O πιο παλιός παίκτης της Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ, Ομέρ Ονάν, σκιαγραφεί το προφίλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και έχοντας “μαρκάρει” πολλάκις τον Σπανούλη, αποκαλύπτει στο "gazzetta.gr" ποιο είναι το δυνατότερο σημείο του “V-Span”!



Αναλυτικά...



Γεννημένος στην παραλιακή πόλη Μέρσιν, βορειοανατολικά της Κύπρου, έκανε τα πρώτα του βήματα στα τμήματα υποδομής της Εφές Πίλσεν και σε ηλικία 17 ετών, προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα. Με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης, ο δυναμικός γκαρντ αγωνίστηκε συνολικά 9 χρόνια (1995-2004) και κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Τουρκίας καθώς κι ένα Κύπελλο Κόρατς (1996), ενώ είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Τούρκος μπασκετμπολίστας που έχει συμμετάσχει σε φάϊναλ-φορ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (2000 & 2001)!



Ο λόγος για τον 36χρονο πλέον, Ομέρ Ονάν, ο οποίος το 2004 μετακόμισε στην ασιατική πλευρά της Πόλης για λογαριασμό της Φενερμπαχτσέ και έκτοτε – με ένα διάλειμμα για έναν χρόνο στην Ούλκερ – παραμένει ακόμη μέλος της, διανύοντας τον 9ο χρόνο του στην αποψινή (20.00) αντίπαλο του Ολυμπιακού. Με αφορμή την σπουδαία αναμέτρηση με τους πρωταθλητές Ευρώπης, ο αρχηγός της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε για την εμπειρία του να είναι παίκτης του “Ζοτς”. Ο έμπειρος Τούρκος παίκτης μίλησε για τη συμβολή του Σέρβου τεχνικού στις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ και σχολίασε το μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη και την κρισιμότητα του αγώνα με τους ερυθρόλευκους.



«Όχι πάλι soft, όπως στον Πειραιά!»



«Το παιχνίδι για μας είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο με νίκη θα μείνουμε “ζωντανοί” στο κυνήγι, κατ’ αρχήν της πρόκρισης και κατά δεύτερον της 2ης θέσης, που δίνει πλεονέκτημα έδρας για τα πλέϊ-οφ. Τους τελευταίους δύο μήνες, έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς και ελπίζουμε ότι οι απουσίες του Σιπάχι και του Βίντμαρ (τέθηκαν νοκ-άουτ), θα είναι οι τελευταίες ατυχίες που μας συμβαίνουν φέτος! Κόντρα στον Ολυμπιακό, θα έχουμε μαζί μας τους δύο νέους παίκτες που αποκτήθηκαν (ο Μπλαγκότα Σέκουλιτς και ο Πιερ Τζάκσον) αλλά και τον Σαβάς που πρωτοέπαιξε το περασμένο Σάββατο στο πρωτάθλημα μετά από 5,5 μήνες. Δεν γνωρίζω αν θα πάρουν χρόνο συμμετοχής, αυτό που ξέρω είναι ότι όλοι όσοι παίξουν, πρέπει να τα δώσουν όλα και να μην είναι soft, όπως ήταν όλη η ομάδα στο ματς της πρεμιέρας του Top-16! Στον Πειραιά, δεχθήκαμε 33 πόντους στην 4η περίοδο και 17 στα τελευταία 2,5 λεπτά κι ενώ η άμυνά μας δεχόταν κατά μέσο όρο περίπου 70 πόντους, φύγαμε από το γήπεδο με παθητικό 95 πόντους!», είπε αρχικά ο αρχηγός της Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ που βρίσκεται αισίως στην 12η χρονιά του στην Ευρωλίγκα και ξέρει καλά ότι το μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη, θα καθορίσει σε μεγάλη βαθμό την έκβαση της αναμέτρησης.



«Έτσι πρέπει να παίξουμε τον Σπανούλη!»



