*γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου
Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009, λίγο πριν τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής της Μάνης συναντήθηκαν στο μέγαρο του Διοικητηρίου στην Αρεόπολη, στο γραφείο Δημάρχου του Δήμου Οιτύλου.
Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο Δήμαρχος Οιτύλου κος Πέτρος Ανδρεάκος. Στην πρόσκλησή του πρόθυμα ανταποκρίθηκαν:
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κος Κυριάκος Μιχαλολιάκος
Ο Δήμαρχος Λεύκτρου, κος Ιωάννης Μαραμπέας
Ο Δήμαρχος Σμήνους κος Δημήτριος Κουτρουβίδης
Θέμα της συζήτησης, ο εορτασμός της επετείου της Εθνεγερσίας της 17ης Μαρτίου.
Σκοπός, η συμμετοχή ολόκληρης της Μάνης στις εορταστικές εκδηλώσεις, η καθιέρωση τριήμερου εορτασμού και η επίσημη από την πολιτεία αναγνώριση της 17ης Μαρτίου ως Παλλακωνική εορτή.
Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος όπως διατυπώθηκε στη συζήτηση είναι σύνθετος και αγγίζει πολλές πτυχές:
Πρώτα από όλα είναι ηθικός! Αφορά το χρέος απέναντι στους προγόνους μας για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Την έναρξη δηλαδή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, από τον ιερό ναό των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη στις 17 του Μάρτη, έπειτα από συνεννόηση των ισχυρών οικογενειών της Μάνης, με την προτροπή και ενίσχυση της Φιλικής Εταιρείας.
Την ανάδειξη επίσης του πρωταγωνιστικού ρόλου των Μανιατών καθ’ όλη την διάρκεια του Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ώστε επίσημα να αναγνωρισθεί η συμβολή τους.
Επιπλέον, αναβάθμιση της εορτής της 17ης Μαρτίου αγγίζει πολλές πτυχές της κοινωνίας. Η συνδιοργάνωση εορτών δημιουργεί και συνθέτει δεσμούς που αγκαλιάζουν ολόκληρη την Μάνη και συμβάλλει στην καλλιέργεια και την παγίωση πνεύματος ομοψυχίας και ενότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και της πολιτισμικής δημιουργίας και έκφρασης. Επιτυγχάνεται ακόμη, η επικαιροποίηση ιστορικών γεγονότων στην συνείδηση των επερχόμενων γενεών.
Τέλος πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η Μάνη αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο που προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την Αρχιτεκτονική και την Ιστορία της. Επομένως, ο επετειακός εορτασμός με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και την καθολική συμμετοχή όλων των κατοίκων της Μάνης και η ανάδειξη γεγονότων που αποτελούν ορόσημο για τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, θα αποτελέσουν πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για πολλούς.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε πως επί Δημαρχίας Πέτρου Ανδρεάκου, με την συμβολή σημαντικών ανθρώπων που συνέδραμαν με την προσωπικότητα και την φιλοπατρία τους, αναδείχθηκαν με εκδηλώσεις και εορτές σημαντικά γεγονότα της τοπικής ιστορίας και παγιώθηκε στη συνείδηση του λαού η ιστορική μνήμη. Αναβαθμίσθηκε επίσης η εορτή της 17ης Μαρτίου, καθώς τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε ο διήμερος εορτασμός, με αντιπροσωπείες από όλη την Ελλάδα.
Στην αξιολογική αυτή κλίμακα, έναν ακόμη αναβαθμό αποτελεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και η προσπάθεια στο εξής να οργανώνονται τριήμερες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη Μάνη.
Την πρόταση αυτή για συμμετοχή της ευρύτερης περιοχής της Μάνης στον εορτασμό της έναρξης της επανάστασης, αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη και οι Δήμαρχοι των άλλων Δήμων, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να ενεργοποιήσουν την τοπική κοινωνία και όλους τους φορείς των δήμων τους και να οργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για τις 15 Μαρτίου ( ημερομηνία κατά την οποία συνεννοούνται οι τρεις μεγάλες οικογένειες της Μάνης και παίρνουν την απόφαση για τον ξεσηκωμό ). Οι εκδηλώσεις που θα οργανωθούν στις άλλες περιοχές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του εορτασμού που θα καταρτήσει ο Δήμος Οιτύλου, ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση και το γενικότερο συντονισμό.
Οι Δήμαρχοι επίσης με ομόφωνη πρόταση ανέλαβαν την πρωτοβουλία, ώστε να προωθήσουν στην επίσημη πολιτεία το αίτημα, η εορτή της 17ης Μαρτίου να καθιερωθεί ως ΠΑΛΛΑΚΩΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ και να λάβει τη δέουσα αναγνώριση ως ημερομηνία έναρξης της επανάστασης. O νεοεκλεγείς δήμαρχος Γυθείου κ Συμεών Χατζηχαραλάμπους ενημερώθηκε για τη συνάντηση και συμφώνησε με τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικοί άρχοντες έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα αυτό κι ανταποκρίθηκαν με συγκίνηση κι εξαιρετική προθυμία.
Επομένως η ημερομηνία αυτή, της συμφωνίας των Δημάρχων, κ.Πέτρου Ανδρεάκου, κ.Κυριάκου Μιχαλολιάκου, κ.Ιωάννη Μαραμπέα κ. Δημητρίου Κουτρουβίδη και κ.Συμεών Χατζηχαραλάμπους καταγράφεται ως ιστορική για τη νεώτερη παράθεση σημαντικών γεγονότων της Μάνης.
*Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι Μανιάτης εκ μανογεννιάς το γένος Γεωργοπαπάδακου.
 
Top