Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης έδωσε την εκκίνηση,   στον 31ο Βαρτζάκειο Δρόμο Υγείας, 12 χιλιομέτρων και 2 χιλιομέτρων, στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στο Πασαλιμάνι.
Τον αγώνα  που  ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και ο οποίος μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε στην πόλη, διοργάνωσε ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά.

Στην κατάμεστη από αθλητές, πλατεία Αλεξάνδρας, λίγο πριν την εκκίνηση βρέθηκε και η κόρη του αείμνηστου Πειραιώτη Μαραθωνοδρόμου και «πατριάρχη» του μαζικού λαϊκού αθλητισμού Χρήστου Βαρτζάκη.

Τις βραβεύσεις στους τρεις πρώτους παίδες, έφηβους και νεανίδες του αγώνα των 2 χιλιομέτρων έκανε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης. Να σημειωθεί ότι, βραβεύτηκαν και οι 3 πρώτοι νικητές της γενικής κατάταξης του αγώνα των 12 χιλιομέτρων. Σε όσους αθλητές τερμάτισαν δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια.


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε:
«Εκφράζω τη χαρά μου που επιστρέφει μέσα στην πόλη του Πειραιά η διαδρομή αυτή, ένας ιστορικός αγώνας από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας,  έναν πολύ καλό φορέα μαζικού αθλητισμού. Είχαμε πει όταν αναλάβαμε τη δημοτική αρχή ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δρομικό κίνημα στον Πειραιά και νομίζω ότι το υλοποιούμε. Γίνονται τέσσερις – πέντε αγώνες δρόμου κάθε χρόνο στην πόλη,  με τη συνδρομή της Τροχαίας πρώτα από όλα, των δημοτών, των κατοίκων αλλά και όλων των φορέων, του Ο.Π.Α.Ν. και της Προέδρου του κυρίας Αντωνάκου, των σχολείων του Πειραιά, των Συλλόγων του Πειραιά. Νομίζω ότι δημιουργείται ένα Πειραϊκό δρομικό κίνημα σημαντικό.
Να ευχαριστήσω όλους, όσοι συμμετέχουν και τον Πρόεδρο του Συλλόγου. Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από τόσα χρόνια ο Βαρτζάκειος Δρόμος  Υγείας επιστρέφει στο σπίτι του, στον Πειραιά. Είναι κάτι το οποίο είχαμε πει  από την πρώτη χρονιά, όταν τρέχαμε στις παρυφές στο ΣΕΦ, όταν τρέχαμε στον Άγιο Κοσμά, στο Ελληνικό ή αλλού. Την επόμενη χρονιά θέλουμε ο δήμος να μπει πιο ενεργά, ως συνδιοργανωτής, όχι μόνο να δώσει την αιγίδα του, που είναι το εύκολο, αλλά να μπούμε πιο ουσιαστικά, να ενδυναμώσουμε το δρομικό αυτό. Ήταν σημαντικός άνθρωπος ο Βαρτζάκης.
Η διαδρομή του Βαρτζάκειου Δρόμου είναι εξαιρετικά ωραία. Ξεκινά από την ανακαινισμένη Πλατεία Αλεξάνδρας συνεχίζει παραλιακά. Και στην Αθήνα γίνονται δρομικά κινήματα, αλλά νομίζω όμως να τρέχεις δίπλα στη θάλασσα και στις ακτές του Πειραιά είναι μία εξαιρετική εικόνα και εμπειρία. Να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν και δεσμεύομαι κι εγώ ότι του χρόνου θα μπούμε πιο ουσιαστικά, να κάνουμε ακόμα πιο δυνατό τον αγώνα, μέσα στην πόλη φυσικά. Να είστε καλά».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης σημείωσε:
«Ύστερα από πολλά χρόνια ο Πειραιάς επανέρχεται ως ένα κέντρο μαζικού αθλητισμού. Ελπίζω του χρόνου ο Δήμος να συμμετέχει ενεργότερα σε αυτήν την προσπάθεια. Εύχομαι καλή επιτυχία».

Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πειραιά κ. Σωτήρης Κάκιας, δήλωσε: 
«Ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε τη δυνατότητα να πω κάποια πράγματα για τον σύλλογό μας, τον μεγαλύτερο σύλλογο λαϊκού μαζικού αθλητισμού του Πειραιά και έναν εκ των μεγαλύτερων συλλόγων στην Ελλάδα, που από το 1986 προσφέρει στον λαϊκό μαζικό αθλητισμό και στον αθλητισμό του Πειραιά.
Σήμερα γιορτάζει ο σύλλογος μας, γιορτάζει όλος ο Πειραιάς, γιορτάζουν οι δρομείς, γιορτάζει ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός.  Ένας αγώνας ιστορικός, ο οποίος φέρει και τον τίτλο του μεγαλύτερου Έλληνα Πειραιώτη Μαραθωνοδρόμου  του Χρήστου  Βαρτζάκη, που από το 2009 φέρει την επωνυμία του αγώνα μας.
Ο αγώνας αυτός, για πρώτη φορά έγινε τον Σεπτέμβριο του 1986, με αφετηρία και τερματισμό το Ρολόι, στο Πασαλιμάνι. Εδώ και 15 χρόνια ξενιτευτήκαμε, στον Άγιο Κοσμά, στις παρυφές του δήμου, να τρέχουμε στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο. Όμως με τη βοήθεια του δήμου φέτος και της Τροχαίας, επανήλθε ο αγώνας αυτός στα πάτρια εδάφη, στον Πειραιά μας, εκεί που ανήκει πραγματικά.
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ  στον Δήμο Πειραιά και στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, στην Τροχαία Πειραιά και σε όλους τους φορείς που βοήθησαν να ξαναζωντανέψει εδώ στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στο πιο όμορφο κομμάτι του Πειραιά μας, να ξαναζωντανέψει αυτός ο αγώνας.
Στον αγώνα των δύο χιλιομέτρων συμμετείχαν 200 παιδιά, από αθλητικά σωματεία, σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Στον αγώνα των 12 χιλιομέτρων, έτρεξαν πάνω από 1000 δρομείς, μεταξύ των οποίων όλη η ομάδα του Ολυμπιακού, με επικεφαλής τον Μιχάλη Καλομοίρη, το μέλος της Εθνικής Ομάδας που έτρεξε στην Ολυμπιάδα του Ρίο, με τους αθλητές του Πειραϊκού, του Εθνικού και του Γυμναστικού Συλλόγου Κερατσινίου».    
 
Top