Ένα σενάριο που είχε κυκλοφορήσει τις πρώτες μέρες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» επανέρχεται καθώς σε πόρισμα του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου δείχνει ενδεχόμενο έκρηξης.

Στο πόρισμα των 300 σελίδων, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και το οποίο συντάχθηκε έπειτα από εισαγγελική παραγγελία και ύστερα από εννιά επιθεωρήσεις του «Αγία Ζώνη ΙΙ»,  ερευνάται αναλυτικά αν το ρήγμα μήκους περίπου 2-3 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου σχετίζεται με πιθανή έκρηξη από άγνωστο μηχανισμό.
Τα στοιχεία αυτά φέρεται ότι ανακύπτουν από την ανάλυση της στρέβλωσης και της παραμόρφωσης των μεταλλικών ελασμάτων στον χώρο του ρήγματος και από άλλα ευρήματα.   Ωστόσο σημειώνεται πως δεν φαίνεται να έχουν εντοπισθεί ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού, πυρίτιδας κ.λπ. Κάτι που ίσως αποδίδεται στην πολύμηνη βύθιση του πλοίου.

Το πόρισμα θα παραδοθεί τα επόμενα 24ωρα στις δικαστικές Αρχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καθηγητής Δημήτρης Παντελής, που είναι προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε για το περιεχόμενο του πορίσματος.

Τόνισε ωστόσο ότι το πόρισμα θα παραδοθεί τα επόμενα 24ωρα στις δικαστικές Αρχές και ότι σε αυτό προσδιορίζονται με ακρίβεια τα αίτια του συμβάντος με πλήρη ανάλυση όλων των ευρημάτων». 

Πηγή: www.lifo.gr
 
Top