Θεατρικές παραστάσεις από ερασιτεχνικά θεατρικά Εργαστήρια Δήμων της Αττικής θα φιλοξενήσει από τις 16 έως και τις 30 Ιουνίου το Δημοτικό Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” (Νάξου και Σταυράκη, Αγ.Ι.Ρέντης) στο πλαίσιο του 11ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής με συνδιοργανωτή για δεύτερη χρονιά την Περιφέρεια Αττικής.



Με έντεκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και με θεματολογία από όλα τα είδη της θεατρικής πράξης, το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό θεατρικό γεγονός για όλους τους Δήμους που φιλοξενούν παραστάσεις του. 


Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο το κοινό της Αττικής θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 90 παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο από τις θεατρικές ομάδες των Δήμων Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη (Ρενδία Λέξις), Λαυρεωτικής (Εξόρυξη), Αγίου Δημητρίου, Αλίμου (Θ.Ο.Π.Α.Α.), Μοσχάτου- Ταύρου (Εν Δράσει), Περιστερίου (Ανδρέας Βαρούχας) και Αγίας Παρασκευής (ΘΕΑΤΡΟΠΟΙ).


Η σημαντικότητα του Φεστιβάλ έγκειται στο ότι τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα συνειδητά και με αίσθημα ευθύνης, επιλέγουν να παρουσιάσουν παραστάσεις χωρίς περιορισμούς, κόστος ή αντίτιμο για το κοινό που θα παρευρεθεί, τηρώντας παράλληλα το “ευ αγωνίζεσθαι” σε μια γιορτή του Θεάτρου. 


Η εγκυρότητα του Φεστιβάλ αναγνωρίστηκε με την πιστοποίηση “EFFE label 2017-2018” από το ομώνυμο πρόγραμμα “Europe for Festivals, Festival for Europe”, το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA). Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό ποιότητας, αναγνώρισης και συγχρόνως επιβράβευσης της καλής δουλειάς που γίνεται στο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, όπου με κριτήρια την καλλιτεχνική δέσμευση και τις καινοτόμες προσεγγίσεις, την εμπλοκή με την τοπική κοινωνία, καθώς και την ευρωπαϊκή και διεθνή οπτική, ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε το Φεστιβάλ ως “ένα πρωτότυπο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, με ισχυρό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, το οποίο διευρύνει το κοινό του θεάτρου σε περιοχές των Αθηνών με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.” 


Ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη φιλοξενεί το 11ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ σε δύο περιόδους. Η Α’ Περίοδος λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο του 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και η Β’ Περίοδος τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας.


Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης σε δηλώσεις του επισημαίνει:
“Με στόχο την ανάδειξη της ποιοτικής ερασιτεχνικής δημιουργίας εξακολουθούμε να στηρίζουμε την τέχνη του Θεάτρου με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να παρέμβει δημιουργικά στις τοπικές κοινωνίες.
Περιμένουμε τον Ιούνιο στο Δημοτικό Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στον Ρέντη και τον Σεπτέμβριο στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας το κοινό που χρόνια τώρα στηρίζει τον θεσμό αυτό με την παρουσία του, να παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας και γιατί όχι, ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας ως θεατές. Όπως λέει και ο Μπρεχτ “το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως να αλλάξει του θεατές. Αυτοί αν θέλουν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.”


Το αναλυτικό πρόγραμμα του 11ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής για την Α’ Περίοδο (Ιούνιος 2018) είναι το εξής:


Α’ Περίοδος – Ιούνιος 2018


Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Ιουνίου 
“Βάτραχοι” του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά του Γιάννη Καλατζόπουλου από την παιδική σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, “Ρενδία Λέξις”.


Δευτέρα 18 Ιουνίου 
“Ψηλά απ’ τη γέφυρα” του Άρθουρ Μίλερ από τη θεατρική ομάδα “Εξόρυξη” του Δήμου Λαυρεωτικής


Τρίτη 19 Ιουνίου 
“Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα” του  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου από το θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αγίου Δημητρίου.


Πέμπτη 21 Ιουνίου
“Ιστορίες σαλονιού στην οδό... Λάσκαρη”, τέσσερα μονόπρακτα του Νικολάου Λάσκαρη από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου (Θ.Ο.Π.Α.Α.).


Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουνίου 
“Φωνάζει ο κλέφτης” του Δημήτρη Ψαθά, από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, “Ρενδία Λέξις”.


Δευτέρα 25 Ιουνίου
“Μόγλης” του Ρ. Κίπλινγκ σε διασκευή Δάφνης Βασιλειάδου από την Παιδική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου “Εν Δράσει”.


Τετάρτη 27 Ιουνίου
“Συμπέθεροι από τα Τίρανα” των Ρέππα – Παπαθανασίου από την πειραματική σκηνή του Δήμου Περιστερίου, “Ανδρέας Βαρούχας”.


Παρασκευή 29 Ιουνίου 
“Μήδεια” του Μποστ από την Ομάδα Θεάτρου “ΘΕΑΤΡΟΠΟΙ” του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής.


Σάββατο 30 Ιουνίου 

“Ο τελευταίος πόλεμος” της Άννας Μαυρολέων από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου, “Εν Δράσει”.
http://www.pireasnews.gr/
 
Top