Ολυμπιακός - Λάρισα 2-1
Αν αποτελούσε τέστ αντίδρασης για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι με τη Λάρισα στο "Γ. Καραϊσκάκης", τότε άνετα μπορεί να λεχθεί ότι "αποστολή εξετελέσθη". Όμως, η ομάδα θύμισε κάτι από Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ για μια ακόμη φορά, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο "άρρωστο" είναι το κλίμα. Στο πρώτο μέρος, η ομάδα του Ζίκο απέδωσε αρκετά καλό ποδόσφαιρο, όμως η επανάληψη κατέδειξε για ποιους λόγους δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει και η αντικατάσταση στην τεχνική ηγεσία κρίνεται επιβεβλημένη. Οι παίκτες δεν έχουν ψυχολογία, ο προπονητής δεν μπορεί να επιβληθεί στους ποδοσφαιριστές και να ελέγξει το τμήμα, ενώ ο κόσμος αντιδρά και ρίχνει ευθύνες σε όλους.

Καλό θα είναι να τα βλέπουν όλα αυτά και στην διοίκηση, διότι επιτέλους πρέπει να κινηθεί ενεργά και δυναμικά. Στο τέλος του ματς, ακούστηκαν γιουχαΐσματα και το σύνθημα "κάντε καμιά μεταγραφή", αποτελούσε το μήνυμα προς τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο κόσμος δικαίως απαιτεί, βλέπει κωλυσιεργία σε όλα τα επίπεδα και περιμένει αντιδράσεις και μάλιστα άμεσες. Ακόμα και έτσι όμως, το τρίποντο κατακτήθηκε και η ομάδα παραμένει ζωντανή στο κυνήγι της κορυφής. Στον αντίποδα, μπορεί οι βυσσινί να παρατάχθηκαν με πολλές απουσίες στο χορτάρι του φαληρικού γηπέδου, αυτό όμως ουδόλλως απασχολεί τους Πειραιώτες, οι οποίοι τη νίκη ήθελαν και αυτή κατέκτησαν, κάνοντας παράλληλα και μια -τηρουμένων των αναλογιών- καλή εμφάνιση, μόνο όμως στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος, ήταν δυστυχώς ο κακός Ολυμπιακός, τον οποίον σίγουρα κανένας δεν ονειρεύεται, ούτε και επιθυμεί να βλέπει...

Πάντως, το -5 από τον Παναθηναϊκό διατηρήθηκε έπειτα από 17 αγωνιστικές στη φετινή Super League, απομένουν ακόμα 13 παιχνίδια μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος και επειδή ουδείς στο μεγάλο λιμάνι έχει διάθεση να... μάθει τι εστί πλέι οφ, η μάχη θα δοθεί μέχρι τέλους. Άλλωστε, πάντα αυτή η ομάδα ήξερε να αντιδράει με την πλάτη στον τοίχο και αυτό έκανε και κόντρα στο συγκρότημα από τον θεσσαλικό Κάμπο, αλλά, αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα, τότε δυστυχώς ο τίτλος δύσκολα θα μείνει στον Πειραιά. Οι εποχές προ 14ετιας, δεν χρειάζεται να επαναληφθούν και γι' αυτό καλό θα είναι να φυλάνε, για να έχουν στου Ρέντη...

Όσον αφορά την εικόνα της εξέδρας, την οποία άπαντες περίμεναν με ενδιαφέρον, υπήρξαν κάποιες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του προπονητή, αλλά κατά την διάρκεια του αγώνα υπήρξε στήριξη με φωνή και τραγούδι κυρίως από το πέταλο των οργανωμένων. Οι παίκτες δεν ένιωσαν... φιλοξενούμενοι σε καμία στιγμή του ματς και αυτό έπαιξε το ρόλο του στο να έρθει εντέλει το τρίποντο για την ομάδα και ενώ έπεται το κρίσιμο ματς με την Καβάλα την επόμενη εβδομάδα στο "Ανθή Καραγιάννη". Στο τέλος όμως, δικαιολογημένα υπήρξαν αντιδράσεις προς διοίκηση και ομάδα για το άθλιο πρόσωπο του δεύτερου 45λεπτου.

Ο αγώνας

Ο Ζίκο έκανε την έκπληξη και ξεκίνησε στην κορυφή της επίθεσης τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος μέχρι τελευταία στιγμή παιζόταν για το αν θα ήταν σε θέση να αγωνιστεί, ποσώ μάλλον να είναι και στους πρώτους 11 της αναμέτρησης. Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η απόφαση του Βραζιλιάνου τεχνικού προκάλεσε την έκπληξη του Ματ Ντάρμπισιρ, ο οποίος μάλιστα δεν φαίνεται να το πήρε και πολύ χαλαρά.

