από επιστολή Ανωμερίτη στο Γιάννη Σγουρό
Οφείλουμε από τώρα να ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες για ένα τόσο σημαντικό γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως αυτό του εορτασμού των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μέσα στη γενική κατάπτωση, η επιλογή ενός νέου “ελληνικού” στόχου – επετείου, θα δώσει στην Αττική πρωτίστως, αλλά και στην Ελλάδα και τον ελληνισμό προοπτικές ανάτασης και αισιοδοξίας. Έχουμε ήδη την πρόσφατη διαδικασία επίτευξης των στόχων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχουμε δηλαδή πρότυπα και εμπειρίες. Η Περιφέρεια κι εσύ προσωπικά πρέπει να αναλάβεις την κύρια πρωτοβουλία, αφού το ιστορικό αυτό γεγονός ως εορτασμός αφορά πρωτίστως την Περιφέρεια Αττικής. 
Κατά την άποψή μου πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:
1. Συγκέντρωση θεσμικών εταίρων: Να κληθούν (π.χ: στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ) όλοι οι θεσμικά εμπλεκόμενοι: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 
Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ΕΟΤ, ΣΕΤΕ, ΟΛΠ, και οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Περάματος και Σαλαμίνας. Στην πρώτη αυτή συγκέντρωση, θα εξαγγείλεις την Απόφαση Εορτασμού το 2020 και θα εισηγηθείς τα πρώτα βήματα.
2. Ίδρυση Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (Ε.Ε.Σ): Κατά τα πρότυπα του “Αθήνα 2004”, φυσικά σε μικρογραφία. Η εταιρία αυτή θα καταρτίσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα έργων και εορτασμού. Προτεινόμενος τίτλος: “Ελευθερία 2020”.
3. Καταγραφή από κοινή Επιτροπή Περιφέρειας και Εταιρίας όλων των προτεινόμενων αναπτυξιακών υποστηρικτικών έργων και προτάσεων για τον ευρύτερο χώρο της Αττικής. Αξιοποίηση των ανενεργών υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων (π.χ. Φάληρο, Νίκαια, Λιμάνι, Κυνόσουρα κλπ).
4. Σύσταση Ευρείας Τιμητικής Επιτροπής Προσωπικοτήτων.
5. Εορτασμός: Σύνθεση Πολιτιστικών, Πνευματικών, Τουριστικών, Αθλητικών και Ναυτιλιακών/Θαλασσίων εκδηλώσεων.
6. Χώροι: Αθήνα, Πειραιάς, Σαλαμίνα, Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες, Πανεπιστήμια, Ελληνισμός.
7. Διεθνείς δραστηριότητες: Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για τον Δυτικό Πολιτισμό. Επομένως πλην του Ελληνισμού θα κληθούν να πάρουν μέρος όλες οι χώρες του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού και πρωτίστως της Ευρώπης.
8. Ο προϋπολογισμός του έργου, ο οποίος θα είναι εφικτός, θα μπορεί αρχικά να καλυφθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Τ, την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΛΠ και μετέπειτα από τράπεζες, φορείς, ειδικό λογαριασμό, εφοπλιστές κ.α. Από τα πρώτα θέματα θα πρέπει να είναι η επιλογή management και manager για την Ε.Ε.Σ.
Σε μια εποχή που λείπουν στόχοι και οράματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα γεγονός ανάτασης. Εφόσον η Απόφασή σας θα είναι θετική, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, αθόρυβα, θα μπορούσε να προετοιμάσει την αρχική εισήγηση προς τους θεσμικούς εταίρους και το Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία μπορεί να γίνει και πριν το Πάσχα.

http://www.pireasnews.gr/
 
Top