Ένα σχεδόν άγνωστο μέχρι πρόσφατα γεγονός σε Ελλάδα και Βουλγαρία από το Λιμάνι του Πειραιά κατά την διάρκεια της μάχης της Κρήτης έφερε χθες στην δημοσιότητα ο περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός του Βίντιν της βουλγαρικής εθνικής ραδιοφωνίας με αφορμή την συμπλήρωση 76 χρόνων από τότε και το οποίο έμεινε άγνωστο για ευνόητους λόγους.

Το περιστατικό είναι η φωτιά και η βύθιση στα ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά ενός βουλγαρικού φορτηγού πλοίου το οποίο μετέφερε βόμβες και καύσιμα για τα ναζιστικά πολεμικά αεροσκάφη και το οποίο παρουσιάζεται από το βουλγαρικό δημοσίευμα ως ηρωισμός του Βούλγαρου καπετάνιου ο οποίος έβγαλε το καράβι από το λιμάνι και έσωσε τον Πειραιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο βουλγαρικό φορτηγό πλοίο «Μαρία Λουίζα» που μετέφερε πολεμοφόδια και καύσιμα για τις ναζιστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Κρήτη εκδηλώθηκε φωτιά-πιθανότατα από σαμποτάζ-ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πιθανότητα της έκρηξης και ο κίνδυνος για το λιμάνι και την πόλη του Πειραιά οδήγησε-σύμφωνα και πάλι με το δημοσίευμα-τον καπετάνιο  να επιλέξει την θυσία του ίδιου και του πληρώματός του οδηγώντας το καράβι εκτός λιμανιού όπου και έγινε η έκρηξη.

Η αυτοθυσία του βουλγαρικού πληρώματος είχε σαν αποτέλεσμα την διάσωση της πόλης του Πειραιά υποστηρίζει η ανάρτηση στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από τα λεγόμενα του μοναδικού μέλους του πληρώματος που σώθηκε και ο οποίος μετά από μακρά νοσηλεία σε γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο γύρισε στην Βουλγαρία και έκανε γνωστό το γεγονός.

Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στο αν γύρω από το αγκυροβολημένο βουλγαρικό πλοίο υπήρχαν γερμανικά πλοία ή γερμανικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό παρέμεινε άγνωστο παντού για πολλά χρόνια μιας και αναφερόταν σε μια εποχή όπου η Βουλγαρία συνεργαζόταν με την ναζιστική Γερμανία και κατείχε την ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ μια προσπάθεια που έγινε από συγγενείς του καπετάνιου ώστε να τιμηθεί από τον δήμο του Πειραιά αντιμετωπίσθηκε με αδιαφορία από τις τοπικές αρχές αφού αναφερόταν σε ενέργειες δυνάμεων κατοχής της Ελλάδας τελειώνει το δημοσίευμα.
via
 
Top