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με το γνώριμό του 4-4-1-1, έχοντας τον Αντώνη Νικοπολίδη κάτω από τα δοκάρια και τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Μίχαλ Ζεβλάκοφ μπροστά του. Ο Γιώργος Γκαλίτσιος βρέθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας και στο αριστερό ο Ραούλ Μπράβο. Οι Έντζο Μαρέσκα και Βασίλης Τοροσίδης δέσποζαν στο κέντρο, ενώ στις δυο πτέρυγες ήταν οι Λεονάρντο και Λουτσάνο Γκαλέτι. Λίγο πιο μπροστά και πίσω από το Μήτρογλου ήταν ο Όσκαρ Γκονζάλεθ, ο οποίος προτιμήθηκε αντί του Λουίς Ντιόγκο.

Σε αντίθεση με την σχετική παγωμάρα στις εξέδρες και τις αποδοκιμασίες των οργανωμένων προς το πρόσωπο του προπονητή για τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο ματς και από την αρχή προσπάθησε να επιβάλλει το ρυθμό του και τα κατάφερε. Βέβαια, είχε να αντιμετωπίσει και μια Λάρισα με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς, καθώς ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε αρκετές απουσίες (οκτώ παίκτες) και συν τις άλλοις θέλησε να διαφυλάξει πρωτίστως τα νώτα της, παραχωρώντας γήπεδο στους Πειραιώτες.

Η πρώτη καλή στιγμή του ματς σημειώθηκε μόλις στο 6ο λεπτό, όταν ο Όσκαρ έβγαλε υπέροχη μπαλιά στον κενό χώρο για το Μήτρογλου, αυτός μπήκε στην περιοχή, αλλά πρώτα ο Νταμπίζας και εν συνεχεία ο Βιέρα απεσόβησαν το γκολ, με τους γηπεδούχους να κερδίσουν απλά ένα κόρνερ. Έπρεπε να περάσουν 13 λεπτά στη συνέχεια για να μεσολαβήσει η δεύτερη φάση για την ομάδα του Ζίκο, όταν και πάλι συνεργάστηκαν πολύ όμορφα οι Όσκαρ και Μήτρογλου, με τον 22χρονο φορ να σουτάρει από το ύψος της περιοχης πάνω στον Βιέρα.

Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε στο επόμενο διάστημα, με την κατοχή της μπάλας να είναι πάντως συντριπτικά υπέρ του Ολυμπιακού (κοντά στο 70-30). Οι "βυσσινί" είχαν δυο καλές στιγμές με τους Ιγκλέσιας και Πούρι στο 27' και στο 29' αντίστοιχα, δίχως να ανησυχήσει ιδιαίτερα ο γκολκίπερ των Πειραιωτών, ο οποίος δεν είχε και ιδιαίτερη δουλειά σε ολόκληρο το πρώτο μέρος. Μέχρι εκεί ήταν ο επιθετικός πλουραλισμός των φιλοξενούμενων, με τον Ολυμπιακό να έχει ένα μαγικό τελευταίο δεκάλεπτο, όπου ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι...

Στο 37', ο πολύ καλός Όσκαρ έβγαλε την κάθετη μπαλιά στο Μαρέσκα, αυτός βρέθηκε απέναντι από τον Ουρουγουανό τερματοφύλακα και με πλασέ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του. Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε, το άγχος έφυγε απ' όλους στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο και η ομάδα μπορούσε πλέον να κάνει πιο εύκολα το παιχνίδι της. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο Ιταλός μέσος σκόραρε για δεύτερη φορά εναντίον της Λάρισας φέτος, καθώς είχε πετύχει και το δεύτερο γκολ της ομάδας του στο "Αλκαζάρ" με υπέροχο μονοκόμματο δεξί σουτ.

Τρία λεπτά μετά, ο Γκαλίτσιος βγήκε από τα δεξιά, έκανε συρτή σέντρα για τον Γκαλέτι, ο οποίος ήταν ανενόχλητος στην γωνία της μικρής περιοχής και με γυριστό συρτό σουτ, έχοντας και τη μικρή συμβολή του Μελίσση, κατάφερε να νικήσει και πάλι τον Βιέρα και να... αναγκάσει εκ νέου τους φίλους του Ολυμπιακού να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να πανηγυρίσουν.

