Ρεπορτάζ : Νίκος Μπαρδούνιας
(από την Καθημερινή)
Τραπεζική στήριξη, μέσω της αναδιάρθρωσης των δανείων τους, ζητούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες στο σύνολό τους (εισηγμένες και μη) για το πρώτο 6μηνο του 2012 εκτιμάται ότι κατέγραψαν ζημίες οι οποίες ξεπερνούν τα... 
110 εκατ. ευρώ. Οι τέσσερις εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, Ομιλος Attica, Μινωικές Γραμμές, ΝΕΛ και ΑΝΕΚ εμφάνισαν ζημίες ύψους 93,29 εκατ ευρώ, έναντι 102,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 6μηνο του 2011. Η μείωση των ζημιών ωφελείται, κυρίως, στις προσπάθειες που έγιναν να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος με συγχωνεύσεις ή κατάργηση δρομολογίων, μείωση ταχυτήτων και πώληση πλοίων τους. Να σημειωθεί, ότι οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες εμφάνισαν μείωση των ζημιών τους, ενώ η ΑΝΕΚ τις αύξησε. Κατά την διάρκεια του πρώτου 6μήνου του τρέχοντος έτους τα έσοδα ανήλθαν συνολικά στα 283,6 εκατ. ευρώ, έναντι 343,8 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Aντιμέτωπες με την αβεβαιότητα των επόμενων μηνών οι εταιρείες στρέφονται προς τις τράπεζες προσδοκώντας να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεών τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν ρευστό για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες τους, όπως μισθοδοσία, πληρωμή προμηθευτών και εξασφάλιση καυσίμων. «Οι ελληνικές τράπεζες που είναι γνώστες των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς είναι θωρακισμένες και μπορούν να διευκολύνουν στον μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τις εταιρείες πελάτες τους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας XRTC κ. Γιώργος Ξηραδάκης και συμπλήρωσε: «Οσον αφορά τις ξένες τράπεζες το μεγαλύτερο κίνητρο που έχουν για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση είναι ο κίνδυνος ότι εάν δεν το πράξουν κινδυνεύουν να χάσουν έως και το 80% των χρημάτων τους».
• O όμιλος της Attica (ανακοίνωσε αποτελέσματα στις 29/8), παρουσίασε ζημίες 29,80 εκατ. ευρώ από 33,98 εκατ. το 2011, ενώ ο κύκλος εργασιών του μειώθηκε στα 102,66 εκατ. ευρώ από 111,45 εκατ. πέρυσι. Ο όμιλος περιέκοψε κατά 15% τα δρομολόγιά του στην Αδριατική και κατά 14% στην ακτοπλοΐα. Στο τέλος του 6μήνου του 2012 διέθετε στα ταμεία του 8,14 εκατ. ενώ παραμένει σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες με στόχο την αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων.
• Ο όμιλος της ΑΝΕΚ παρουσίασε ζημίες 24,3 εκατ. έναντι 17 εκατ. το 2011, ενώ τα έσοδά του ανήλθαν σε 83,2 εκατ. από 117 εκατ. πέρυσι. Η εταιρεία δηλώνει ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των εταιρειών.
• Οι Μινωικές παρουσίασαν ζημίες 20,99 εκατ. έναντι 24,8 εκατ. το 2011. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 67,5 εκατ. έναντι 79,3 εκατ.ευρώ πέρυσι. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια τις λειτουργικές της δαπάνες και διέκοψε γραμμές, όπως αυτή της Πάτρας-Βενετίας ενώ ναύλωσε δύο πλοία της προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική της θέση.
• Ο όμιλος της ΝΕΛ παρουσίασε ζημίες 18,2 εκατ. από 27,1 εκατ. το 2011. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της είναι 87,8 εκατ. ενώ εμφανίζει αρνητικές ταμειακές ροές.
 
Top