ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΞΗΘΗΚΕ....

-Αυξήσεις στα ποσά που πληρώνουν για ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων 

– Αυξήσεις του φόρου στις λαϊκές

– Μέσα στον Ιούνιο έρχεται η λυπητερή

Άσχημα μαντάτα επεφύλασσε σε πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. 

Μιλώντας  στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι έρχεται αυξημένος ΕΝΦΙΑ για αυτούς που ωστόσο δεν θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ τον χρόνο, για αυτούς που όπως διευκρίνισε ζουν σε λαϊκές συνοικίες, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει ποιες είναι αυτές οι περιοχές, αφήνοντας ανοικτή την ερμηνεία για τον διαχωρισμό λαϊκής και μη συνοικίας .

Οι νέες αντικειμενικές η αποκάλυψη των οποίων θα γίνει εντός του μήνα κρύβουν αρνητικές εκπλήξεις για το 15% των υπόχρεων του φόρου.

Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτων υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια, το 15% που θα έχει αυξημένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις να ξεκινούν από 20 ευρώ και θα φθάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα «χτυπώντας» μεταξύ άλλων λαϊκές κατοικίες αλλά και τουριστικές περιοχές.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 67% των φορολογούμενων, δεν θα δουν αλλαγές στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ενώ παρά τη μείωση των αντικειμενικών που θα υπάρξει σε πολλές περιοχές της χώρας μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει να μειώνεται ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνουν «μια και έξω» και όχι στα σταδιακά σε ορίζοντας διετίας όπως επιδίωκε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις. Οι δανειστές έβαλαν πάγο στο σχέδιο αυτό.


Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι για πρώτη φορά θα πιαστούν στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ο οποίος σήμερα επιβάλλεται σε περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο για να περιορίσει τις φοροεπιβαρύνσεις σχεδιάσει παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο και συγκεκριμένα αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ.

Ο χρόνος τελειώνει και το παιχνίδι των τελικών επιβαρύνσεων – ελαφρύνσεων παραμένει ακόμη ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες ώρες αφού όποιες αλλαγές γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την Παρασκευή.

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ακόμη και κατά 50.000 ευρώ ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών. 

Άλλωστε, όπως έλεγε πρόσφατα ευρωπαίος αξιωματούχος «με τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική». Σήμερα στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου πιάνονται περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δις. ευρώ.

Η πρόταση για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα φέρει μικρότερο φόρο στους ιδιοκτήτες στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη και την Εκάλη όταν τα εκκαθαριστικά που θα φθάσουν στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και το Πέραμα θα είναι φουσκωμένα.
 
Top