Θα διοικεί το Τουρκολίμανο και θα έχει εποπτικό ρόλο στα άλλα λιμάνια

Λιμενικό Γραφείο αποκτά, με βάση νομοθετική ρύθμιση που πέρασε προ ημερών, ο Δήμος Πειραιά. 

Το Λιμενικό Γραφείο αναμένεται να έχει την διοικητική ευθύνη του Τουρκολίμανου, που σήμερα, κατά ένα απολύτως παράδοξο τρόπο, διοικείται από τον Άγιο Κοσμά! 

Παράλληλα, το Λιμενικό Γραφείο Πειραιά θα έχει κι έναν «εποπτικό» ρόλο στη λειτουργία των άλλων λιμανιών της πόλης, του κεντρικού λιμένα που φυσικά διοικείται από τον ΟΛΠ και την Cosco, αλλά και του λιμένος της Ζέας, που διοικείται από την «Μαρίνα Ζέας ΑΕ». 

Η εξέλιξη αυτή συνιστά έναν «συμβιβασμό» μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν δημιουργείται μεν Λιμενικό Ταμείο, όπως ήταν η αρχική διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά, αλλά οπωσδήποτε δημιουργείται μια δομή που κινείται στην κατεύθυνση του αυτονόητου: ο Δήμος του Πειραιά να έχει θεσμικό λόγο, έστω εποπτικο-συμβουλευτικό σε όσα συμβαίνουν στα λιμάνια του. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά ανήκει στον ΟΛΠ, ένα μεγάλο μέρος της Πειραϊκής στη Σχολή Δοκίμων (και οι ακτές της βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας), το Πασαλιμάνι ανήκει στον ΕΟΤ και στη συνέχεια στον Ιδιωτικό Όμιλο που διαχειρίζεται τη Μαρίνα Ζέας και το –άκρον άωτον του παραλογισμού- το Τουρκολίμανο υπάγεται στην δικαιοδοσία του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας «Άγιος Κοσμάς»!

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί όρους «εναρμόνισης με τη λογική», αφού ο Δήμος Πειραιά, ό δήμος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, βρίσκεται ουσιαστικά χωρίς πρόσβαση στα λιμάνια του. Έρχεται δε να συμπληρώσει την κίνηση – επιτυχία (που πρέπει να πιστωθεί στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά) να επιστραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ. Σε συνδυασμό δε με την ανάπλαση του Μικρολίμανου, αλλά και του χώρου αυτού του ΣΕΦ, διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια μεγάλη έκταση, στην είσοδο της πόλης, από το Μοσχάτο μέχρι την Καστέλα, να αποκτήσει ένα σύγχρονο-ανακαινισμένο πρόσωπο, φιλικό προς τον πολίτη, υπό την ευθύνη, τον έλεγχο και την εποπτεία της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Top