επιπτώσεις από την αφερεγγυότητα κ.ά.

Η κεντρική υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας θα συντονίζει τη λειτουργία των κατά τόπους κέντρων και θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο για την κεντρική υποστήριξη των ΚΕΥΔ, σε εξειδικευμένα νομικά και οικονομικά θέματα. Επίσης, θα τηρεί ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιοποιούνται όλες οι σχετικές πληροφορίες και οδηγίες για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και θα δίνονται απαντήσεις, ενιαίες σε όλη τη χώρα, σε ειδικά ερωτήματα. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους θα εξασφαλιστεί με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά ο ρόλος των ΚΕΥΔ:

Οπως περιγράφεται στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τα ΚΕΥΔ θα παρέχουν «συμβουλευτικές υπηρεσίες (οικονομικής και νομικής φύσης) και ενημέρωση των πολιτών για θέματα διαχείρισης οφειλών εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων». Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος τους θα είναι να:

• Ενημερώνουν τους δανειολήπτες ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τις οφειλές τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων.

• Παρέχουν στους δανειολήπτες συμβουλές διαχείρισης των δανειακών τους υποχρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ατομικές συνθήκες – ιδιότητες (ζητήματα υγείας, ανεργίας κ.ά.).

• Μεσολαβούν, κατόπιν αιτήσεων των δανειοληπτών, και να συνδιαλέγονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης -διακανονισμού- της πληρωμής των οφειλών των αιτούντων από εξυπηρετούμενα ή μη ιδιωτικά δάνεια.

• Παρακολουθούν και παρεμβαίνουν, κατόπιν αιτήσεως των δανειοληπτών, για λογαριασμό τους ώστε να προσαρμόζουν ή να τροποποιούν τις συμφωνίες σε περίπτωση νέων δεδομένων για τον δανειολήπτη που ανατρέπουν τον αρχικό σχεδιασμό της αποπληρωμής.

• Υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους δανειολήπτες στην κατάρτιση οικογενειακών ή ατομικών προϋπολογισμών που βοηθούν στην τήρηση των συμφωνημένων με τις τράπεζες ρυθμίσεων-διακανονισμών πληρωμής των οφειλών τους.

• Παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφοράς, για τη διαμεσολάβηση και για τις -προπτωχευτικές διαδικασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, όπως προβλέπεται από την πρόσκληση για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, τα ΚΕΥΔ αναμένεται να προχωρούν και σε δράσεις:

• Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που στοχεύουν στην καλλιέργεια συνετής καταναλωτικής συμπεριφοράς και κουλτούρας συνεργασίας.

• Πληροφόρησης που στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση για άτομα ευάλωτα στην υπερχρέωση λόγω οικονομικών παραγόντων όσο και για άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικά δυσχέρειες.

• Εκπαίδευσης και στοχευμένης επιμόρφωσης που στοχεύουν στη γενική και ειδική πρόληψη αντίστοιχα.

• Υποστήριξης που αφορά και την παροχή γενικών συμβουλών για τη διαχείριση χρεών στο πλαίσιο αιτήματος του ενδιαφερομένου. Οι εν λόγω δράσεις διαφέρουν από τις επαγγελματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, και τις υπηρεσίες εκπροσώπησης, διαμεσολάβησης, νομικής και οικονομικής αρωγής στο πλαίσιο συγκεκριμένης ειδικής εντολής του ενδιαφερομένου, που παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Β. Κορκίδης, επισήμανε: «…ως γνωστόν, τα Επιμελητήρια, με τη μοναδική δυναμική που διαθέτουν μπορούν να αποτελέσουν δομές, ικανές να ενισχύσουν σοβαρές προσπάθειες για τον περιορισμό του κόστους και την εξάλειψη καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που, για σειρά ετών, ταλαιπωρούν την επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Επιμελητήριό μας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του εν λόγω εγχειρήματος και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει για την επιχειρηματική κοινότητα και προκειμένου να συμβάλλει στη σημαντική αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται και στην επίτευξη συνεργειών για την Πολιτεία πρότεινε να διαθέσει δωρεάν χώρο για τη λειτουργία του ΚΕΥΔ Πειραιά, στο κτίριό του για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά…».
πηγη
 
Top