Μπροστά στον κίνδυνο δέσμευσης του τραπεζικού τους λογαριασμού ή και δέσμευσης του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου....

βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες χρεών στους δήμους της χώρας.


Οι απλήρωτες κλήσεις είναι η συνηθέστερη αιτία για τα συσσωρευμένα χρέη στους δήμους, καθώς μόνο στην Αθήνα το ύψος τους φτάνει στα 70 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα» στις εφορίες, τα φαινόμενα αγανακτισμένων φορολογουμένων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το ΑΦΜ τους είναι κλειδωμένο για κάθε συναλλαγή ή οι όποιες αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα έχουν δεσμευθεί χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, είναι καθημερινό φαινόμενο.


Παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες του δήμου, αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα - συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας - όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους και οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει κλειδώσει όταν ζητήσουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή αναζητώντας την επιστροφή φόρων εισοδήματος.

Η πρακτική της δέσμευσης ΑΦΜ ή της δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ανά τη χώρα. Είναι συνήθως ο προάγγελος - μετά τα απαραίτητα ειδοποιητήρια, εφόσον φτάσουν στον προορισμό τους - των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Ρύθμιση των 100 δόσεων


Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να κάνουν ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους έως και 100 δόσεις και τα κλειδωμένα ΑΦΜ να ενεργοποιηθούν και πάλι.
Η ρύθμιση προβλέπει πως οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, μπορούν κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να ρυθμίζονται σε έως εκατό δόσεις με έως και πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις. Ειδικότερα:

Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.
Από δύο έως 24 δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.
Από 25 έως 48 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.
Από 49 έως 72 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 30%.
Από 73 έως 100 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 10%.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της κάθε δόσης. Εάν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής έστω και μίας εκ των δόσεων, τότε θα επανέλθει το μέτρο της μη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας με «μπλόκο» του ΑΦΜ.

Πηγή
http://www.pireasnews.gr/
 
Top