Η χθεσινή εκδήλωση στο κτήριο της «Ξύλινης Αποθήκης» στον περιβάλλοντα χώρο των «Αστικών Πυλών» του Πειραιά, έδωσε την ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε την εξέλιξη του αρχαιολογικού έργου στο πλαίσιο της επέκτασης της Γραμμής 3 του metro και της Δυτικής Επέκτασης του Τραμ.


 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα έργα αυτά, παρά την αναστάτωση που έχουν φέρει στην πόλη, μας πρόσφεραν μια μοναδική δυνατότητα: να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε μια πόλη κάτω από την πόλη, να δούμε τα υλικά ίχνη της ιστορίας και της εξέλιξής της.

Καθώς οι πόλεις αλλάζουν, συχνά ως αποτέλεσμα βίαιων γεγονότων και καταστροφών, η ανάδειξη της ιστορίας και της συνέχειας της παρουσίας και της κατοίκισης δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες. Γνωρίζουν την ιστορία της πόλης τους, την ερμηνεύουν και την επαναοικειοποιούνται μέσα από τη δύναμη των ευρημάτων που έρχονται στο φως.

Η «Ξύλινη Αποθήκη» είναι ένα δεύτερο, διαφορετικό Μουσείο για την πόλη του Πειραιά και δίνει στον επισκέπτη μια μοναδική δυνατότητα, να παρακολουθήσει, με άμεσο τρόπο, τη συντήρηση των ευρημάτων, από το εξειδικευμένο προσωπικό.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έχει σε προτεραιότητα και στηρίζει οικονομικά, με ίδιους πόρους, πολλά αρχαιολογικά έργα και δράσεις που συμβάλλουν στην συγκρότηση μιας σύγχρονης, δυναμικής και ελκυστικής πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ολοκλήρωση της αναστήλωσης της Ηετιώνειας αλλά και την αναστήλωση – αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Ζέας. Η συνεργασία της Περιφέρειας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία αποτυπώνεται και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τις δύο Eκθέσεις («Ανοχύρωτες Πόλεις» 2016, «Αντιθέσεις» 2017) που αναδεικνύουν την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης αλλά και τις δυνατότητές της να εξελιχθεί και να ισχυροποιηθεί πολιτιστικά, να αναχθεί σε έναν ισχυρό και αυτοδύναμο πόλο πολιτισμού και εκπαίδευσης
http://www.pireasnews.gr/
 
Top