«Για τον Σπανούλη μιλάνε οι τίτλοι και οι ατομικές διακρίσεις που έχει κατακτήσει, αλλά και το ότι, το περασμένο καλοκαίρι, που ήταν ελεύθερος, τον ήθελαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι πραγματικός ηγέτης γιατί δεν μπορεί μόνο να σκοράρει, αλλά να οργανώσει το παιχνίδι και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, τραβώντας περισσότερους από έναν αντιπάλους για το μαρκάρισμά του! Μέχρι τώρα, πάντως, στο Top-16, δεν έχει ξανακάνει άλλη τέτοια εκπληκτική εμφάνιση (28π., 5ρ., 9ασ.), όπως αυτή που έκανε εναντίον μας στο παιχνίδι του 1ου γύρου και αυτός, είναι ίσως ο λόγος που ο Ολυμπιακός δεν έχει την ίδια πορεία με την 1η φάση. Το μαρκάρισμά του, πρέπει να στηθεί πάνω σε δύο βάσεις... Κατά πρώτον, πρέπει να έχουμε μόνιμα απλωμένο το χέρι μας στο πρόσωπό του και να μην τον αφήσουμε να βρει μακρινά σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, γιατί αν μπει σε ρυθμό, τότε θα γίνει ασταμάτητος και κατά δεύτερον να προσέξουμε πολύ τις αλλαγές κατεύθυνσης που επιχειρεί όταν οδηγεί τον προσωπικό αντίπαλο στο pick... Αρκετά συχνά αφήνει τον συμπαίκτη του να κάνει το screen, εν συνεχεία φεύγει από την άλλη πλευρά και με την ταχύτητά του, προκαλεί ανισορροπία στην άμυνα και τιμωρεί είτε με δική του διείσδυση, είτε βρίσκοντας τον ελεύθερο συμπαίκτη!», υπερθεμάτισε ο Ομέρ Ονάν, που επί τουρκικού εδάφους, το 2001 ήταν δευτεραθλητής Ευρώπης και το 2010, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ με την Εθνική Τουρκίας.



«Ο Ομπράντοβιτς φέρνει τη σωστή νοοτροπία!»



Ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η συμφωνία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με την Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ θα δώσει τέλος στις ανεπιτυχείς προσπάθειες των τουρκικών ομάδων να φτάσουν σε ένα φάϊναλ-φορ (έχουν να πάνε από το 2001) και δήλωσε σίγουρος ότι ο 54χρονος Σέρβος τεχνικός θα αλλάξει τη μοίρα του τουρκικού μπάσκετ! «Αν μείνει στην Τουρκία 13 χρόνια, όπως έμεινε στην Ελλάδα, τότε πιστεύω ότι η επιρροή του στα μπασκετικά δρώμενα είναι τόσο ισχυρή, που θα ανεβάσει το επίπεδο του τουρκικού μπάσκετ αρκετά επίπεδα! Η παρουσία των Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς στην Ελλάδα, ο τρόπος δουλειάς τους και οι επιτυχίες τους, ενέπνευσαν πολύ κόσμο και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η χώρα σας βγάζει συνεχώς νέους ταλαντούχους παίκτες και καταρτισμένους προπονητές!», υποστήριξε ο αναπληρωματικός γκαρντ της Φενέρ και πρόσθεσε ότι δεν χρειάστηκε περισσότερο από μία προπόνηση μαζί του, για να συνειδητοποιήσει ότι “Ζοτς” είναι ένας ξεχωριστός μπασκετάνθρωπος!



«Το κατάλαβα από την πρώτη ώρα που πέρασα μαζί του! Έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και σου τη μεταδίδει αμέσως, ενώ ανά πάσα στιγμή σου αποδεικνύει ότι οι γνώσεις του γύρω από το αντικείμενο είναι απεριόριστες. Είναι πολύ απαιτητικός από τους παίκτες του, απαιτεί να είναι πλήρως συγκεντρωμένοι και δίνει φοβερή έμφαση σε όλους ανεξαιρέτως τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού. Όσοι τον ζουν καθημερινά, μπορούν να καταλάβουν ότι παρά τους 8 ευρωπαϊκούς τίτλους που έχει κατακτήσει, ζει 24 ώρες για το μπάσκετ και ψάχνει συνεχώς κίνητρα για να κερδίζει. Πιστεύω ότι έχει την τέλεια νοοτροπία για να αλλάξει τα πράγματα στην ομάδα μας και θεωρώ ότι είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε!», κατέληξε ο Ομέρ Ονάν.







http://olympiacos-blog.blogspot.com/2014/02/blog-post_1875.html
 
Top