Θετική είναι η ανταπόκριση των ωφελουμένων κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, το οποίο έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια. 

Η δημιουργία και λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου έρχεται ως νέα δομή να συμπληρώσει το ήδη διαμορφωμένο και συνεκτικό δίκτυο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και παράλληλα να καλύψει τις ανάγκες των ατόμων εκείνων που διαπιστωμένα κινδυνεύουν λόγω οικονομικής αδυναμίας να λάβουν την αναγκαία για την υγεία τους θεραπεία. 

Προς αυτόν τον σκοπό, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν δωρεάν σε τακτική και σταθερή βάση όλα τα απαραίτητα είδη για την φροντίδα της υγείας τους σύμφωνα με τις γραπτές οδηγίες θεραπόντων ιατρών εφ’ όσον οι ίδιοι α) είναι κάτοικοι του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτώμενων μελών των οικογενειών τους, και β) είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή της δωρεάν παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης ή είναι ασφαλισμένοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 6.000€ ή με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000€. 

Τα φάρμακα, το υγειονομικό υλικό και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα που προσφέρονται στους ωφελούμενους προέρχονται από χορηγίες και συνεργασίες με άλλα Κοινωνικά Φαρμακεία, φαρμακοβιομηχανίες, τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς κι από τη συμμετοχή και κινητοποίηση τοπικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών. Η στελέχωσή του γίνεται από έμπειρο προσωπικό, από μία Φαρμακοποιό και μία Κοινωνικό Λειτουργό, οι οποίες συγκεντρώνουν, αποθηκεύουν και διανέμουν το σχετικό υλικό, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας στη συντήρηση και διακίνησή τους. 

Το Κοινωνικό Φαρμακείο στεγάζεται σε χώρο του Δήμου στην οδό Μπιχάκη 10 (δίπλα στο Δημαρχείο), πλησίον της κεντρικής πλατείας του Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πέντε ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή κι από τις 9 το πρωί έως τις 5 απόγευμα, ενώ όλοι οι χώροι του είναι προσβάσιμοι στα ΑΜΕΑ.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή κι ένταξη στο Κοινωνικό Φαρμακείο είναι: 
α) αίτηση (δίδεται στο Κοινωνικό Φαρμακείο), β) ταυτότητα ή διαβατήριο και άδεια παραμονής (για τους αλλοδαπούς), γ) αποδεικτικό ΑΜΚΑ, δ) λογαριασμός ΔΕΚΟ ή βεβαίωση αστεγίας (για αστέγους) από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες είναι καταγεγραμμένοι (Δομές Φροντίδας Αστέγων ή Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου), ε) τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, στ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (για τα προστατευόμενα μέλη) και
ζ) πρόσφατη (τελευταίου τριμήνου) σχετική με την πάθηση ιατρική συνταγή.

Το έργο έχει ενταχθεί στην Πράξη «Δομές Σίτισης και Κοινωνικών Αγαθών, και Κοινωνικά Φαρμακεία» στο Ε.Π. «Αττική 2014-2020», άξονας προτεραιότητας (9) «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 

Την υλοποίηση κι εποπτεία του έργου έχει αναλάβει το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Παιδείας, Βιβλιοθηκών και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη. 

http://www.pireasnews.gr/
 
Top