Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες του Πειραιά
Η εικόνα στο κέντρο του Πειραιά, είναι αποκαρδιωτική. Όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του βλέπει πωλητήρια κι ενοικιαστήρια, εκεί που κάποτε ο κόσμος έδινε ζωή. Η...στάση πληρωμών στις τσέπες των καταναλωτών και τα χαράτσια για όλους, άρα και για τους εμπόρους είναι ο εφιαλτικός συνδυασμός, της γκρίζας εικόνας στα μαγαζιά της πόλης.
Οι καταστηματάρχες κάνουν έκκληση για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι εργαζόμενοί τους και παράλληλα προτείνουν πέντε σημεία για τη διάσωσή τους.
«Η αγορά, για να επιβιώσει μετά από σχεδόν τρία χρόνια σκληρής ύφεσης, χρειάζεται ξεκάθαρο σχέδιο επανεκκίνησης των επιχειρήσεων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΠ και παρουσιάζει τα 5 σημεία- κλειδιά για να «ανοίξει», ξανά, ο δρόμος της αναζωογόνησης των εμπορικών καταστημάτων.
Συγκεκριμένα οι έμποροι του Πειραιά ζητάνε:
1. Ρύθμιση, με ρεαλιστικό τρόπο, όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αλλά και του Δημοσίου προς αυτές.
2. Ρύθμιση όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς τις ΔΕΚΟ, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
3. Πάγωμα για τουλάχιστον 6 μήνες εξώσεων, διαταγών πληρωμών, επιπτώσεις ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ώστε να ξεπεράσουν τις υπαρκτές δυσκολίες της ύφεσης και να ξαναγίνουν παραγωγικές και κερδοφόρες.
4. Αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των αναπτυξιακών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ).
5. Αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες με αμφοτεροβαρείς συμβάσεις, που θα δίνουν χρόνο και ελπίδα στήριξης.
«Έχουμε ήδη πάνω από 68.000 λουκέτα και αναμένουμε κι άλλα τόσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι αντοχές μας έχουν τελειώσει, η φοροδοτική μας ικανότητα έχει εξαντληθεί, ο κίνδυνος για ανεξέλεγκτο κοινωνικό ντόμινο κατάρρευσης είναι άμεσος. Αυτή η οικονομικο – κοινωνική κατάρρευση μπορεί και πρέπει να αποτραπεί με γενναιότητα και πολιτική υπευθυνότητα», καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.
 
Top