Αρκετά «θολά» σημεία κρύβουν τα «ψιλά γράμματα» της τελικής ρύθμισης που αφορά στα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού 
μερίσματος...


Κατ' αρχάς, μείζον ζήτημα προκύπτει για τους φιλοξενούμενους: Σύμφωνα με το κείμενο που που περιλαμβάνει όλες τις τροποποιητικές διατάξεις και τις προσθήκες που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, ποσό κοινωνικού μερίσματος θα δίδεται σε κάθε σύνολο ατόμων που συγκατοικούν σε κάποιο σπίτι, είτε αυτά αποτελούν μια τυπική οικογένεια είτε μια απλή ομάδα συγγενών.

Επί της ουσίας, κάθε ομάδα ατόμων που συγκατοικούν θα λογίζεται ως ένα «νοικοκυριό» προς το οποίο θα χορηγείται ένα ποσό επιδόματος, προσδιοριζόμενο ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των ατόμων του νοικοκυριού.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως θα αποκλειστεί μεγάλος αριθμός φτωχών πολιτών από το δικαίωμα είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, δεδομένου ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι και άποροι γενικότερα ενήλικες οι οποίοι συγκατοικούν με τους γονείς τους ή με άλλους στενούς συγγενείς τους και έχουν δηλώσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ότι είναι «φιλοξενούμενοι» στα σπίτια των οικείων τους.

Διάταξη - σοκ για τρίτεκνους και πολύτεκνους


Επιπλέον, σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία καθορίστηκαν, όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών παλαιότητας μέχρι 10 ετών δεν δικαιούνται να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, επειδή υπάγονται στην υποχρέωση καταβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Η εξαίρεση αυτή θα έχει ως συνέπεια να αποκλειστούν από το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος χιλιάδες οικογενειάρχες, κυρίως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι διαθέτουν πολυμορφικά πολυθέσια Ι.Χ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι άδικοι αποκλεισμοί χιλιάδων ασθενών οικονομικά πολιτών από το δικαίωμα είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος θα πληθύνουν, εάν στην εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση οριστεί ότι ως «ετήσιο εισόδημα» κάθε φυσικού προσώπου, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού ετήσιου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού, θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φτωχών νοικοκυριών και μεμονωμένων πολιτών που θα χάσουν το μέρισμα, ενώ θα εμφανιστούν και πάρα πολλές περιπτώσεις δικαιούχων που θα λάβουν μέρισμα σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με αυτό που δικαιούνται με βάση την πραγματική εισοδηματική τους κατάσταση. πηγή
 
Top