Ένα από πιο ιστορικά σινεμά της περιοχής της Αγίας Σοφίας (Παλαμηδίου και Ροδόπης) είναι ο κινηματογράφος «Καλιφόρνια». Κτίστηκε το 1931 και χρησιμοποιείτο για ομιλίες και συγκεντρώσεις.
Στις 19 Μαρτίου 1950 έγινε ένα τραγικό ατύχημα όπου από πυρκαγιά και πανικό σκοτώθηκαν οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν 26 στην προσπάθειά τους να βγουν έξω για να σωθούν.
Το ατύχημα έγινε Κυριακή και μέσα στον κινηματογράφο βρίσκονταν 450 θεατές.
Ο κινηματογράφος «Καλιφόρνια» είχε την δυνατότητα να λειτουργεί και σαν θερινός, αφού άνοιγαν τα πλαϊνά παράθυρα και γινόταν καλοκαιρινός.
Μία φορά το 1960, ο Νίκος Γούναρης τραγούδησε στην «Καλιφόρνια» και είχε μαζευτεί τόσο πολύ κόσμος που διακόπηκε η συγκοινωνία της περιοχής.
Μεταπολεμικά στη γωνία Λακωνίας και Παλαμηδίου δημιουργήθηκε ο κινηματογράφος «Κρόνιον» και Π. Μελά και Παλαμηδίου ο κινηματογράφος «Κρανάη».
Το κτήριο του παλιού κινηματογράφου «Καλιφόρνια» έχει αναπαλαιωθεί, αλλά παραμένει εγκαταλειμμένο και ανεκμετάλλευτο από το Δήμο Πειραιά που ανήκει. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο κτηρίων που εκμεταλλεύεται η ΚΟΔΕΠΑΠ ως χώρος εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε οδηγώντας σε υποβάθμιση την ιστορική γειτονιά του Πειραιά.
 
Top