Μαφία των Ρομά: Η οργάνωσή τους θύμιζε ιταλική καμόρα

Στα χέρια των αντρών της Ασφάλειας Αμαρουσίου και της Βορειοανατολικής Αττικής έπεσε ύστερα από αστυνομική επιχείρηση στον Πειραιά ο 35χρονος φερόμενος ως Αρχηγός της «Μαφίας των Ρομά«, Δ.Σ., γνωστός με το ψευδώνυμο «Σέφκης», που αναφέρεται άλλωστε έτσι σε πολλές από τις ηχογραφημένες συνομιλίες που έχουν στην διάθεσή τους οι Αρχές.

Ο Αρχηγός όπως και άλλα αρχηγικά μέλη κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως κατά την μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στις αρχές του Νοεμβρίου, αφού εκμεταλλεύτηκαν τις πληροφορίες που έλαβαν αξιωματικό της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, για τον οποίο, όπως και για άλλους δύο υπάρχει εξίσου έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε βάρος τους.
Οι άντρες της Ασφάλειας Αμαρουσίου που επιφορτίστηκαν να φέρουν σε πέρας αυτή την υπόθεση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του news247.gr, είχαν κάποιες πληροφορίες ότι είχε βρει κρησφύγετο ο “λήσταρχος” “Σέφκης” σε σπίτι Πειραιά και ύστερα, από αρκετές ημέρες παρακολούθησης η αστυνομική επιχείρηση έγινε και τον έπιασαν μέσα σε μία καφετέρια…

Ο τρόπος οργάνωσης της «Μαφίας των Ρομα» ήταν κατά τα πρότυπα της ιταλικής Καμόρα. 

Δύο οι κεντρικές εγκληματικές οργανώσεις που είχαν τουλάχιστον 5 υποομάδες. Η δεύτερη είχε έδρα την βίλα του δεύτερου “Σέφκη” στον Ασπρόπυργο, στο υπόγειο του οποίο βρέθηκαν μεταξύ άλλων, φύλλα χρυσού και 120 κιλά ασήμι σε ράβδους… Μάλιστα, ήταν τέτοια η βιασύνη του να ξεφύγει τότε, που οι αστυνομικοί κατά την έφοδο βρήκαν μέχρι και την τηλεόραση ανοιχτή…
Κεντρικό ρόλο υπενθυμίζεται πως είχε και ο πασίγνωστος επιχειρηματίας από τον χώρο των ενδυμάτων, γνωστός και από την επεισοδιακή σχέση που είχε με γνωστό μοντέλο, όπου είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά την αδερφή της. Αυτός ήταν ο βασικός κλεπταποδόχος των πιο σπουδαίων δαχτυλιδιών, κοσμημάτων και ρολογιών τα οποία μεταπωλούσε σε επίσης πασίγνωστο κοσμηματοπωλείο του Κολωνακίου, το οποίο «εμπορεύεται» μεταχειρισμένα ρόλεξ κλπ. που πουλάει σε χαμηλότερες τιμές. Αυτά στην πραγματικότητα λοιπόν ήταν κλοπιμαία και πολλά από αυτά «ανακυκλώνονταν» στα σαλόνια της… «καλής κοινωνίας».
Η Μαφία είχε αναπτύξει όπως όλες οι εγκληματικές οργανώσεις και ένα δικό της «λεξιλόγιο», όλοι έφεραν κωδικά ονόματα και συνήθιζαν να συνεννοούνται σε διαλέκτους Ρομά για να δυσκολεύουν τις Αρχές στην παρακολούθηση, οι οποίες χρειάστηκε να αποτανθούν σε άλλους Ρομά για να μεταφράσουν πολλές από αυτές τις συνομιλίες. Η διάρρηξη είχε την κωδική ονομασία «πάμε να παίξουμε ένα 5×5″…
Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες δεν αρκούνταν μόνο στο να αδειάσουν χρηματοκιβώτια στα σπίτια των θυμάτων, αλλά συνήθιζαν πριν φύγουν να κάνουν βανδαλισμούς, δίχως λόγο μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν… Για παράδειγμα βούλωναν νεροχύτες και άνοιγαν τέρμα τις βρύσες και έτσι πλημμύριζαν τα σπίτια που είχαν «χτυπήσει», προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στο πέρασμά τους.

