Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ενέτεινε την διπλωματική ένταση με την Γερμανία, καθώς συνέκρινε την πολιτική που ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος με τη ναζιστική εισβολή στη χώρα του.

Ο Όρμπαν ανταπάντησε σε...
σχόλιο της Μέρκελ της προηγούμενης εβδομάδας σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία «θα κάνει τα πάντα για να μπει η Ουγγαρία στο σωστό δρόμο. Αλλά […] δεν θα στείλουμε και άμεσα το ιππικό».

Τα σχόλια της Μέρκελ ήρθαν σαν απάντηση στις παρατηρήσεις του υποψήφιου Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πιρ Στεϊνμπρακ, ο οποίος στην ίδια συζήτηση έβαλε στο τραπέζι την προοπτική να «πετάξουμε έξω» από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Ουγγαρία, με βάση τις πρόσφατες αντιδημοκρατικές της μεταρρυθμίσεις.

«Οι Γερμανοί έχουν ήδη στείλει μία φορά το ιππικό, με τη μορφή τανκς», απάντησε την Παρασκευή ο Όρμπαν μέσα από εβδομαδιαία ραδιοφωνική του εκπομπή. «Το αίτημα μας είναι να μην τα στείλει ξανά. Δεν ήταν καλή ιδέα τότε και δεν λειτούργησε».

Η ουγγρική αντιπολίτευση καταδίκασε τα σχόλια Orban χαρακτηρίζοντας τα ως ένα «χοντρό αστείο» και τόνισε ότι η Μέρκελ έχει ζητήσει μια μετριοπαθή λύση στην αψιμαχία Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Μάρτιο, η Μέρκελ εξέφρασε τις επικρίσεις της για τις συνταγματικές αλλαγές της Ουγγαρίας, δηλώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις επίμαχες αλλαγές.

Πηγή:  ethnos.gr
 
Top