Η δεξιά πλευρά αποτελούσε τον αδύναμο κρίκο της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας του Ουζουνίδη και ο Ολυμπιακός "χτυπούσε" συνέχεια από εκεί. Στο 42', ο Τοροσίδης έκανε σέντρα με το αριστερό, ο Όσκαρ έκανε την κοντινή κεφαλιά, αλλά με το δεξί χέρι ο τερματοφύλακας της Λάρισας έδιωξε σε κόρνερ. Μάλιστα, ο ίδιος άνθρωπος έκανε νέα εντυπωσιακή επέμβαση ένα λεπτό πριν τα 45', όταν ο Γκαλέτι εκτέλεσε φάουλ στο δεξί παραθυράκι του Βιέρα, αλλά ο τελευταίος εκτινάχθηκε υπέροχα και δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να πανηγυρίσουν και ένα τρίτο γκολ.

Στο δεύτερο μέρος, θα περίμενε κανείς ότι οι ερυθρόλευκοι θα είχαν διάθεση να κυνηγήσουν το κάτι παραπάνω, ικανοποιώντας και τον κόσμο του στις εξέδρες, όμως αυτό δεν συνέβη σε καμία στιγμή. Ένας κακός Ολυμπιακός, χωρίς φαντασία στο παιχνίδι του και ιδιαίτερη διάθεση να δημιουργήσει προϋποθέσεις για περισσότερα γκολ, απλά περίμενε καρτερικά το τελευταίο σφύριγμα του Χαραλαμπίδη, όμως λίγο έλειψε να το πληρώσει και μάλιστα ακριβά. Αφού πρώτα η Λάρισα προειδοποίησε την εστία του Νικοπολίδη, δημιουργώντας ορισμένες φάσεις μπροστά στην εστία του, τελικά κατάφερε στο 81' να μειώσει με δεξι μακρινό σουτ του Ρομέου και αφού πρώτα η μπάλα βρήκε το δεξί δοκάρι του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού.

Το πρώτο τέταρτο της επανάληψης σπαταλήθηκε, με τους 22 ποδοσφαιριστές να ταλαιπωρούν την μπάλα και τον Κάσας να κάνει κάτι σαν σουτ στο 60', δίχως πάντως ιδιαίτερες αξιώσεις. Ένα λεπτό μετά, ήταν η στιγμή για την πρώτη αλλαγή του Ολυμπιακού, με το Ματ Ντάρμπισιρ να παίρνει την θέση του τραυματία Κώστα Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης. Πάντως, ο 'Άγγλος δεν μπόρεσε το διάστημα που αγωνίστηκε να απειλήσει την εστία του Βιέρα, ο οποίος δεν χρειάστηκε να επέμβει καθόλου σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Στο 78', οι βυσσινί έκαναν μια ακόμη ευκαιρία και πάλι με τον Κάσας, ο οποίος βρέθηκε μόνος του απέναντι από το Νικοπολίδη, αλλά το ψιλοκρεμαστό πλασέ του θα ήταν... ζηλευτό μόνο στο ράγκμπι, με την μπάλα να καταλήγει πολύ άουτ. Το γκολ για τη Λάρισα ήρθε τρία λεπτά μετά και αυτό έφερε μεγάλο άγχος στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Οι γηπεδούχοι πάλευαν να κρατήσουν τους φιλοξενούμενους μακριά από την εστία του Νικοπολίδη, επιδόθηκαν σε διωξίματα και απλά κρατήματα της μπάλας, ενώ είχαν και μια μικροευκαιρία με σουτ του Μαρέσκα, το οποίο όμως κόντραρε πάνω σε σώματα.

Πάντως, δεν επιτρέπεται στον Ολυμπιακό να είναι μπροστά με δυο γκολ διαφορά και να φτάνει στο σημείο να κινδυνεύει να μην κερδίσει μέσα στην έδρα του μια ομάδα με οκτώ απουσίες βασικών. Αυτό που πρέπει να κρατήσουν στον Πειραιά, είναι η αρχή και το φινάλε του πρώτου μέρους και φυσικά να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων όλο το δεύτερο ημίχρονο, το οποίο ήταν αποκρουστικό και απέδειξε για ποιούς λόγους απαιτούνται αλλαγές σε πρόσωπα και νοοτροπία. Σίγουρα, η έλλειψη αυτοπεποίθησης λείπει από τους ποδοσφαιριστές, όμως πρέπει και αυτοί να κρατήσουν όρθια την ομάδα σε αυτή την δύσκολη καμπή της σεζόν. Το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμα, τίποτα δεν έχει τελειώσει, επομένως η μάχη συνεχίζεται...
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