λιμανάκι του Αρμού
Καλούμε σε ξεσηκωμό το λαό του Περάματος! Τα επιχειρηματικά σχέδια της Cosco ετοιμάζονται να ρίξουν τον τοίχο του Αρμού! Επιδιώκουν να επεκταθεί η δραστηριότητα της Cosco στον τελευταίο ελεύθερο χώρο του Περάματος που κατακτήθηκε με αγώνες δεκαετιών από τους Περαματιώτες!
Συγκεκριμένα ο ΟΛΠ (Cosco), με έγγραφο που κοινοποίησε στις λιμενικές αρχές, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του τοίχου του Αρμού στις 9 Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρώσει τις εργασίες του στην προβλήτα ΙΙΙ, επεκτείνοντας την βορειότερα προς το χώρο του Αρμού. Θυμίζουμε ότι ο Αρμός εξαιρέθηκε από την σύμβαση παραχώρησης που παρέδωσε τον ΟΛΠ στο κινεζικό μονοπώλιο, πράγμα που σήμερα αμφισβητείται από την Cosco.
Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» της προσέλκυσης επενδυτών που θα φέρουν την «επόμενη ημέρα» της «κανονικότητας» και της «μεταμνημονιακής εποχής». Η εκτόξευση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και η αλματώδης αύξηση των κερδών της Cosco, τελικά μόνο δεινά φέρνει στους εργαζόμενους και το λαό! Επαναλειτουργία των Καζανιών του Θανάτου μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, άρνηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τώρα θέλουν να βάλουν χέρι τον Αρμό! Και έπονται άλλα…!
Συνυπεύθυνοι σε αυτήν την εξέλιξη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφέρεια Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) και την δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ):
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε και υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Από κοντά και η δημοτική αρχή, που μέσω του δημάρχου Περάματος Λαγουδάκη, συμμετείχε στο τελευταίο Διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ πριν την ιδιωτικοποίηση του, συμβάλλοντας στην είσοδο και δράση ενός μεγάλου μονοπωλίου στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Όλοι μαζί, κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτική αρχή χειροκροτούσαν για την «ανάπτυξη» που θα προκαλέσει η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, δημιουργώντας ψεύτικές προσδοκίες στο λαό. Με αφορμή τις εξαιρέσεις εκτάσεων από την σύμβαση παραχώρησης, όπως ο Αρμός, μιλούσαν για «νίκη», ενώ στην πραγματικότητα κορόιδευαν το λαό ώστε να κρύψουν την αρνητική εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Σήμερα οι εξαιρούμενες περιοχές αμφισβητούνται!  
  • Κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτική αρχή διευκόλυναν με κάθε τρόπο την δράση του κινέζικου μονοπωλίου. Χαρακτηριστικές είναι πέντε αποφάσεις της κυβέρνησης και μια της περιφέρειας όπου αδειοδότησαν την αποθήκευση και εμπορία πετρελαιοειδών, ξαναζωντανεύοντας τα Καζάνια του Θανάτου, τα οποία κρίνουν ως αναγκαία για την λειτουργία του λιμανιού!
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει μια πολύ αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό! Αυτό επιβεβαιώνεται από την στάση που κράτησαν, η δημοτική αρχή και  αντιπεριφερειάρχης Γαβρίλης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στις 9/10/2018 με θέμα την επέκταση της Cosco στο Αρμό.
Ενώ ήδη πριν το καλοκαίρι, η Cosco είχε αιτηθεί στη δημοτική αρχή να της παραχωρηθεί ο Αρμός ώστε να επεκτείνει την δραστηριότητα της, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να φέρει το θέμα σε δημοτικό συμβούλιο ώστε να ενημερώνονταν ο λαός του Περάματος για τους σχεδιασμούς και να διατυπώσει την επίσημη θέση της.
Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή διέρρεε «στους διαδρόμους», ότι θα προχωρούσε σε παράδοση του Αρμού με την μορφή της επινοικίασης στην Cosco και ότι θα ζητούσε ανταλλάγματα. Η στάση αυτή άλλαξε ξαφνικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Δημοτική αρχή και αντιπεριφερειάρχης παρουσιάζονται δήθεν ενάντια στην επέκταση της δραστηριότητας της Cosco στον Αρμό.
Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Γαβρίλης, δήλωσε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ότι «να μην είναι αισιόδοξοι όσοι περίμεναν ανάπτυξη από το λιμάνι του Πειραιά με την επένδυση της Cosco…» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό ενάντια στις διεκδικήσεις της Cosco».
Κανένας δεν πρέπει να ξαφνιαστεί από αυτή την αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας! Σε καμία περίπτωση «δεν τους πήρε ο πόνος» αυτούς που πριν λίγο καιρό βρίσκονταν σε συνεχείς συναντήσεις με την Cosco και που πρόσφατα αποδέχθηκαν και δωρεά από αυτήν.
Σήμερα ο λαός πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τα επικίνδυνα επιχειρηματικά «παιχνίδια» που εκτυλίσσονται και στο λιμάνι του Πειραιά με αφορμή στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το λιμάνι του Πειραιά, πέρα από την επιδιωκόμενη κερδοφορία που επιζητά η Cosco από αυτό, αποτελεί το «δρόμο εισόδου» της Κίνας προς την Κεντρική Ευρώπη διαμέσου των Βαλκανίων. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, εγείρουν δεκάδες ζητήματα στα Βαλκάνια ώστε να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας και να ελέγξουν την δραστηριότητα της Κίνας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναλάβει σημαιοφόρος των σχεδίων της ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Έτσι και η όποια επένδυση και δραστηριότητα της Κίνας κρίνεται από το πρίσμα των συμφερόντων τα οποία έχει προτάξει σήμερα η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη εκδόθηκε αρνητική απόφαση προς την Cosco να φτιάξει ναυπηγείο υψηλής όχλησης, ενώ ταυτόχρονα το αμερικάνικο μονοπώλιο ΟΝΕΧ επενδύει στο Νεώριο της Σύρου και την ίδια ώρα διεκδικεί τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.
Η «ξαφνική» αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής και περιφέρειας και τα περί «κοινωνικού και πολιτικού μετώπου» ενάντια στην Cosco, δεν είναι τίποτα άλλο από την πρόθεση τους να χρησιμοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα του λαού για να φέρουν σε πέρας τους σχεδιασμούς τους απέναντι στα μονοπώλια και τους επενδυτές που προκρίνουν ή όχι.
Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Περάματος βρέθηκε σε συνάντηση με την αμερικάνικη πρεσβεία τον περασμένο Μάρτιο, για την οποία και το περιεχόμενο της δεν ενημέρωσε ποτέ, ούτε το λαό του Περάματος, ούτε το δημοτικό συμβούλιο!

Καλούμε το λαό του Περάματος σε συστράτευση με το ΚΚΕ και πάλη ενάντια στα μονοπώλια και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς:
  • Ούτε σπιθαμή παραχώρησης στα επιχειρηματικά σχέδια του Αρμού.
  • Ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής, εδώ και τώρα, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές των αλιέων και του δημοτικού καταστήματος που χρησιμοποιούν. Να αναπλαστεί ο υπόλοιπος χώρος ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Έξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα. Άμεση Μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
  • Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητά, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.

Οκτώβρης  2018
http://www.pireasnews.gr/
 
Top