Κατακόρυφα έπεσαν οι πωλήσεις των καταστημάτων στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, η πτώση των πωλήσεων κυμάνθηκε σε ποσοστό 21 έως 30% κάτω σε σχέση με την περσινή περίοδο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, πτωτική ήταν η κίνιση των πωλήσεων σε όλη τη χώρα σε ένα μέσο ποσοστό 17,6%. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ «Κύρια ερμηνεία για την πορεία της αγοράς, είναι ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών αλλά και οι αυξανόμενοι φόροι, δε δίνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, καθώς δημιουργούν  αρνητικό κλίμα στην αγορά.  

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το 2016 τόσο η νεοφερμένη πρακτική της «Black Friday», η οποία προηγήθηκε της εορταστικής περιόδου και στην ουσία απορρόφησε σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος- όσο και οι επικείμενες χειμερινές εκπτώσεις του 2017 που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις γιορτές».

Πάντως, στον Πειραιά, διαφορετική εικόνα παρουσίασαν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Open Mall της πόλης, όπου η εικόνα των επιχειρήσεων ήταν ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ελπίζουμε πως οι 50 ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων με συνολικό τζίρο 5,4 δις ευρώ, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου από τα 4 δις ευρώ, των 15 ημερών της εορταστικής περιόδου, που δυστυχώς δε δικαίωσε, για άλλη μια χρονιά, τις αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου. Το 2017 ξεκίνησε με αντιφατικές συνθήκες, δεδομένα προβλήματα και 17 μεγάλες αλλαγές σε φορολογικό & ασφαλιστικό που επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων μας. Ωστόσο, ευελπιστούμε πως ο δυναμικός χαρακτήρας της ελληνικής αγοράς, η ευελιξία των Ελλήνων εμπόρων και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποτελέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την αναστροφή της υφιστάμενης αρνητικής συγκυρίας».
 
Top