Οι οδηγοί εκπαιδεύονταν στην γρήγορη οδήγηση και τους ελιγμούς διαφυγής

Οι οδηγοί στα «υπηρεσιακά» οχήματα της Μαφίας, στην μία περίπτωση σπορ και στην άλλη περίπτωση σπορ αλλά μικρά, τα οδηγούσαν Ρομά που τους περνούσαν οι αρχηγοί από ειδική εκπαίδευση γρήγορης οδήγησης, ενώ τους εκπαίδευαν σε ελιγμούς και κανόνες διαφυγής.

Το πόσο οργανωμένο κύκλωμα ήταν άρχισαν να το αντιλαμβάνονται οι αστυνομικοί από τον περασμένο Μάρτιο, όταν σε μία περίπτωση διάρρηξης σε σπίτι στην Άνοιξη, η ιδιοκτήτρια τους αντιλήφθηκε, κάλεσε την Αστυνομία και κατά την διαφυγή τους οι δράστες εμβόλισαν και ακινητοποίησαν το περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Κάτι παρόμοιο είχε παλιότερα συμβεί σε βάρος αντρών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ακινητοποίησαν με την χρήση πυροσβεστικού αφρού κατά τη διαφυγή τους και την καταδίωξη που ακολούθησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από την πτώση ένας από τους αστυνομικούς.

Οι «άκρες» στην Αστυνομία και η λύση του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας

Ένα από τα μυστικά επιτυχίας στην συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής κατάλαβαν πως στις κεντρικές υπηρεσίες υπήρχαν πρόθυμα και έμμισθα «βαθιά λαρύγγια» που ενημέρωναν την Μαφία των Ρομά για τις κινήσεις της Αστυνομίας. ‘Έτσι λοιπόν αποφάσισαν τον κεντρικό ρόλο στην διερεύνηση της υπόθεσης πριν τουλάχιστον έναν χρόνο, να τον αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές…
Στη συνέχεια, βοήθησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και προς το τέλος συνέδραμε η Ασφάλεια Αττικής με τις κεντρικές της Υπηρεσίες. Μέχρι τότε και με την βοήθεια του «υπερκοριού» της ΕΥΠ, ήδη οι αστυνομικοί είχαν καταλάβει τον ύποπτο ρόλο τουλάχιστον τριών αστυνομικών που κατηγορούνται για παροχή πληροφοριών στους Ρομά, όπως ένας αστυνομικός υποδιευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής (ο οποίος αρνείται από την πλευρά του αυτόν τον ρόλο και ισχυρίζεται ότι απλά επικοινωνούσε με κάποιους από αυτούς για να βγάζει υποθέσεις) και δύο χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί.

Μέσω αυτών, μεταξύ άλλων οι Ρομά ήταν ενήμεροι για τις συχνότητες ασυρμάτων της αστυνομίας και τους κωδικούς που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. για τα διάφορα περιστατικά. Πέραν αυτών, το Εσωτερικών Υποθέσεων θα αναλάβει να διερευνήσει και τον ρόλο άλλων 7 αστυνομικών που έχει κριθεί ύποπτη η συμπεριφορά τους.

Πρόσθετα, οι Ρομά για να καταφέρνουν να κάνουν ανενόχλητοι τις «μπούκες» επικοινωνούσαν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και έδιναν ψευδή περιστατικά σε άκρως αντίθετες με αυτούς κατευθύνσεις ώστε να προκαλούν άσκοπη κινητοποίηση περιπολικών σε άσχετα με αυτούς γεωγραφικά σημεία.

