Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Μαίου 1963 όταν ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης δεχόταν ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από παρακρατικούς και τέσσερις μέρες μετά έχανε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα δίπλα στον Λαμπράκη βρισκόταν και ο Τσαρουχάς που χτυπήθηκε από όργανα του παρακράτους, νοσηλεύθηκε βαριά τραυματισμένος για ένα μήνα και συνήλθε. Στις 9 Μαίου του 1968 όμως ο Τσαρουχάς άφηνε την τελευταία του πνοή μετά από πολλές μέρες βασανιστηρίων στα κρατητήρια της ΚΥΠ στη Θεσσαλονίκη.

Το ματωμένο εκείνο πουκάμισο του Λαμπράκη, που ακόμη μετά από 47 χρόνια έχει ίχνη αίματος και μαρτυρά τη δολοφονική επίθεση μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα απολυμάνθηκαν και το επόμενο τριήμερο στην επέτειο της δολοφονίας θα εκτεθούν στον χώρο των γραφείων της ΕΔΙΑ στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" τον Οκτώβριο του 2008 η επιτροπή του Εφετείου Θεσσαλονίκης "αποφάσισε πως οι ογκώδεις στοίβες των αρχείων του (δικογραφίες, πειστήρια κ.ά.) που χρονολογούνται από το 1914 και στοιβάζονται στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, ουδεμία χρησιμότητα ή ιστορική αξία έχουν πλέον και θα πρέπει να πολτοποιηθούν έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος. Μόνο που ανάμεσα στις σκονισμένες δικογραφίες απλών ποινικών και άλλων αδικημάτων βρίσκονται και οι δικογραφίες ιστορικών πολιτικών δικών μεταξύ των οποίων αυτές των δολοφονιών του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά".

Από τότε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο θέμα μέχρι που πρόσφατα άρχισε η μεταφορά και η πολτοποίηση των δικογραφιών που πέρασαν στο αρχείο, ενώ "εδώ και αρκετά χρόνια στοιχεία ιστορικών δικών, φάκελοι «αντιφρονούντων» από την εποχή της χούντας και παλαιότερα εντοπίζονται κατά καιρούς σε... πεζοδρόμια της πόλης, ακόμα και στο... Μπιτ Παζάρ (τα παλιατζίδικα της Θεσσαλονίκης)" καταλήγει το δημοσίευμα.
Εμείς ως τοπική κοινωνία και ειδικοτέρα ως η κοινωνία του ενοποιημένου δήμου ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ θυμόμαστε αυτόν τον μεγάλο Αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.
Τα οράματα και τα ιδανικά του αξεχάστου Γρηγόρη Λαμπράκη, ας οδηγούν τις επιλογές μας
με Τιμή
ΛΑΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ
π.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
Top