Απόψεις για τον προϋπολογισμό του 2018 στο Δήμο Πειραιά
Γνωρίζοντας ότι τα ποσά που επιχορηγούνται στους Δήμους στα χρόνια των μνημονίων έχουν μειωθεί τουλάχιστον στο μισό από την προ κρίσης εποχή, επίσης παρατηρώντας με μεγάλη προσοχή τον προς ψήφιση προυπολογισμό δεν θα μπορούσαμε να μη τονίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του προυπολογισμου για το έτος 2018.
Ερμηνεύοντας τα στοιχεία που φαίνονται στους πίνακες εσόδων και εξόδων θα ήθελα από την δική μου πλευρά να τονίσω απαριθμώντας, σχολιάζοντας και προτείνοντας ταυτόχρονα τα εξής:
  • Στο θέμα των εσόδων είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπει κανείς ότι ο δήμος εισπράττει ελάχιστα από την ανακύκλωση(κωδ.0313.02), από παραβιάσεις κανονισμού καθαριότητας(κωδ.1519.02-05-08), καπνίσματος σε κλειστούς χώρους κ.α προφανώς διότι χρειάζεται πολύ δουλειά και θέληση από τον δήμο κάτι που μάλλον δεν πήγε πολύ σωστά στο περσινό προυπολογισμό. Αν κανένας δει στα έξοδα την μηδενική απόδοση για την δράση ενημέρωσης για την ανακύκλωση (κωδ. 20.6474.04) ή την προμήθεια κάδων ανακύκλωσης και την πιλοτική εφαρμογή συλλογή χωρίς κάδους κ.α (κωδ.20.7135.81-82 ή 20.7413.72 ) τότε πρέπει να συστήνει στον δήμο άμεση κινητοποίηση και επαναπροσδιορισμό του τρόπου συλλογής των απορριμμάτων, με γνώμονα τα τελευταία δεδομένα από την τροποποίηση στο νόμο ν. 2939/2001 που ψηφίστηκε από την βουλή αλλά και τις ευρωπαικές συστάσεις και οδηγίες. Επίσης θα πρέπει να καθορίσει και να επιβάλλονται τα πρόστιμα που αφορούν στην ρύπανση, στο ¨αθώο¨ κάπνισμα.
Προτείνεται λοιπόν ο δήμος να ξεκινήσει άμεσα τις μελέτες και προγράμματα ώστε να ανεβάσει το ποσοστό αποβλήτων που δεν οδηγείται στο ΧΥΤΑ Φυλής με την βοήθεια από την διευκόλυνση από πλευράς του δήμου της δημιουργίας επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας καθώς και να επισπεύσει την μελέτη για τον φωτισμό της πόλης που επίσης εντασσόμενο σε ένα γενικότερο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας θα μείωνε πολύ τα έξοδα του δήμου.
  • Πρώτος κωδικός στα έσοδα είναι τα μισθώματα από τα ακίνητα της Ιωνιδείου σχολής (κωδ. 0111.01) και μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι έσοδα από ακίνητα που φέρουν την ονομασία προέλευσης ακίνητα Ιωνιδείου σχολής δεν αφιερώνονται έστω και τα μισά γι την βελτίωση του κτιριακού συγκροτήματος του παλιότερου και πρώτου σχολείου στο Πειραιά που φέτος κλείνει τα 170 χρόνια από την ίδρυση του. Είναι γεγονός ότι προβλέπονται 200000 ευρώ το 2018 για την Ιωνίδειο που εύχομαι να δοθούν χωρίς να προκύψουν άλλα προβλήματα και επικαλεστεί η δημοτική αρχή αδυναμία χρημάτων.
  • Τέλος θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κωδικοί 64.7334.30, 64.7334.31, 64.7341.20 που αφορούν επενδύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας που μαστίζεται από την υπέρβαση ορίων στα αιωρούμενα σωματίδια  και τα αυξημένα νούμερα στα ΝΟ2.
Τελειώνοντας να προτείνω στην δημοτική αρχή για το νέο έτος να σκεφτεί να εντάξει στο προυπολογισμό το πρόγραμμα
με την ονομασία ¨Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας  http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=429
καθώς επίσης να επανεξετάσει το κωδικό που αφορά στα έξοδα για την αεράμυνα και να τα κατευθύνει στην εκπαίδευση δημοτών στις πρώτες βοήθειες και ιδιαίτερα στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη καθώς και στην αγορά αυτόματα απινιδωτών και την εγκατάστασης τους σε κεντρικά κτίρια ή σημεία.
Κυριάκος Τσιπούρας

Μέλος της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης
 
Top