Συνολικά και για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις, μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 400 περιστατικά ανά την Επικράτεια, όμως οι Αρχές πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνοι για χιλιάδες περιπτώσεις αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς πως δρούσαν σχεδόν 30 χρόνια, με σχεδόν καθημερινά χτυπήματα από την Ορεστιάδα, την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Αττική.
Μάλιστα, τα ηγετικά πρόσωπα ταξίδευαν συνεχώς στην επαρχία και κατόπτευαν μαζί με τους «υπαρχηγούς» τους τις γειτονιές που ήθελαν να «χτυπήσουν», επέλεγαν σπίτια και στη συνέχεια χτυπούσαν.

Πολλά από τα κλοπιμαία βρέθηκαν χτισμένα ακόμα και μέσα σε τοίχους πίσω από πλακάκια, 600.000 ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, φύλλα χρυσού, 120 κιλά ράβδοι ασήμι, χιλιάδες κοσμήματα, μονόπετρα, διαμάντια και ρολόγια πολυτελείας…
Βίλες αγορασμένες από τα ηγετικά στελέχη και ένας στόλος οχημάτων αποτελούμενος από πάνω από 60 υπερπολυτελή και σπορ αυτοκίνητα, Ferrari, Porsche κλπ. Ήταν τα ίδια πρόσωπα που πήγαιναν στην Πρόνοια, στάθμευαν τις Ferrari και έμπαιναν μέσα για να εισπράξουν και τα επιδόματα απορίας των Ρομά!

Ο «Μαραντόνας», ο «Χειλάς», ο «Παχύς Βενιζέλος» και ο “Σέφκης”

Οι συλληφθέντες τόσο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων όσο και μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν πάντοτε συνθηματικά ονόματα και κωδικοποιημένες εκφράσεις ενώ για τις επαφές τους είχαν προμηθευτεί τα λεγόμενα «πακιστανικά» κινητά. Έτσι, μεταξύ τους αποκαλούνταν με ψευδώνυμα όπως «Σέφκης», «Εισαγγελέας», «Άραπος», «Μαραντόνα», «Σατανάς», «Άλκης», «Χειλας – Ψηλός», «Νενές», «Χαζούλης», «Μπάμπης Φλου», «Ράμπος», «Ρόκι», «Παρταούλας», «Πιν πιν», «Μαρτέλης», «Πόντικας», «Τζόλο», «Παχύς Βενιζέλος», «Κουρασάν», «Ντουντούκης» κλπ. Όσο για τις εκφράσεις όταν ήθελαν να πάνε για κλοπές έλεγαν συνθηματικά «Πάμε για μπάλα ή πέντε επι πέντε», «Πάμε για δουλειά», «Πάμε βόλτα», «Μπουκί», «Πιριμάσκι» ενώ για τον ασύρματο χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «Ράδιο», «Κασετόφωνο», «Μπασαλντο». Τέλος με την έκφραση «Έχω Έλληνα» εννοούσαν «έχω πληροφοριοδότη».

Οι «Έλληνες» ήταν αυτοί που έδιναν έναντι αμοιβής τις πληροφορίες που αναζητούσε η Μαφία για τους υψηλούς στόχους της όπως αυτός της Άννας Βίσση και έτσι γνώριζαν σε πολλές περιπτώσεις με κάθε λεπτομέρεια τι γυρεύουν και που. Άλλωστε σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο από ένα ή δύο «χτυπήματα» έφυγαν με λεία 1,5 εκατομμυρίου ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους εκ των οποίων οι 42 πλέον μαζί με τον “Σέφκη” συνελήφθησαν, συνολικά 50 από αυτούς είναι βαριά σεσημασμένοι κακοποιοί για πλήθος υποθέσεων κλοπών, ληστειών, ναρκωτικών, όπλων, πρόκληση σωματικών βλαβών, απειλών, κλπ. κλπ., αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι μόνο το ποινικό τους παρελθόν συμπληρώνουν 28 σελίδες!

 
Top