Ομιλία – συζήτηση, με θέμα: «Η δύναμη του Παιχνιδιού», που οργάνωσαν η Διεύθυνση των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ», πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, παρουσία της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Βρεφονηπιακών Σταθμών κυρίας Χαραλαμπίας Ζηλάκου.   

Ομιλητής ήταν ο ψυχολόγος και υπεύθυνος του προγράμματος κ. Κωνσταντίνος Φύσσας.

Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών κα Χαραλαμπία Ζηλάκου, στον χαιρετισμό της τόνισε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη  που βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας  και σας ευχαριστώ θερμά  που μας τιμάτε και απόψε με την παρουσία σας. 
Χαίρομαι ιδιαίτερα τόσο για το ενδιαφέρον που δείχνετε  όσο και για την συμμετοχή σας.
Κύριο μέλημα μας είναι να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά  σαν ξεχωριστές προσωπικότητες.
Προσφέροντας ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον  με αγάπη,  γνώση,  εμπειρία τα οποία αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία του εξειδικευμένου προσωπικού των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά. 
Συνεχίζουμε δυναμικά και αυτή τη  σχολική χρονιά, να προωθούμε Προγράμματα για τα παιδιά μας,  για τους γονείς,  και τους παιδαγωγούς  μας. 
Στο πλαίσιο λοιπόν, της  στήριξης Επιμορφωτικών Προγραμμάτων, διοργανώσαμε  σε συνεργασία με το Πρόγραμμα ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ και υλοποιούμε  σήμερα  Ομιλία με θέμα «Η δύναμη του παιχνιδιού» που πραγματοποιείται  με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
«Η δύναμη του παιχνιδιού»  είναι ένα σύγχρονο πρωτοποριακό πρόγραμμα προαγωγής του παιχνιδιού για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των γονέων και των παιδαγωγών για τη σημασία του παιχνιδιού καθώς και η προσφορά ιδεών και λύσεων για την υποστήριξη του παιχνιδιού  διότι το παιχνίδι είναι στη φύση του παιδιού. 
Αποτελεί βασικό στοιχείο της ανάπτυξης και παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού καθώς και στην ανάπτυξη του λόγου που σχετίζεται άμεσα με την μετέπειτα σχολική πορεία. 
Ο ρόλος του παιχνιδιού  είναι  σημαντικός.  Αναγνωρίζεται ως ένα από τα βασικά και αναφαίρετα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. 
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν   παράγοντες οι οποίοι  έχουν αρνητική επίδραση στο  παιχνίδι με αποτέλεσμα το παιχνίδι να  έχει περιοριστεί σημαντικά. 
Δεν θα ήθελα να εμβαθύνω στο θέμα αφού έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε κοντά μας, τον Ψυχολόγο, κύριο Κωνσταντίνο Φύσσα, υπεύθυνο προγράμματος Παίζοντας ο οποίος θα μας ενημερώσει επαρκώς τον οποίο και ευχαριστούμε. 
Εμείς σας προτρέπουμε να προσπαθείτε να βρίσκετε καθημερινά ευκαιρίες για παιχνίδι με τα παιδιά σας και να χαίρεστε   τις πιο ευτυχισμένες ώρες,  κάνοντας  το καλύτερο γι αυτά. 
Ευχαριστώ θερμά τον Σύμβουλο Δημάρχου τον κ. Βασίλη Καραγιάννη, την Διευθύντρια των Βρεφονηπιακών Σταθμών, το εκπαιδευτικό, το βοηθητικό προσωπικό και όλους εσάς. Σας ευχαριστώ, να είστε όλοι καλά!»

Κατά την ομιλία του ο κ. Φύσσας, σημείωσε ότι στόχος του προγράμματος «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ»  είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους γονείς και τους παιδαγωγούς, για την αναγκαιότητα του παιχνιδιού στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, να προσφέρει λύσεις  και ιδέες για την υποστήριξη του παιχνιδιού στην καθημερινότητα των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  οι γονείς που παρακολούθησαν την ομιλία είχαν την ευκαιρία να θέσουν  ερωτήματα  στον κ. Φύσσα και να συζητήσουν σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου, την αναγκαιότητα του παιχνιδιού, αλλά  και τις συνέπειες από τη μείωση του παιχνιδιού στην καθημερινότητα των παιδιών τους. 
 
Top