Τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση που απειλεί μια από τις μεγαλύτερες σε τζίρο και κέρδη βιομηχανίας διεθνώς κρούει στο τελευταίο του τεύχος ο Economist. Ο λόγος για την μεγάλη κρίση που έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια και την βιομηχανία πορνό!....


Στο εκτενές αφιέρωμά του στην βιομηχανία της «ενήλικης ψυχαγωγίας» o Εconomist παρουσιάζει συντριπτικά στοιχεία με βάση τα οποία η παγκόσμια βιομηχανία πορνό βιώνει συνεχή μείωση του τζίρου και των κερδών της, από τα 50 δισ. δολάρια προ πέντε ετών, μόλις στα 12 δισ. δολάρια το 2015.

Στο αφιέρωμα ο Economist περιγράφει την άνθηση της συγκεκριμένης βιομηχανίας, που αρχικώς αναπτύχθηκε μέσα από τις βιντεοκασέτες και τα DVDs. Ενδεικτικό είναι πως στη δεκαετία του 1990 δεκάδες παραγωγοί, πολλοί από αυτούς με έδρα την Καλιφόρνια, δημιουργούσαν δεκάδες ταινίες μηνιαίως. Όμως με το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικά το internet η βιομηχανία πορνό μπήκε σε άλλη κλίμακα ανάπτυξης. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν περισσότερες από 3.000 ιστοσελίδες πορνό με ταινίες λίγων λεπτών. Ιστοσελίδες που έβγαζαν τεράστια κέρδη. Για του λόγου το αληθές, το 2012, ο κ. Fabian Thylmann, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου όμιλου παραγωγής ερωτικών ταινιών, φέρεται να έκανε πρόταση εξαγοράς για το ένα από τα δύο μεγαλύτερα πορνό site παγκοσμίως, (XVideos και xHamster). Συγκεκριμένα πρότεινε στον Γάλλο ιδιοκτήτη του XVideos ποσό ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο όμως κρίθηκε λίγο (!) για να αποτιμήσει τη... "δυναμική" του site!!! Εν μέρει αναμενόμενο αφού έχει υπολογισθεί πως ένα site με ερωτικό περιεχόμενο μπορεί να εμφανίζει έως και 80 δισεκατομμύρια προβολές και πάνω από 18 δισεκατομμύρια επισκέψεις, νούμερα άπιαστα για οποιοδήποτε ενημερωτικό site.

Στη συνέχεια όμως η κρίση που ψαλίδισε τα εισοδήματα εκατομμυρίων καταναλωτών παγκοσμίως είχε τον αντίκτυπό της και στη βιομηχανία πορνό. Τα έσοδα έχουν υποχωρήσει δραματικά, χωρίς την ίδια ώρα να έχουν μειωθεί και οι «παίκτες» στην αγορά. Για παράδειγμα μόνο στις ΗΠΑ σήμερα δραστηριοποιούνται πάνω από 200 με 220 στούντιο παραγωγής ταινιών πορνό! Επομένως τα μειωμένα κέρδη μοιράζονται σε ολοένα περισσότερους «παίκτες».

Τέλος, μια άλλη παραδοχή στην οποία κατέληξε το αφιέρωμα του Economist, είναι η διαρκώς μεταβαλλόμενη «διάθεση» των εν δυνάμει «πελατών» των πορνό site. Για του λόγου το αληθές δείτε τα "αγαπημένα" θέματα των χρηστών σελίδων πορνό ανά χώρα:

20150926 IRC846
 
Top