Πρωτοβουλία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού
Ημερίδα για την παραμέληση και κακοποίηση ανηλίκων
με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων & υπηρεσιών

Η διερεύνηση, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της παραμέλησης και κακοποίησης ανηλίκων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι το θέμα της ημερίδας, που διοργανώνουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κορυδαλλού με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σημαντικότερων κρατικών υπηρεσιών και φορέων, που έχουν την αρμοδιότητα στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας ανηλίκων την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 (8.00 έως 13.30) στο Δημαρχείο Κορυδαλλού (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) Γρ. Λαμπράκη 240.
Η ημερίδα, που πραγματοποιείται με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, στοχεύει στη συνεργασία, στον συντονισμό και στην εξεύρεση κοινού τόπου συνεννόησης των φορέων και αφετέρου στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας του Κορυδαλλού και στην κινητοποίηση των σχολικών μονάδων, ως σημαντικού φορέα εντοπισμού της κακοποίησης/ παραμέλησης.
Η προστασία του παιδιού από κάθε μορφής κακοποίηση ή παραμέληση κατοχυρώνεται από το σημαντικότερο κείμενο που αφορά τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ.   Η Σύμβαση, που υπογράφηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, ενώ από το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας.  
Παρά τη θεσμική θωράκιση, αλλά και τη βελτίωση του μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, το παιδί υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το πρώτο θύμα της βίας των μεγάλων. Στην ελληνική, παιδοκεντρική –όπως συχνά χαρακτηρίζεται- κοινωνία, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παραμελούνται ή κακοποιούνται.
«Η ολοκληρωμένη διερεύνηση και η αντιμετώπισή της παραμέλησης και κακοποίησης απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό αρκετών υπηρεσιών και δομών. Συντονισμός, που αποτελεί ακόμα ζητούμενο στη χώρα μας, αφού οι υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα και παράλληλα σε μια μοναχική πορεία εσωστρέφειας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διερεύνηση και αντιμετώπιση» αναφέρει, μεταξύ άλλων ενόψει της ημερίδας, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.
Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου  Κορυδαλλού έχει συγκροτήσει από το 2014 την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, η οποία στελεχώνεται με τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, που διαχειρίζονται την διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης ανηλίκων, μετά από εισαγγελική εντολή. «Μέσα από την τρίχρονη διερευνητική πρακτική της ομάδας ανέκυψαν ερωτηματικά, εμπόδια και νέες απόψεις, που θα συζητηθούν στη διάρκεια της ημερίδας. Τόσο τα συμπεράσματα, όσο και η  τρίχρονη εμπειρία της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων, στοχεύουμε να αποτελέσουν την αφετηρία για σειρά κοινωνικών δράσεων για την παιδική προστασία» υπογραμμίζει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ελευθερία Κωτσίδου.
Στην ημερίδα συμμετέχουν πάνω από είκοσι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων με πολύχρονη εμπειρία σε κρατικές δομές και υπηρεσίες, που ασχολούνται με τα θέματα της προστασίας των ανηλίκων. Ανάμεσα τους, ο Συνήγορος του Πολίτη,  η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων  Πειραιά, το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου, η Μονάδα Παιδιού και Εφήβου, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πειραιά, η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, οι οργανώσεις  Χαμόγελο του Παιδιού και Help Kids, καθώς και τους Δήμους Πειραιά, Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα:
08:00-08:30 Εγγραφές
08:30-09:00 Έναρξη- χαιρετισμοί
Δήμαρχος Κορυδαλλού, Κασιμάτης Σταύρος
Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Κωτσίδου Ελευθερία

Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Αθανασίου Tριανταφυλλιά.

http://www.pireasnews.gr/
 
Top