Κινητοποίηση υπήρξε στο κέντρο του Πειραιά, αφού κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του ΤΡΑΜ στη Βασ. Γεωργίου, στο ύψος της Κολοκοτρώνη, ήρθαν στο φως αμφορείς σε άριστη κατάσταση, μόλις λίγα εκατοστά κάτω από το ύψος του δρόμου!

Στο σημείο, υπήρχαν αρχαιολόγοι που έδιναν οδηγίες στους εργάτες. Ο φακός την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ κατέγραψε το περιστατικό. Με προσεκτικές κινήσεις, αμφορείς και αρχαία τείχη «ξεπρόβαλαν» στην επιφάνεια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των περαστικών.

Κάθε φορά που ανακαλύπτεται κάτι σημαντικό από τις εργασίες του ΤΡΑΜ στον Πειραιά, υπάρχει ενθουσιασμός και επί της ουσίας αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, που αν και κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί (αδίκως κατά την άποψή μας) για «εμπόδια» ως προς τις επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, η συμβολή της στην προστασία της πόλης μας είναι μέγιστη.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό η Έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κα. Στέλλα Χρυσουλάκη, μιλώντας στην εφημερίδα τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του Πειραιά, εξιστορώντας μας συγκλονιστικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα ότι “ανακαλύπτουν” εργασίες που γίνονται νύχτα, ή βρίσκουν κουτάκια αναψυκτικών ανάμεσα σε σημαντικά ευρήματα!

Από την πλευρά του, ο δ/νων σύμβουλος της Αττικό Μετρό (εταιρείας που είναι υπεύθυνη και για την επέκταση του ΤΡΑΜ στον Πειραιά) κ.Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, μίλησε για συνεργασία με την Αρχαιολογία, με διακριτούς ρόλους αλλά και “συμφωνία” να μείνει ανοιχτό το όρυγμα επί της Βασ. Γεωργίου, ώστε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση των Αρχαιολόγων στο έργο και με αυτό τον τρόπο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ολοκλήρωσης.

Να σημειωθεί, ότι στο ύψος του Τινάνειου Κήπου (απέναντι από την Αγία Τριάδα), εντοπίστηκαν και τα θεμέλια του παλιού Ρολογιού του Πειραιά, που γκρέμισε ο δήμαρχος Σκυλίτσης. Και εκεί οι εργασίες, όπως θα δείτε στις αποκλειστικές φωτογραφίες της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, προχωρούν προσεκτικά.

του Κώστα Παναγιωτάκη


 
Top