Θέμα ημερών ή και ωρών θεωρείται η λειτουργία του γραφείου από το IOPC Funds, του Διεθνούς Κεφαλαίου που αποζημιώνει όσους έχουν πληγεί 
από πετρελαϊκά ατυχήματα στη θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και είναι έτοιμο να δεχθεί τα αιτήματα των πληγέντων από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ. Το γραφείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας –εκτός απροόπτου- στην περιοχή του Πειραιά.

O επικεφαλής του Ταμείου José Maura 
είχε προαναγγείλει τη λειτουργία του γραφείου στις αρχές Οκτωβρίου στο πλαίσιο των επαφών που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κ. Maura μάλιστα είχε τονίσει πως το Ταμείο είναι έτοιμο να αποζημιώσει πλήρως όσους επλήγησαν από την μόλυνση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό, προσθέτοντας πως έχουν εξασφαλισθεί αρκετά κεφάλαια για όλους (από ιδιώτες, αλιείς και επιχειρήσεις μέχρι Δημόσιοι Φορείς και Κράτος).


Jose Maura, Διευθυντής IOPC Funds

«Δημιουργούμε γραφείο για πρώτη φορά στην Ελλάδα γιατί θέλουμε να είμαστε δίπλα στα θύματα και να βοηθήσουμε την χώρα. Και κυρίως όσους δεν μπορούν να έρθουν στο Λονδίνο για να υποβάλλουν την αίτησή τους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο έχει διαθέσιμα περίπου 287 εκατ. δολάρια για το ατύχημα στο Σαρωνικό, τα οποία θεωρούνται αρκετά για να καλυφθούν όλοι οι πληγέντες.

Ο κ. Maura σημείωσε ακόμη πως οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν κανονικά ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Ακόμη και στην περίπτωση που αποδειχθεί πως υπήρξε δόλος. «Εάν προκύψει δόλος τότε είναι κάτι που θα δούμε πως θα το χειριστούμε. Δουλειά μας όμως είναι να αποζημιώσουμε τα θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πως αποζημίωση από το Ταμείο δικαιούται οποιοσδήποτε έχει υποστεί ζημία εξαιτίας της ρύπανσης που προκάλεσε διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ, εφ’ όσον μπορέσει να αποδείξει τη ζημιά με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό ισχύει για ιδιώτες, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές ακόμη και κράτη.

Σε γενικές γραμμές πέντε είναι οι περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να αξιώσει αποζημίωση:

1. Για έξοδα απορρύπανσης και χρήση προληπτικών μέτρων
2. Για καταστροφή περιουσίας
3. Οι αλιείς που έχουν υποστεί οικονομική απώλεια και όσοι εμπλέκονται με την αλιεία
4. Οι τουριστικές επιχειρήσεις
5. Για έξοδα που αφορούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος
Who is Who


Το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από πετρέλαιο (IOPC Funds) ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1971, μετά τη διαρροή πετρελαίου από το Torrey Canyon το 1967 κοντά στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου και χρηματοδοτείται από τα 115 κράτη-μέλη, τους παραλήπτες/αποδέκτες της μεταφοράς πετρελαίου και τους πλοιοκτήτες.

Ο ρόλος του έγκειται στο να αποδίδει αποζημίωση για ζημίες που οφείλονται σε πετρελαιοκηλίδες που προέρχονται από διαρροές πετρελαίου σε ένα Κράτος μέλος, στους διεκδικητές που δεν δύναται να αποζημιωθούν πλήρως από τη ζημία λόγω ρύπανσης από τον εφοπλιστή βάσει της σύμβασης του 1992 για την Αστική Ευθύνη.

Ουσιαστικά παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο αποζημίωσης επιπλέον αυτού που καταβάλλεται από τον πλοιοκτήτη του πλοίου που έχει προκαλέσει τη ρύπανση.

Από το 1978 έχει καταβάλλει 580 εκατ. λίρες Αγγλίας σε αποζημιώσεις και έχει διαχειριστεί 149 περιπτώσεις πετρελαϊκών ατυχημάτων.


Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τον τρόπο υποβολής της αίτησης αποζημίωσης μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα του IOPC Funds www.iopcfunds.org ή στα τηλέφωνα 0044 (0) 20 75927100.   πηγή
 
Top